De gemeente Nederweert en woningcorporatie Wonen Limburg gaan samen de haalbaarheid onderzoeken om het gebied Gutjesweg te herontwikkelen. Daarvoor hebben beide partijen een intentieovereenkomst gesloten. Voor het haalbaarheidsonderzoek wordt een jaar uitgetrokken. Tegen het einde van 2021 moet duidelijk zijn of het plan haalbaar is en hoe dit eruit komt te zien. 

Veranderingen

Het betreffende zoekgebied aan de Gutjesweg bestaat uit een stuk bedrijventerrein en een locatie met woonwagenstandplaatsen. Het terrein is ongeveer 2 hectare groot. Op het bedrijfsterrein staat de oude brandweerkazerne en de gemeentegarage. De afgelopen jaren is het gebruik van de gebouwen veranderd. De brandweer is verhuisd naar een nieuwe kazerne aan de Randweg Zuid (N275). De functie van de gemeentegarage is niet meer hetzelfde sinds het verdwijnen van de buitendienst. Een deel van de gemeentegarage is nu (tijdelijk) verhuurd. Bij herontwikkeling wordt gedacht aan woningbouw. 

Opdracht

De gemeente Nederweert heeft ook een opdracht om tot uitbreiding van woonwagenstandplaatsen te komen. Het gaat in eerste instantie om een uitbreiding met zeven standplaatsen. Dit vloeit voort uit een provinciaal onderzoek naar de woonbehoefte van woonwagenbewoners. Het beleid van de Rijksoverheid verplicht de gemeente om hieraan mee te werken. Op dit moment liggen aan de Gutjeszijweg vier standplaatsen met woonwagens. “Samen met Wonen Limburg en de bewoners onderzoeken we of de uitbreiding van de woonwagenstandplaatsen in het gebied ingepast kan worden,” aldus wethouder Koolen. 

Meerdere doelgroepen bedienen

Hoe het plan er precies uit komt te zien en om hoeveel en wat voor woningen het gaat is nog niet bekend. Volgens beide partijen is het wel duidelijk dat het om woningen moet gaan die aansluiten bij de behoefte van dit moment. “We weten ook dat er een grote vraag is naar levensloopbestendige woningen en starterswoningen,” aldus wethouder Koolen. Duidelijk is dat de gemeente en Wonen Limburg graag een nieuwe en duurzame invulling geven aan het gebied waarmee ze meerdere doelgroepen kunnen bedienen. “Een woonwijk met een passend aanbod voor de huidige vraag en met voldoende flexibiliteit voor een veranderde toekomstige woonbehoefte. Dat is de wens voor deze locatie en dat is wat we de komende periode met elkaar gaan onderzoeken. Uitgangspunt is dat we er een fijne woonplek maken waar mensen prettig met elkaar samen leven,” vult Ger Peeters, bestuurder bij Wonen Limburg, aan. 

Planning en vervolg

Het ondertekenen van de intentieovereenkomst op donderdag 28 januari vormt het officiële startpunt van het onderzoek. De bewoners rond het betreffende gebied worden betrokken bij de plannen en zijn inmiddels schriftelijk geïnformeerd. Zodra er meer bekend is over de plannen, organiseren de gemeente en Wonen Limburg een informatiebijeenkomst. Een uitnodiging hiervoor volgt dan nog.