Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor bestaande bouw (PKVW) heeft u tot 90% minder kans op inbraak. Door middel van het (laten) aanbrengen van goedgekeurd hang- en sluitwerk, een buitenlamp en een camera kunt u het risico van inbraak aanzienlijk verminderen.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Ongeveer 80% van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Dit betekent dat de inbreker gemakkelijk binnenkomt en spullen buit maakt. De inbraakmethoden die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld: openbreken, flipperen, hengelen of cilindertrekken. Zorg daarom altijd voor goed hang- en sluitwerk. Op de website www.politiekeurmerk.nl(externe link) kunt u meer lezen over inbraakmethodes en hoe deze te voorkomen.

Certificaat

U kunt (gratis) preventieadvies van een PKVW-erkend bedrijf bij u in de buurt aanvragen. De adviseur bekijkt samen met u wat nodig is om te voldoen aan de eisen van het keurmerk. Vervolgens voert u de geadviseerde maatregelen uit of laat ze uitvoeren door een PKVW-erkend bedrijf. Na controle door een PKVW-erkend bedrijf ontvang u het certificaat. Een kopie van het certificaat stuurt u naar uw verzekeringsmaatschappij en vraag om premiekorting op uw inboedelverzekering.

Informatie

Wilt u meer informatie over het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor bestaande bouw of een overzicht van de PKVW-erkende bedrijven in onze regio? Surf naar www.politiekeurmerk.nl(externe link).

Enkele zaken waar u ook op kunt letten

  • Draai sloten van ramen en deuren altijd op slot.
  • Haal altijd de sleutels uit het slot.
  • Plak geen briefje op de deur met een afwezigheidstekst
  • Zorg voor een bewoonde indruk.

Sociale controle

Ook als inwoners kunt u (elkaar) helpen om woninginbraken te voorkomen. Geef aan uw buren door dat u met vakantie gaat. Hierdoor weten zij dat u tijdelijk niet thuis bent. Door de brievenbus te legen, gordijnen te openen en sluiten, de verlichting aan en uit te doen of het gazon van uw buren te maaien wanneer zij met vakantie zijn, is het voor de inbreker moeilijker om te bepalen of een woning bewoond is of niet.
Let tijdens het uitlaten van uw hond op personen of voertuigen die zich verdacht ophouden in uw wijk.

Meld en informeer elkaar

Wanneer u een verdachte situatie ziet, meld dit bij de politie via 0900-8844. Ziet u een inbraak of ander strafbaar feit gebeuren? Bel direct 112!

Wordt daarnaast lid van de Whatsappgroep van uw buurt. Zo kunt u signalen met elkaar delen en samen uw buurt veilig houden. Meer informatie over de Buurt-Whatsapp vind u op de website van de gemeente Nederweert via www.nederweert.nl/buurtwhatsapp