Wat is het?

Planschade ontstaat als een huis of een stuk grond minder waard wordt door een omgevingsplan. Bijvoorbeeld als de gemeente vlakbij een woonwijk een snelweg laat aanleggen. U kunt dan een financiële tegemoetkoming aanvragen bij de gemeente.

Hoe werkt het?

De schade kan bestaan uit onder meer de waardevermindering van onroerende zaken vanwege:

  • Beperking van woongenot.
  • Beperking van privacy.
  • Beperking van vrij uitzicht.
  • Schaduwwerking door nabije bebouwing.
  • Onevenredige verkeers- en parkeerhinder.
  • Belemmerde bereikbaarheid.

Bijzondere voorwaarden

  • Toekomstige schade, bijvoorbeeld omzetschade en inkomensschade, kan voor vergoeding in aanmerking komen.
  • Als de schade te voorzien was ten tijde van de aankoop of ingebruikneming van het onroerend goed, of als u geen gebruik heeft gemaakt van bestaande bouwmogelijkheden, kunt u niet op vergoeding rekenen.
  • Het recht op een volledige vergoeding van geleden schade bestaat niet altijd. Bepaalde zaken behoren namelijk tot de normale maatschappelijke ontwikkelingen. Het moet gaan om schade die niet voldoende door aankoop, onteigening of anderszins is verzekerd.

Let op!

  • Aan het indienen van een claim zijn kosten verbonden (€ 500,00). Deze krijgt u alleen terug als daadwerkelijk planschade is toegekend.
  • Er geldt een verjaringstermijn van 5 jaar. Deze termijn begint te lopen op het moment dat de schadeveroorzakende plan/besluit onherroepelijk is.

Wat moet ik doen?

Een verzoek tot tegemoetkoming in de schade moet worden ingediend binnen 5 jaar nadat de schadeoorzaak onherroepelijk is geworden.
Een verzoek om tegemoetkoming in planschade dient te worden ingediend via een daarvoor bestemd formulier.
Informeer bij de gemeente naar mogelijke indieningsvereisten en het verdere verloop van de procedure.

Hoe lang duurt het?

Loopt het aantal klanten van uw winkel terug, omdat de gemeente de verkeerssituatie heeft gewijzigd? Wellicht heeft u recht op (planschade)vergoeding.

Een planologische maatregel kan een bestemmingsplan zijn maar ook een besluit waarbij vrijstelling wordt verleend van het geldende bestemmingsplan.

Uitgangspunt bij de beoordeling van een verzoek om schadevergoeding is een vergelijking van de rechtstoestand van de onroerende zaak (bijvoorbeeld een woning) voor en na het van kracht worden van het nieuwe bestemmingsplan of een andere planologische maatregel.

Het gaat niet om een onderlinge vergelijking tussen burgers in dezelfde omstandigheden, maar om de vraag of door wijziging van de planologische situatie een burger zwaarder wordt getroffen dan met de algemene sociale situatie in overeenstemming is.

Bij de vergelijking moet worden uitgegaan van een maximale invulling van het oude en nieuwe plan. De schade moet rechtstreeks verband houden met de planologische maatregel. Het moet ook schade betreffen, waarvan het niet redelijk is om deze ten laste van de belanghebbende te laten.