Soms lukt het huishouden doen niet helemaal meer zelf. Het is dan fijn om te weten dat er hulp voor u is. Vaak kunnen familie, vrienden of buren al helpen. En als dat niet kan, komt u mogelijk in aanmerking voor hulp van de gemeente.

Ondersteuningsmogelijkheden

Huishoudelijke hulp kunt u vragen aan mensen uit uw omgeving. De gemeente gaat ervan uit dat u eerst probeert een oplossing op deze manier te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Uw huisgenoten
  Huisgenoten ondersteunen elkaar normaal gesproken. Dat noemen we gebruikelijke hulp. De gemeente kijkt daarom eerst of er mensen bij u in huis wonen (bijv. uw partner of volwassen kinderen) die huishoudelijk werk kunnen overnemen. Als dat zo is, dan krijgt u geen huishoudelijke hulp via de gemeente.
 • Vrienden, familie en buren
  Vaak springt de familie bij als iemand het niet meer zelf kan. Wonen uw kinderen dichtbij? Dan kunnen zij u misschien helpen met het huishouden. Ook goede vrienden willen vaak wel helpen.
   
 • Technische mogelijkheden
  Voor sommige huishoudelijke taken zijn slimme oplossingen beschikbaar, zoals een robotstofzuiger.
   
 • Een particuliere hulp (werkster)
  U kunt zelf op zoek gaan naar een werkster. Bijvoorbeeld via internet (zoek bijvoorbeeld via Google eens op ‘werkster Nederweert’), een briefje ophangen in de supermarkt, of rondvragen onder familie, vrienden of collega’s. 
   
 • Wasserette of strijkservice
  Heeft u moeite met het doen van de was, dan kan een wasservice een oplossing zijn. Diverse supermarkten in Nederweert hebben hiervoor servicepunten.
  Bekijk ook eens de mogelijkheden voor strijkvrije kleding.
   
 • Boodschappendienst
  Bij veel supermarkten kunt u uw bestelling via het internet doen en uw boodschappen thuis laten bezorgen. 
  Maak gebruik van de boodschappenservice van de Gunnerij, neem hiervoor op maandag tot en met vrijdag tussen 9:00 en 10:00 contact op via 06 229 720 69.
   
 • Maaltijdverzorging
  Een maaltijdservice bezorgt maaltijden aan huis. Meestal kunt u kiezen uit een aantal gerechten. Het kan zijn dat u het eten dan nog moet opwarmen in de oven of de magnetron. U kunt afspreken op welke dagen en tijdstippen u graag maaltijden bezorgd wilt krijgen. 
   
 • Eetpunten
  Op steeds meer plekken kunnen buurtgenoten met elkaar eten. Dit heet een eetpunt. Voor een klein bedrag schuift u gezellig aan bij uw buurtgenoten en krijgt u een warme maaltijd. 
 • Eetpunt ‘Ontmoeten doet groeten’ is elke dinsdagavond bij de Pinnenhof, Kapelaniestraat 4, Nederweert. Meld u aan via telefoon (06 436 098 56 - Petra Pustjens) of via eetpuntnederweert@gmail.com.
 • Eetpunt ‘Ospels Uitje’ is elke tweede woensdag van de maand bij Haaze-Hoof, Aerthijsplein 3, Ospel. Geef u vooraf op bij Liesbeth Bergmans-Vaes, tel (0495) 631 122.
 • Eetpunt ‘Gasterij St. Joseph’ (Brugske 16, Nederweert) biedt voor mensen uit de buurt een dagmenu waar u uit een uitgebreide kaart kunt kiezen. Dat kan elke dag van de week. Loop gewoon eens binnen bij St. Joseph, vraag meer informatie via 0900 333 55 55

Ondersteuning van de gemeente

Heeft u moeite om uw huishouden zelf te doen? En kunnen mensen in uw omgeving u daarbij niet genoeg ondersteunen? Dan komt u misschien in aanmerking voor huishoudelijke hulp vanuit de gemeente.
Wilt u weten wat de gemeente voor u kan betekenen? Doe dan een Wmo-melding bij de gemeente via onderstaand meldingsformulier. U kunt ook mailen naar sociaaldomein@nederweert.nl, of dagelijks telefonisch contact opnemen tussen 9.00 - 11.00 op telefoonnummer (0495) 677 111. De gemeente bekijkt met u welke ondersteuning mogelijk is.

Meldingsformulier Wmo

 • Hoe werkt het?
  Wanneer u hulp bij het huishouden krijgt toegekend van de gemeente, kunt u kiezen in welke vorm u deze hulp wilt ontvangen:

Zorg on Natura (ZIN): u krijgt hulp van een aanbieder waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten. Organisaties waar de gemeente een contract heeft gesloten voor het bieden van huishoudelijke hulp:
Let op! Vanwege personeelstekort bij aanbieders is de wachttijd voordat de hulp bij het huishouden kan starten langer dan gebruikelijk.

Persoonsgebonden budget (PGB): u krijgt een geldbedrag waarmee u zelf hulp inkoopt. Aan het krijgen van een PGB zijn wel voorwaarden verbonden.

Verandert er tijdens de periode dat u hulp krijgt iets in uw situatie? Of loopt uw indicatie bijna af en u heeft nog wel hulp nodig? Geef dat dan aan de gemeente door.