Op donderdag 23 juni vond in gemeenschapshuis Reigershorst een inloopmoment en een workshop plaats in verband met de ontwikkeling van fase twee van woongebied Tiskeswej in Nederweert-Eind. Beide programmadelen werden goed bezocht en leverden veel informatie op voor het vervolg van het traject. 

Inloopmoment

Het inloopmoment was gepland tussen 17.00 uur en 19.00 uur. Ondanks het warme weer kwamen er toch ongeveer 50 mensen een kijkje nemen. Ze namen kennis van drie stedenbouwkundige varianten die zijn opgesteld door adviesbureau ViForis. Dat deed het bureau op basis van de resultaten van de omgevingsenquête van begin dit jaar én op basis van een aantal gemeentelijke randvoorwaarden en uitgangspunten die zijn opgesteld voor het gebied.

Interessante elementen

De presentatie vond plaats in een zogenaamde galerij-opstelling. Bezoekers konden op eigen initiatief de varianten bekijken en aan de medewerkers van de gemeente en ViForis om nadere uitleg vragen. Aan de bezoekers werd gevraagd welke variant het meeste aansprak en ook of er van andere varianten interessante elementen meegenomen moesten worden om nader uit te werken. Dat aangeven kon ook met het plakken van stickertjes op de presentatieborden.

Workshop

Na de open inloop werd de zaal omgebouwd voor de workshop. Deelnemers hadden bij het invullen van de enquête aangegeven betrokken te willen blijven bij de nadere uitwerking van de plannen. Wethouder Robert ten Kate heette de inwoners welkom. Na een korte toelichting op het proces tot nu toe door stedenbouwkundige John Janssen gingen de circa 35 deelnemers in vier groepen aan de slag. Dit deden ze met thema’s zoals doelgroepen, parkeren en openbaar groen. Ook gaven ze aan welke variant het beste aansluit bij Nederweert-Eind. In het tweede deel van de sessie werd vooral gediscussieerd over alles wat met duurzaamheid in een woningbouwplan te maken heeft.

Doorstroming 

Tijdens het inloopmoment en de workshop gaven diverse inwoners aan het belangrijk te vinden dat de woningen vooral voor inwoners van Eind gebouwd moeten worden. In het slotwoord stond de wethouder hier ook bij stil: “Voor de gemeente is het niet alleen belangrijk om een antwoord te geven op de grote vraag naar woningen, maar ook om met deze woningen een kern als Nederweert-Eind vitaal te houden. Doorstroming op de woningmarkt is hierbij de sleutel naar het succes.” 

Passend bij levensfase

De wethouder vond de creativiteit van de jongeren mooi. “Ze zitten in een moeilijke positie op de woningmarkt, maar zoeken heel oplossingsgericht naar wat zij zelf kunnen doen. Jongeren moeten tegen een betaalbare prijs hun eerste woning kunnen kopen. Ouderen en jongeren die graag deel willen blijven uitmaken van hun geliefde dorpsgemeenschap moeten dat kunnen doen vanuit een woning die passend is bij hun levensfase. Daarom zal de gemeente bij deze ontwikkeling aan de bal blijven om dit mogelijk te maken.”

Voorkeursvariant 

De komende periode worden de resultaten van het inloopmoment en de workshop verwerkt in een voorkeursvariant. Deze voorkeursvariant wordt op een nog nader te noemen tijdstip gepresenteerd aan de inwoners van Nederweert-Eind. De verwachting is dat daarna de bestemmingsplanprocedure wordt opgestart. 

De bijeenkomsten over fase twee van Tiskeswej werden goed bezocht. Foto's: gemeente Nederweert

Vervolg

De bouwstart is afhankelijk van de snelheid waarmee de procedures doorlopen worden. De verwachting is dat dit in de tweede helft van 2023 zal zijn.