Aanwezigheid wolf en beschermingsmaatregelen
In februari 2020 berichtten we u dat op de grens van Brabant en Limburg een aantal keer een zwervende wolf gesignaleerd was. Stichting het Limburgs Landschap ontving ook meldingen dat het dier gesignaleerd is in het Weerterbos. De wolf heeft zich gevestigd in een groot leefgebied, tussen Eindhoven en Nederweert. Het afgelopen jaar doodde de wolf een aantal keer schapen in Nederweert en buurgemeente Someren. Samen met het Limburgs Landschap willen we u zo goed mogelijk informeren over de aanwezigheid van het dier.
Mens is geen prooi
Hoewel spookjes anders doen geloven, is de wolf van nature een schuw dier. Het dier laat zich zelden zien. Het risico om als mens door een wolf aangevallen te worden, is uitermate klein. Mocht u hem toch zien, dan kunt u een melding doen op waarneming.nl of wolveninnederland.nl.
Tips om vee te beschermen
Wolven eten normaal gesproken wild, zoals zwijn, edelhert, ree en haas. Maar ook onbeschermd vee is niet veilig voor hem. Helaas hebben verschillende veehouders hier al ervaring mee. U kunt zelf maatregelen nemen om uw vee te beschermen tegen de wolf. Enkele tips:
- Als u een nachtverblijf heeft voor uw dieren, is het verstandig ze daar onder te brengen. Wolven jagen bij schemering en in de nacht.
- Als u geen nachtverblijf heeft, plaats dan uw dieren in een wolfwerend raster. Dit raster moet minstens 120 cm hoog zijn, geen gaten hebben die groter zijn dan 20 cm en er moet bovenal minimaal 4,5 kV op staan.
- Kijk voor meer informatie bij 12.nl of werkgroepwolf.nl/veehouderij.
- Controleer minimaal een keer per dag uw dieren. Controleer ook of uw afrastering nog in orde is. Wolven zijn slimme dieren die gemakkelijk zwakheden in de afrastering vinden.
- Wilt u andere preventieve maatregelen gaan gebruiken, zoals het inzetten van bewakingsdieren? Neem dan contact op met een deskundige: canineefficiency.com.
Vergoeding dode dieren door wolf
Treft u toch dode dieren aan in uw wei en vermoedt u dat een wolf de dader is? Meld dit dan binnen 24 uur bij het meldpunt van BIJ12, tel. (085) 486 22 22. Een taxateur van BIJ12 komt dan een DNA-test afnemen. Mocht na onderzoek blijken dat daadwerkelijk een wolf uw vee gedood heeft, dan krijgt u een tegemoetkoming in de schade. Kijk voor meer informatie op bij12.nl.
Wees voorbereid
Wees daarna voorbereid dat een wolf terug kan komen naar plekken waar hij succes heeft gehad. Neem dus (alsnog) goede maatregelen. Kijk eens op wolveninnederland.nl voor meer informatie over het leefgebied en gedrag van de wolf.