‘We moeten met z’n allen wat doen’

De gedachte om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de klimaatverandering en een goede waterhuishouding, leefde al langer bij hen. In april koppelden Miranda en Bart de hemelwaterafvoering bij hun woonhuis af. Het echtpaar uit Leveroy kijkt met voldoening terug op de planning en uitvoering van de werkzaamheden. “We moeten met z’n allen wat doen”, zo verklaren zij hun bijdrage.

Denken en doen

“De urgentie om iets aan verdroging of juist wateroverlast te doen, daarvan is helaas nog niet iedereen doordrongen. Ook wat betreft klimaatverandering is dringend een bewustwordingsproces noodzakelijk. Er zou nog veel meer aandacht voor moeten zijn. Wat ons betreft: we liepen al langer rond met het idee om iets aan onze tuin te doen”, vertelt Bart. “Via mijn werk was ik op de hoogte van de mogelijkheden om met vrij eenvoudige ingrepen te voorkomen dat hemelwater rechtstreeks in het riool stroomt, hetgeen zonde is. De bijbehorende subsidie maakte het denkwerk nog gemakkelijker. Na een gesprek met en uitgebreide tekst en uitleg door watermanager Jac Broens van de gemeente Nederweert, besloten we om de hemelwaterafvoer van onze woning en een gedeelte van onze garage af te koppelen.”

Miranda en Bart genieten van een fleurige voortuin, mede dankzij het afkoppelen van de hemelwaterafvoer.
Miranda en Bart genieten van een fleurige voortuin, mede dankzij het afkoppelen van de hemelwaterafvoer
Miranda en Bart genieten van een fleurige voortuin, mede dankzij het afkoppelen van de hemelwaterafvoer. (Foto TEKST-MAX)

Zelf aan de slag 

Miranda en Bart staken zelf de handen uit de mouwen, diepten een open goot uit in de voor- en achtertuin, hoogden met het uitgegraven zand hun tuin op en koppelden het regenwater af. “Regenwater zakt nu zonder problemen weg in onze voor- en achtertuin”, aldus Bart. “Bovendien hebben we van de gemeente bloemenzaad gekregen, waardoor onze voortuin er nu een stuk fleuriger uitziet dan met het dorre gras dat er voorheen stond. We hebben de benodigde materialen zelf ingekocht en alle werkzaamheden gedurende vier weekenden zelf uitgevoerd. Leuk om te doen, je bent lekker buiten bezig. Bovendien konden we dankzij de subsidie het werk kosteloos uitvoeren”

Veel belangstelling uit de buurt

Tijdens de werkzaamheden hadden de twee veel bekijks. Buurtbewoners kwamen een kijkje nemen en vroegen om informatie. In april konden Miranda en Bart het uiteindelijke resultaat aanschouwen. “Toen stonden we in de regen, onder een paraplu, te kijken of het werkte zoals gepland. Waar gaat het water heen? Klopt het zoals we in gedachten hadden? Ja hoor!”

Enthousiasme 

Dankzij het resultaat, het gemak waarmee de werkzaamheden konden worden uitgevoerd en hoe de subsidieaanvraag is verlopen, steken Miranda en Bart hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. “Gewoon doen!”, zegt Bart. “Begin gewoon aan het afkoppelen van regenwater, al is het maar door een regenton te plaatsen. Maak vooraf wel even een afspraak voor het adviesgesprek met Jac. De gemeente Nederweert adviseert uitstekend. Er is heel veel mogelijk. Het werk en een subsidie aanvragen is een fluitje van een cent, dus wat let je?”

Maak ook een afspraak 

Wilt u ook regenwater afkoppelen? Onze afkoppeladviseur ziet er naar uit om samen met u, gratis en zonder enige verplichting, een afkoppelplan te maken naar uw wensen. Stuur daarvoor een mail naar info@nederweert.nl met uw adresgegevens en een telefoonnummer. De afkoppeladviseur maakt dan een afspraak voor een adviesgesprek aan huis. Kijk voor meer informatie op onze website. https://www.nederweert.nl/afkoppelen-van-hemelwater-subsidie