Raadsvergadering 2 juli 2025

Raad Nederweert

Wethouder Dieteren stapt op na kritiek, raad stelt besluit over MFA Pinnenhof uit

Wethouder Carla Dieteren (JAN) heeft afgelopen week haar ontslag ingediend na harde kritiek vanuit de gemeenteraad op haar functioneren in het project MFA De Pinnenhof. De raad heeft nog altijd te weinig informatie om een goed besluit te kunnen nemen over een nieuwe, multifunctionele accommodatie voor Nederweert.
Het college van B&W stelde de gemeenteraad dinsdagavond voor om de nieuwe Pinnenhof toch op de bestaande locatie aan de Kapelaniestraat te bouwen. Het alternatieve plan van Roan Holding voor een MFA op de locatie Siem zou volgens het college zowel juridisch, ruimtelijk als financieel te complex zijn.

Die conclusie vindt de raad veel te voorbarig, zo bleek tijdens de vergadering. Negen maanden nadat de zes raadsfracties het college opdracht gaven om meerdere locaties en varianten voor een nieuwe gemeenschapshuis te onderzoeken, ligt er nog geen uitgewerkt plan. Er is te weinig informatie beschikbaar om een goed onderbouwde keuze te kunnen maken. Zo is niet duidelijk wat een MFA bij Siem op Lambertushof gaat kosten, hoe het gebouw ruimtelijk kan worden ingepast en hoe de samenwerking met verenigingen en maatschappelijke organisaties eruitziet. Ook is nog onderzoek nodig naar de haalbaarheid van een evenementenhal bij de Bengele en naar de kansen voor woningbouw op de huidige Pinnenhof-locatie aan de Kapelaniestraat.

‘Eerlijke kans voor MFA bij Siem’

Pas wanneer alle informatie uitgewerkt op tafel ligt, kan de raad een verantwoord besluit nemen over de toekomst van de Pinnenhof. Via een amendement gaven de zes raadsfracties het college dinsdag unaniem opdracht om het plan van Roan Holding “een eerlijke kans” te geven en dit scenario gedetailleerd uit te werken. Het geld dat hiervoor nodig is, in totaal 300.000 euro, is afkomstig uit het positief saldo van de jaarrekening 2024.

De wens van de raad blijft onverminderd overeind staan. Er moet een plek komen in het hart van Nederweert waar verenigingen, organisaties en inwoners laagdrempelig terecht kunnen voor ontmoeting, activiteiten en maatschappelijke hulp. De voorkeur van partijen gaat hierbij uit naar de locatie Siem op Lambertushof. “Een toekomstbestendige plek, midden in het dorpshart, die kansen biedt voor heel Nederweert”, zei fractievoorzitter Marijn Teunissen van de Nederweerter VVD.

Oude Pinnenhof tijdelijk weer open

Om op korte termijn in de ruimtelijke behoeften van verenigingen te voorzien, gaat het bestaande Pinnenhof-gebouw tijdelijk weer open. De raad trekt 350.000 euro uit om het verouderde pand weer toegankelijk en veilig te maken voor gebruikers. Dit bedrag, dat eveneens is overgebleven van 2024, hoeft hierdoor niet meer geïnvesteerd te worden in bestaande noodhuisvesting voor verenigingen die versnipperd en ook niet geschikt is.

Politieke druk loopt op

Het uitblijven van concrete voortgang in het dossier MFA De Pinnenhof leidde dinsdag tot politieke spanningen. CDA-raadslid Mark Hoeben: “Dit dossier vraagt om zorgvuldigheid en leiderschap. We kunnen niet zomaar instemmen met een locatie omdat we er al zo lang mee bezig zijn.” De fracties van D66 en Nederweert Anders vroegen zich openlijk af of wethouder Dieteren wel in staat was om dit project tot een goed einde te brengen. Martin van Montfort (D66): “Dit geklungel heeft lang genoeg geduurd. Het lijkt wel of de wil ontbreekt, er wordt gedacht in onmogelijkheden in plaats van mogelijkheden.”

Wethouder stapt op

Wethouder Dieteren reageerde geëmotioneerd: “Ik vind het heel jammer hoe het gaat met het proces. Ik sta er middenin en doe mijn stinkende best voor iedereen: de raad, de verenigingen, de initiatiefnemers en iedereen die betrokken is bij dit dossier. Maar het is nooit genoeg, het is gewoon nooit genoeg.”

Raadslid Els Vaes van Nederweert Anders toonde weinig begrip voor deze woorden en hield de wethouder een spiegel voor. “Ik hoor alleen maar boosheid richting de raad. Dit is allesbehalve zelfreflectie, dit is de bal terugkaatsen.”

Na een lange schorsing van de vergadering maakte wethouder Dieteren bekend haar functie per direct neer te leggen. Op verzoek van de raad gaat het college de plannen voor MFA De Pinnenhof de komende maanden verder onderzoeken en uitwerken. Wie het MFA-dossier gaat overnemen, is nog niet bekend.

Raad stelt Kadernota 2025-2029 vast en is eensgezinder dan ooit
‘Toekomst van Nederweert vraagt om gezamenlijke koers: investeren in leefbaarheid’

De gemeenteraad is eensgezind over de missie waar Nederweert de komende jaren voor staat. Om onze gemeente klaar te maken voor de toekomst zijn flinke investeringen nodig in de leefbaarheid. Bijvoorbeeld in woningbouw, maatschappelijke voorzieningen, gezondheid, verkeersveiligheid, bereikbaarheid, economische groei en toerisme.

