Het Limburgse fietsnetwerk krijgt een financiële impuls van ruim 3 miljoen euro van de provincie. Dat heeft het college van Gedeputeerde Staten vandaag besloten. Het gaat om een subsidie voor een doorfietsroute tussen Weert en Nederweert en een subsidie voor de aanleg van een fietsstraat in Venray. De verbetering van fietsverbindingen maakt deelname aan het verkeer door kwetsbaren, waaronder ouderen, kinderen en mindervaliden gemakkelijker en veiliger. 

Weert-Nederweert

Het traject van 4 kilometer tussen Nederweert en Weert is onderdeel van het landelijke doorfietsroutenetwerk zoals dat eerder met Provinciale staten is afgesproken in het programma Focus op Fiets. Het betreft de huidige fietsroute langs de Rijksweg Zuid en Helmondseweg en een nieuw fietspad langs de A2 tussen Randweg Zuid en Rijksweg Zuid. De fietsroute sluit naadloos aan op de nog aan te leggen fietstunnel onder de N275 ter hoogte van de Zuid Willemsvaart en de fietsbrug over de N275 ter hoogte van tankstation Total. De brug en tunnel maken onderdeel uit van het project N266-N275 Nederweert. Het fietspad langs Rijksweg Zuid en Helmondseweg tot aan Ringbaan Oost wordt het eerst uitgevoerd gelijktijdig met de aanleg van de watertransportleiding tussen pompstation Ospel en Weert. De wethouders van mobiliteit van Weert, Lizbeth Steinbach en van Nederweert, Jorik Franssen, zijn blij met de toezegging van het provinciebestuur. 

Meerdere doelen

Met goede fietsverbindingen worden meerdere doelen bereikt. Denk aan het verbeteren van de bereikbaarheid, veiliger verkeer en schoner vervoer van personen. Fietsen is ook gezonder en belangrijk voor het toerisme en recreatie. Verwacht wordt dat de uitvoering in 2023 kan beginnen. De opening staat gepland voor 2024. Het totale subsidiebedrag voor het project bedraagt bijna 3 miljoen euro.

Venray

Naast de hoogwaardige fietsroute tussen Nederweert en Weert, maakt de provincie ook geld vrij voor de ombouw van de Overloonseweg in Venray tot fietsstraat in Venray. De bijdrage van de provincie aan het gehele project bedraagt ruim 800 duizend euro. De eerste verkeersdeelnemers, waaronder fietsers, kunnen naar verwachting volgend jaar gebruik maken van de nieuwe fietsstraat.

Projecten

Beide projecten vallen onder een programma van de provincie waarmee fietsroutes in Limburg worden verbeterd. Zo tekende gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels namens de provincie onlangs een intentie overeenkomst voor de verkenning naar een fietsroute in Midden-Limburg tussen de nationale parken de Groote Peel en de Meinweg, terwijl recentelijk ook gestart is met de uitvoeringsfase van een fietsbrug bij Borgharen. Met de financiële impuls zet de provincie weer een flinke stap voorwaarts. “De uitvoering van het provinciale fietsprogramma ‘Focus op fiets’ wordt daarmee steeds concreter uitgerold,” aldus de gedeputeerde.