Theu Briels 'Het grondwaterpeil kan wel een zetje gebruiken'

Bij zijn zoon zag hij dat het grondwaterpeil dramatisch laag stond. Voor Theu Briels een reden te meer om de hemelwaterafvoer van zijn woning los te koppelen van het riool.

Ieder jaar droger

In oktober werd gestart met het afkoppelen van het hemelwater van de woning plus een overkapping, in totaal zo’n 150 m² dakoppervlak. “Het wordt hier in Ospel ieder jaar droger”, vertelt Theu. Hij spreekt uit ervaring. “Mijn zoon bouwt een huis twee straten verderop. Hij heeft bij zijn woning een put geslagen, waarbij bleek dat het grondwater zich op zes meter diepte bevindt. Dat is erg laag. Het is gewoon zonde om schoon regenwater het riool in te laten lopen. Het grondwaterpeil kan wel een zetje gebruiken.”

Theu Briels bij de wadi naast zijn huis. De afwerking volgt zodra het een tijdje droog is
Theu Briels bij de wadi naast zijn huis. De afwerking volgt zodra het een tijdje droog is. Foto: TEXT-MAX

Een paar dagen werk

Theu Briels heeft daarom naast de woning een plek uitgegraven voor een wadi die zo’n 3.000 liter hemelwater kan opvangen. Water dat vervolgens weer in de bodem kan sijpelen. Er werd een sleuf gegraven, waar rioleringsbuizen in liggen die aansluiten op de wadi. Hiervoor stak Theu zelf de handen uit de mouwen. “Een paar dagen werk. De uitgegraven grond kon ik bij mijn zoon kwijt. Ik moest alleen door een laag puin graven die onder de oprit lag. Dat zorgde voor wat extra zweetdruppels.”

Subsidie regelen fluitje van een cent

Vooraf was contact gelegd met watermanager Jac Broens van de gemeente Nederweert. Er werden diverse opties besproken, waarna een wadi de beste oplossing bleek. Na het gedane werk volgde nog een inspectie door Jac Broens. Subsidie regelen was een fluitje van een cent, waardoor de kosten tot een minimum beperkt bleven. “De aanvraag voor subsidie loopt via de website van de gemeente. Maar ook wanneer je -zoals ik- geen held bent op de computer, is dit geen probleem. Je wordt met raad en daad bijgestaan.”

Nu al effect van wadi

Een kletsnatte herfst en een tot dusver dito winter tonen al het effect aan van de geleverde inspanning. “Zelfs met de vele regen van de laatste tijd, vangt de wadi keurig het hemelwater op, zonder problemen.” Het enige dat nog moet gebeuren, is het afwerken van de wadi. Er dient nog wat aanplanting te komen. Theu’s vrouw Nelly zit hem daarvoor al een tijdje achter de veren. “Maak het nou eens af”, hoort hij van zijn eega. “Maar daarvoor moet het toch echt een wat langere periode droog blijven. Bovendien willen we hier nog minimaal tien jaar blijven wonen, dus zo’n haast heeft het nou ook weer niet”, besluit Theu met een knipoog.

Maak ook een afspraak 

Wilt u ook regenwater afkoppelen? Onze afkoppeladviseur maakt graag gratis en zonder enige verplichting een afkoppelplan naar uw wensen. Stuur een mail naar info@nederweert.nl met uw adresgegevens en een telefoonnummer. De afkoppeladviseur maakt dan een afspraak voor een adviesgesprek aan huis.