Met het vaststellen van de Kadernota 2025-2029 heeft de raad de inhoudelijke lijnen uitgezet voor de nieuwe meerjarenbegroting die in november op de agenda staat. Hoewel de zes raadsfracties natuurlijk ieder hun eigen accenten leggen, zijn ze eensgezind over de koers die Nederweert moet varen. In hun algemene beschouwingen op de Kadernota lieten de partijen dinsdagavond een duidelijke boodschap doorklinken. Om onze gemeente toekomstbestendig te maken, zijn daadkracht, lef en samenwerking vereist. De wereld om ons heen verandert en dus moeten we meebewegen.

Bij groei hoort verantwoordelijkheid

De ambitie is om Nederweert te laten groeien naar zo’n 25.000 inwoners. Woningbouw alleen is hiervoor niet voldoende. Groei vraagt om visie en verantwoordelijkheid, stelt de raad. “Niet alleen om stenen te stapelen, maar ook om maatschappelijke voorzieningen, leefbaarheid en bereikbaarheid te laten meegroeien. Woningbouw zonder toekomstbestendige scholen, buurthuizen en sportlocaties is ondenkbaar”, zo vatte CDA-raadslid Eric van der Putten de gezamenlijke opdracht samen.

De Nederweerter VVD deelt deze visie en wijst op de kansen in de Brainport regio en de noodzaak om “ruimte te blijven bieden voor bedrijvigheid en betaalbare woningen voor onze eigen inwoners.”

Ook de fractie van JAN vindt het noodzakelijk om nú al te investeren in maatschappelijke voorzieningen voor straks. “Als we nu niet anticiperen op toekomstige knelpunten schuiven we de rekening slechts door”, aldus fractievoorzitter Marcel Vossen.

Aandacht voor de menselijke maat

Nederweert Anders, D66 en GroenLinks benadrukken dat groei niet alleen fysiek, maar ook sociaal en duurzaam moet zijn. Zij vroegen dinsdagvond aandacht voor onder meer verkeersveiligheid, natuur, gezondheid en armoedebestrijding. “Juist in deze tijd is solidariteit keihard nodig. Aandacht voor de menselijke maat”, stelde Jan van Nierop namens Nederweert Anders. D66-leider Martin van Montfort sloot zich hierbij aan: “Sport moet toegankelijk zijn voor iedereen, ook voor volwassenen met een smalle beurs.”

Nederweert is financieel gezond

Financieel zit Nederweert er warmpjes bij, zo blijkt uit de jaarrekening bij de Kadernota. De gemeentelijke spaarpot is goed gevuld; in 2024 bleef er zelfs 4,3 miljoen euro meer over dan verwacht. Dit geld gaat de gemeente voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo trekt Nederweert 1 miljoen euro uit voor het opstellen van een Omgevingsplan, een allesomvattend plan dat bepaalt hoe de ruimte in Nederweert in de toekomst ingericht mag worden. Daarnaast wordt 400.000 euro gebruikt om (nieuwe) medewerkers van de gemeente goed op te leiden en te begeleiden.

Investeringen in leefbaarheid

De gezonde financiële positie van Nederweert maakt de weg vrij voor belangrijke investeringen in de leefbaarheid. Ook in de keuzes vinden de raadsfracties elkaar. Verschillende initiatieven en voorstellen konden dinsdagavond rekenen op unanieme steun.

Zo stelde de raad 630.000 euro beschikbaar voor de aanleg van een kunstgrasveld voor voetbalvereniging Eindse Boys. Een langgekoesterde wens van de club gaat hiermee in vervulling. Verder trekt de gemeente 500.000 euro uit om, na sluiting van de opvang en in combinatie met ontwikkeling Ouwijck, het gebied Nederweert-West samen met bewoners op te knappen en komt er 150.000 euro beschikbaar om de passantenhaven voor toeristen en inwoners aantrekkelijker en toegankelijker te maken. Om het toerisme en de lokale economie verder te versterken, wordt bekeken of en hoe Nederweert aan kan sluiten bij het toeristisch samenwerkingsverband Land van de Peel.

En daar blijft het niet bij. De gemeente gaat een miljoen euro bijdragen aan het vernieuwen van MFA Haaze Hoof en omgeving in Ospel, op voorwaarde dat de provincie via het Leefbaarheidsfonds meebetaalt. Verder gaat Nederweert het huisvestingsplan voor scholen versneld tegen het licht houden en waar nodig aanpassen. Op die manier is het onderwijs straks klaar om de verwachte bevolkingsgroei op te vangen.

In balans blijven

Hoewel de gemeente investeren belangrijk vindt, wil ze financieel ook graag in balans blijven. Gemeenten blijven namelijk voor een groot deel afhankelijk van geld van het Rijk.  Daarom heeft de raad het college opdracht gegeven om de financiële risico’s voor de toekomst in kaart te brengen. Zo blijven uitgaven ook in minder goede tijden realistisch en haalbaar.

Met de Kadernota als kompas staat Nederweert de komende jaren voor grote opgaven. Hoog tijd dus om koers te bepalen en ambities naar concrete acties te vertalen. Of zoals het CDA het dinsdag verwoordde: “We willen een leefbaar Nederweert, voor iedereen, in álle kernen.”

De gemeenteraad Nederweert