Afvalzakken

Voor het aanbieden van PMD afval zijn gratis zakken van 60 liter beschikbaar. De zakken voor het PMD kunt u gelijktijdig aanbieden met de duobak. Belangrijk is dat de inzamelaar goed bij de zakken kan en de verkeersveiligheid niet in gevaar komt. De zakken zijn onder andere in alle supermarkten verkrijgbaar. Klik hier voor een overzicht waar de zakken verkrijgbaar zijn.

Inzamelroutes

Het PMD wordt wekelijks opgehaald, op dezelfde dag als de containers. De inzamelroutes vindt u hier.

Wat mag in de PMD-zak?

PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons. Als u twijfelt of het in de PMD-zak mag, zijn er twee belangrijke vragen die u zichzelf kunt stellen:

  • Is het verpakkingsafval?
  • Is het van plastic, metaal of een drankkarton?

Als u beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden dan mag het in de PMD-zak. Alleen huishoudelijk afval is toegestaan, geen bedrijfsafval. U kunt ook de afvalscheidingskaart bekijken.

Hoe stop ik het afval in de zak?

Verpakkingen hoeven niet schoon te zijn, maar wel leeg. Doppen en deksels mogen blijven zitten. Bij conservenblik de deksel a.u.b. naar binnen buigen. De drankenkartons a.u.b. platvouwen en de dop er weer opdraaien. LET OP! Als er ander afval in de zak zit, kan de inzamelaar hem laten staan. U bent dan zelf verantwoordelijk dat het alsnog goed afgevoerd wordt.

Geur PMD afval

Er zijn meerdere manieren om de geur van PMD afval tegen te gaan. Bijvoorbeeld door bakjes en blikjes goed schoon te maken. Lege PMD verpakkingen met een kans op geur kunnen bijvoorbeeld ook tijdelijk in een vriesvak worden bewaard. 

Meer tips zijn ook te vinden op: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/plastic-verpakkingen/(externe link)