Met aanpassingen in en rondom uw woning zorgt u ervoor dat u prettig en veilig kunt blijven wonen in uw eigen huis. Ook als u ouder wordt of een beperking heeft.

Ondersteuningsmogelijkheden

Vaak kunt u zelf aan de slag met het verbeteren van uw woning, voor nu en in de toekomst. Onderstaande initiatieven kunnen u daarbij helpen:

  • Vrijwillige woonadviseurs van Lânger Toês
    Door samen met een woonadviseur uw situatie in kaart te brengen komt u er misschien achter dat u aanpassingen in huis nodig heeft om veilig te blijven wonen. Maar u weet wellicht nog niet precies wat er mogelijk is. Oplossingen zijn bijvoorbeeld kleine aanpassingen als muurbeugels en drempelhulpen, indeling van de badkamer of slimme technologie. 
  • Hulpmiddelendepot van Lânger Toês
    Vaak kunnen hulpmiddelen als douche- en toiletbeugels, douchestoel, drempelhulpen , rollators of stoelen met sta-op functie uw veiligheid vergroten. Als u deze niet zelf aan wilt schaffen, kunt u gebruik maken van het hulpmiddelendepot van Lânger Toês. De klussendienst kan het middel zelfs in u woning aanbrengen, tegen een kleine vergoeding.
    • Heeft u een hulpmiddel nodig? Informeer dan of het beschikbaar is door te bellen met coördinator Bèr Mertens. Hij is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 06 10 51 59 35.
       
  • Uitleen via uw zorgverzekeraar
    Heeft u tijdelijk een hulpmiddel nodig zoals een douchestoel of drempelhulpen? U kunt deze gratis lenen via uw zorgverzekeraar, voor de duur van maximaal 6 maanden. 
  • Stimuleringsregeling levensloopbestendig wonen
    ​​​​​​​Hebt u een eigen woning en bent u 55+? Dan kunt u sinds 2017 een lening bij de Provincie Limburg aanvragen om uw woning levensloopbestendig en duurzaam te maken. Denk hierbij aan het verplaatsen van de de slaap- en badkamer naar de begane grond of het plaatsen van een inloopdouche. Deze lening staat bekend als Duurzaam Thuis-lening(externe link). De aanvraag verloopt via de provincie.

Ondersteuning van de gemeente

De gemeente kan u helpen als u niet meer normaal uw woning kunt gebruiken. Bijvoorbeeld door een ziekte, een beperking of ouderdom. De gemeente zoekt samen met u naar een oplossing. In bepaalde gevallen kunt u hulp krijgen om de bereikbaarheid, toegang en het gebruik van uw woning te verbeteren. 

Soms zal de gemeente u laten weten dat u zelf voor een voorziening moet zorgen. Dat is het geval bij bijvoorbeeld muurbeugels, drempelhulpen en een verhoogd toilet. We noemen deze voorzieningen ‘algemeen gebruikelijk’. De gemeente kan ook voor andere woningaanpassingen van u een bijdrage in de kosten vragen.

Wilt u weten wat de gemeente voor u kan betekenen? Doe dan een Wmo-melding bij de gemeente via onderstaand meldingsformulier. U kunt ook mailen naar sociaaldomein@nederweert.nl, of dagelijks telefonisch contact opnemen tussen 9.00 - 11.00 op telefoonnummer (0495) 677-111. De gemeente bekijkt met u welke ondersteuning mogelijk is.

Meldingsformulier Wmo