Als de bovenwereld en onderwereld met elkaar verweven raken, noemen we dat ‘ondermijning’. Voorbeelden van ondermijning zijn wietplantages of xtc-labs in loodsen of woningen, het witwassen van geld via bedrijven en dealen van drugs door. Ziet, hoort of ruikt u iets verdachts in uw omgeving? Laat het ons weten. Dat kan volledig anoniem via de knop 'Meld uw signaal hier' links op de pagina.

Elke melding telt! Samen maken we een vuist tegen ondermijning.

Meld uw signaal hier

Ondermijning: wat is dat?

Nederweert is een prachtige gemeente waar het goed wonen, werken en recreëren is. En dat willen we graag zo houden. Maar net als in de rest van Nederland, komt ook in Nederweert helaas ondermijnende criminaliteit voor. Dit is een bedreiging voor de leefbaarheid en veiligheid in onze gemeente. Dus daar maken we een stevige vuist tegen, samen met u als inwoner! 

Om illegale praktijken uit te voeren, maken criminelen steeds vaker gebruik van diensten van de bovenwereld. Denk daarbij aan transport, opslag, vergunningen, huisvesting, financiën en sociale voorzieningen. De onderwereld en de bovenwereld raken dan met elkaar verweven. Dat noemen we ondermijning. De bovenwereld is nodig om criminaliteit mogelijk te maken.

Een vuist tegen ondermijning

Vooral op afgelegen plekken, bedrijventerreinen of in het buitengebied zien we steeds vaker vormen van ondermijning. In Nederweert hebben we, zonder het te weten, te maken met verschillende vormen van ondermijnende criminaliteit, zoals het kweken van wietplanten (hennepkwekerijen), de productie van synthetische drugs (drugslabs), het dumpen van giftig afval uit drugslabs, de handel in drugs (dealen), het witwassen van geld, zorgfraude en jeugdcriminaliteit.

Samen zien we veel: wees alert op signalen

Ondermijnende criminaliteit is niet alleen een zaak van politie, justitie en gemeenten. Het is een sociaal probleem dat onze samenleving bedreigt. We pakken ondermijnende criminaliteit samen aan. Daarbij speelt u, als inwoner van onze gemeente, een belangrijke rol. Wij hebben uw hulp hard nodig! Als inwoner bent u de ogen, oren én neus in uw omgeving. Inwoners zijn vaak de eersten die signalen opvangen. Ziet, hoort of ruikt u iets verdachts? Meld dit dan alstublieft!

Meld elk signaal!   

Samen kunnen we de gemeente Nederweert veilig houden en nog veiliger maken. Vermoedt u de aanwezigheid van een hennepkwekerij of drugslab in uw omgeving? Ziet u dat ergens drugshandel plaatsvindt? Merkt u dat een zorgcliënt bewust niet de juiste zorg krijgt door de zorgverstrekker? Denkt u dat een crimineel zaken met u wil doen? Meld deze signalen aan ons! Elke melding telt en we doen er altijd iets mee. U kunt eenvoudig en altijd gegarandeerd anoniem uw melding doen.

Een melding doen is eenvoudig

Melden is eenvoudig. Er zijn meerdere manieren:

  • Meld uw signalen via het online meldpunt ondermijning van de gemeente (dit kan 100% anoniem, wij vragen geen personalia en loggen geen IP-gegevens)
  • Bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of doe een online melding via de website van meldmisdaadanoniem.nl Ook deze meldopties zijn gegarandeerd anoniem!
  • Bel de politie via 0900-8844 of bij een acute situatie via 112 (niet anoniem)