De gemeente Nederweert heeft als doel gesteld om de biodiversiteit in de gemeente te bevorderen en de leefbaarheid van insecten, vogels, dieren en de mens te verbeteren. Daarom is op donderdag 26 september 2018 een grote partij bloembollen geplant rond de wadi’s bij het gemeentehuis. Wethouder Voss heeft de eerste bollen geplant en bollenleverancier Lubbe Lisse heeft de klus verder afgemaakt.

Er is een uniek bijenmengsel samengesteld samen met Lubbe Lisse. Het mengsel heeft zelfs de naam “Nederweert” gekregen, vertelt opzichter Bram Rulkens. Het komt bij ‘normale winters’ al vanaf februari tot bloei. De wilde bij vliegt al bij temperaturen vanaf circa 7 graden uit en is direct op zoek naar nectar en stuifmeel. Meestal is in deze periode nog weinig voedsel te vinden.  Om deze reden draagt dit mengsel op een uitstekende manier ‘bij’ aan deze voedselbehoefte. Het mengsel “Nederweert” bloeit door tot eind juni/begin juli, afhankelijk van het weer, vult Albert van de Lans (van Firma Lubbe Lisse) aan.

Maar niet alleen aan de bij wordt gedacht. Ook voor insecten als gaasvliegen, zweefvliegen en sluipwespen, die ook worden gezien als natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, is dit mengsel van belang als voedselbron.

Na de bloei van de bloembollen nemen kruiden de functie van voedselbron en kleurbeleving over. Daarom is in het begin van het jaar een bloemen- en kruidenmengsel aangebracht. Dit betekent dat er minder bloembollen per m² worden geplant om zo de zaden licht en ruimte te geven om te kunnen kiemen. Hierdoor oogt het bloei-effect veel natuurlijker dan wanneer een te vol plantbed wordt aangelegd. Met de toevoeging van de bloembollen bouwt de gemeente verder aan een betere leefomgeving voor mens en dier. Op de foto bemant de wethouder hoogstpersoonlijk de plantmachine.

Thema’s: Biodiversiteit, Inrichting.

Functies o.a.: aankleding buitenruimte, decoratie, sierwaarde, vlindertuin, waterberging, voedselplantsoen insecten.

Terug naar alle voorbeelden