We bieden opvang aan mensen die moeten vluchten voor het oorlogsgeweld. Dit doen we in samenwerking met de Veiligheidsregio.

Gemeentelijke opvanglocaties

Samen met de andere gemeenten in de Veiligheidsregio en alle andere gemeenten in heel Nederland zorgen we voor opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Er zijn inmiddels vijf gemeentelijke opvanglocaties in Nederweert, verspreid over de gemeente. In Nederweert kiezen we zo veel mogelijk voor kleinschalige opvang voor middellange termijn, om de vluchtelingen een zo huiselijk mogelijk tijdelijk thuis te bieden.

Gasthuishoudens

Wanneer u vluchtelingen onderdak wilt bieden in uw huis, kunt u zich aanmelden bij Takecarebnb via www.takecarebnb.org. Deze de organisatie bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen. Na aanmelding volgt een screeningsgesprek en krijgt u uitleg over de procedure en ondersteuning.

Het bieden van tijdelijk onderdak is voor het gasthuishouden én voor de gast een bijzondere ervaring waarbij beide partijen veel leren over elkaars achtergronden, culturen en geschiedenis. Tegelijkertijd is het een grote verantwoordelijkheid om een tijdelijk thuis te bieden. Het is daarom van belang dat u zich goed laat informeren voordat u de beslissing neemt om uw huis open te stellen. Om u bij daarbij te helpen, is een Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners opgesteld. In deze handreiking vindt u informatie over hoe u een opvangplek kunt aanbieden, waar u op moet letten en welke voorzieningen voor uw gast beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. De handreiking kan u ook helpen als u al een gasthuishouden bent en een gast bij u in huis woont.

Klik hier voor de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners.

Inschrijving BRP verplicht

Gasten zijn verplicht zich in te schrijven in de Basis Registratie Personen (BRP). Maak hiervoor een afspraak via (0495) 677 111. Bij het maken van de afspraak wordt ook uitgelegd welke informatie nodig is om zich in te schrijven.