Laten we eerlijk zijn, niemand is blij met een grote windmolen in de achtertuin. Maar in het Klimaatakkoord hebben we landelijk de ambitie vastgelegd dat we in 2030 70% van de elektriciteit opwekken vanuit hernieuwbare bronnen. En dat 1,5 miljoen woningen in 2050 aardgasvrij moeten zijn. Om dit percentage te bereiken, ligt de focus op zon en wind als hernieuwbare bron, ook in de gemeente Nederweert. Gelukkig heeft het buitengebied veel ruimte en biedt dit mogelijkheden. Maar dit gaat natuurlijk niet zomaar; hier is samenwerking, communicatie en een goed plan van essentieel belang. Zo is een geslaagd project tot stand gekomen: het windpark ten zuidoosten van het dorp Ospeldijk.

Twee initiatiefnemers hebben samen met betrokkenen gekeken naar de kansen en mogelijkheden voor het opwekken van groene stroom. In de ontwikkelingsfase is veel aandacht besteed aan het betrekken van de belanghebbenden; een maatschappelijk breed gedragen plan was de sleutel tot
het succes. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd en verschillende mediakanalen ingezet om alle betrokkenen gedurende de loop van het project te informeren. Uiteraard zijn in één op één-gesprekken specifieke vraagstukken besproken en verduidelijkt. De twee initiatiefnemers houden ieder twee windturbines in eigendom en exploiteren deze zelfstandig. Nuchter als de inwoner van dit
gebied in Nederweert is, gaat deze niet alleen voor de lasten maar ook voor de lusten. Een transparante en rechtvaardige verdeling van de opbrengsten uit het windpark vormt een belangrijke basis voor het maatschappelijk draagvlak voor het Windpark Ospeldijk.

Dit geslaagde project toont de identiteit van het buitengebied van Nederweert: ruimte voor groene stroom in het landelijke gebied, openstaan voor nieuwe ideeën en vooral het samen oplossen waarbij concrete afspraken gemaakt worden.