Het buitengebied is van ons allemaal; we wonen, werken en recreëren er graag. Door de veranderingen en ontwikkelingen die in de agrarische sector plaatsvinden, komen er meer bedrijven vrij.

Niet meer voor land- of tuinbouw geschikte erven in het buitengebied van Nederweert bieden perspectief en kansen voor niet-agrarische doelen. Dit blijkt uit de verbouwing van een bestaande woning op agrarisch grondgebied tot een zorgboerderij in Leveroy. De eigenaar van de woning was op de hoogte van de herbestemmingsmogelijkheden van vrijkomende agrarische bebouwing tot permanente zorglocatie. Na veelvuldig overleg met betrokkenen, belangstellenden en de gemeente Nederweert, is het goedgekeurd door de gemeenteraad.

De kern van het initiatief ziet op het creëren van begeleid en beschermd wonen, in de vorm van een woongroep en twee zelfstandige appartementen. Rondom deze kern wordt de bestaande bebouwing ingericht voor verschillende maatschappelijke en verblijf/dagrecreatie voorzieningen zoals een maatschappelijke werkplaats, kinderdagverblijf, dagbestedingsruimte in combinatie met ondergeschikte horeca met (zorg)terras en een bed & breakfast-voorziening. De omliggende gronden worden verder ingericht met een dierenzone/kinderboerderij en een kampeerterrein voor maximaal 30 kampeerplaatsen met bijbehorende sanitaire ruimten. 

De locatie wordt verder landschappelijk ingepast en groen ingericht met onder andere een voedselbos, pluktuin, bloemenweide en hoogstam boomgaard. Het voedselbos is samen met vrijwilligers uit het dorp al gerealiseerd. Kortom, bij dit project komen vele thema’s bij elkaar, zoals een groene en gezonde leefomgeving waar zorg, gastvrijheid en beleving centraal staan. Ook uit dit initiatief blijkt de identiteit van het buitengebied van Nederweert: groen, open, nuchter en samen.