Logo ondermijning

Als de bovenwereld en onderwereld met elkaar verweven raken, noemen we dat ‘ondermijning’. Voorbeelden van ondermijning zijn wietplantages of xtc-labs in loodsen of woningen, het witwassen van geld via bedrijven en fraude met mest. Ziet, hoort of ruikt u iets verdachts in uw omgeving? Laat het ons weten. Dat kan volledig anoniem via het formulier hieronder. Elke melding telt! Samen houden we Nederweert veilig. 

Meld uw signaal nu!

Criminelen misbruiken legale diensten

Om illegale praktijken te kunnen uitvoeren, maken criminelen vaak gebruik van diensten van de bovenwereld. Veel illegale activiteiten zijn namelijk niet uit te voeren zonder legale ondersteuning. Denk daarbij aan transport, opslag, vergunningen, huisvesting, financiën en sociale voorzieningen. Vaak is dus de bovenwereld nodig om ondermijnende criminaliteit te kunnen plegen. Dat gaat meestal ongemerkt en onbedoeld. Door de invloed en druk van criminelen vervagen normen en wordt, soms zonder dat we het meteen merken, onze veiligheid aangetast. Deze ondermijnende effecten tolereren we niet in Nederweert!

Samen sterk tegen ondermijnende criminaliteit

Als gemeente werken we nauw samen met andere partijen om ondermijnende criminaliteit aan te pakken. Dat doen we onder meer samen met de politie, het Openbaar Ministerie, het RIEC, de belastingdienst, woningcorporaties en onze buurgemeenten. Samen maken we een vuist tegen de criminelen. Ook u kunt helpen!

Wat kunt u doen? 

Ondermijnende activiteiten vinden meestal stiekem plaats. Maar wie goed oplet, kan de activiteiten soms opmerken. U bent onze ogen en oren op straat. Meld signalen!

Mogelijke signalen

  • Hennepgeur, anijsgeur of zoete, weeïge geur bij een woning, schuur, bedrijfspand, loods,...
  • Veel aanloop bij een op het oog onbewoond of ongebruikt pand
  • Voortdurend gesloten rolluiken
  • Veel beveiliging (camera's, hekken, poorten,...) bij een pand waar u dat niet verwacht
  • In de winter: sneeuwvrije daken 
  • Vraag om verhuur van uw pand door een persoon / personen die u niet vertrouwt
  • Veel cash in omloop, of dure aankopen door iemand met een voorheen krappe beurs
  • Alle andere signalen waarvan u een onprettig onderbuikgevoel krijgt....

Meld uw signaal nu!

Meld uw verdachte situatie via bovenstaand formulier (als u wilt volledig anoniem!), bel de politie via 0900 - 8844 of bel Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000. Is uw melding spoed of is er sprake van een heterdaad? Bel dan 112.