Op de grens van Limburg en Brabant, op het snijpunt van drie waterwegen, ligt aan de A2 de gemeente Nederweert. Een stukje Nederland waar u zich makkelijk thuis voelt. Of u nu bewoner, ondernemer of werknemer bent. De gemeente heeft de ruimte om te wonen en te werken en is rijkelijk bedeeld met bedrijven, winkels, scholen, verenigingen, bezienswaardigheden en sportfaciliteiten. Dit alles binnen gerieflijke kerkdorpen en woonwijken met veel groen op een oppervlakte van ruim 10.000 hectare. Te midden van de landerijen, natuur- en bosgebieden in het uitgestrekte buitengebied vindt u veel agrarische bedrijven. Als vakantieganger, natuurliefhebber of bezoeker bent u in Nederweert ook op de juiste plaats: een mooie, landelijke omgeving om te ontspannen en te genieten van de natuur. De inmiddels ruim 17.000 inwoners van Nederweert wonen in ruim bemeten woonkernen met veel groen. Nederweert, Budschop, Ospel, Nederweert-Eind en Leveroy vormen samen de gemeente.

Inwoneraantal

Inwoners per kern per 1 januari 2023
KernAantal inwoners
Nederweert8.625
Budschop2.006
Ospel3.450
Ospeldijk716
Nederweert-Eind1.553
Leveroy1.152
Totaal17.502

Wapen

In januari 1919 heeft de minister van Justitie verklaard dat aan de gemeente Nederweert een eigen wapen is verleend. De omschrijving daarvan is als volgt: "Doorsneden van azuur en sinopel met een en golvenden dwarsbalk van zilver; het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parelpunten.

 

Vlag

De vlag van de gemeente Nederweert is door de gemeenteraad vastgesteld in augustus 1973, na de goedkeuring van de Hoge Raad van Adel. De omschrijving is: "Drie golvende banen van blauw, wit en groen, waarvan de hoogten zich verhouden als 3:2:3, uit te voeren in de maten van de Nederlandse vlag, waarvan de hoogte en lengte zich als regel verhouden 2:3."

 

Logo

In alle presentatie en uitingen gebruikt de gemeente haar logo, dat bestaat uit de volgende elementen:

  • De contouren van St. Lambertustoren geven de hoofdkern van de gemeente aan: Nederweert. De toren bepaalt op afstand ook het beeld van Nederweert.
  • Een gestileerd klavertje vier staat voor de groeizaamheid en saamhorigheid die de vier kerkdorpen Budschop, Ospel, Nederweert-Eind en Leveroy samen met de kern Nederweert vormen.
  • Drie golvende balken symboliseren de drie kanalen die in Nederweert samen komen.

 

Ambtsketen

De ambtsketen is in 2000 vervaardigd door meester zilversmid Eloy Werz uit Weert. Hij gebruikte het logo van de gemeente als uitgangspunt maar ook legde hij een historisch verband naar de graven van Horne die het hier heel vroeger voor het zeggen hadden.
Hij omschreef de ambtsketen als volgt: ”Een strakke golvende lijn, onderbroken door kleine schakels welke bruggen over het water slaan en versierd zijn met de klavertjes vier als teken der saamhorigheid. Op het middelste stuk komen de drie horens voor welke in het Nederweerter gemeentewapen geëerd worden met de gravenkroon. Aan de teken hangt een penning, aan een zijde voorzien van het gemeentewapen en aan de andere zijde het rijkswapen.”