Vanaf 1 januari 2024 komen de wetten en regels over de fysieke leefomgeving samen in een nieuw Omgevingsloket. Het nieuwe Omgevingsloket vervangt de bestaande loketten, het Omgevingsloket Online (ook wel OLO genoemd), het Activiteitenbesluit Internet Module (ook wel AIM genoemd) en Ruimtelijkeplannen.nl. Vanaf 1 januari 2024 kunt u een aanvraag doen in het nieuwe Omgevingsloket.

Wat kunt u doen in het nieuwe Omgevingsloket?

In het Omgevingsloket komen wetten en regels over onze fysieke leefomgeving bij elkaar. Voor veel (bouw)projecten moet u een vergunning aanvragen of een melding doen. Tot 1 januari 2024 doet u dat in het huidige Omgevingsloket Online (OLO). Vanaf 1 januari 2024 dient u alle nieuwe vergunningaanvragen in via het nieuwe Omgevingsloket. Dat geldt ook voor meldingen voor zaken waar een meldingsplicht of informatieplicht voor bestaat.

  • In het Omgevingsloket kunt u zien of er een vergunning of melding nodig is voor uw (bouw)project. Op basis van locatie en werkzaamheid én uw antwoorden op de vragen in de vragenboom wordt de plicht bepaald. Dat kan een, vergunningplicht, meldingsplicht, of informatieplicht zijn. Het kan ook zijn dat uw project plichtenvrij is en dat u geen vergunning hoeft aan te vragen. Ook kan er een verbod gelden. Sowieso geldt altijd een algemene zorgplicht. De zorgplicht houdt in dat overheden, bedrijven én burgers verantwoordelijk zijn voor een veilige en gezonde leefomgeving. En dus niet alleen de overheid.
  • U kunt een vergunningaanvraag starten of een melding indienen.
  • U kunt op een kaart zien welke landelijke en lokale regels voor een locatie gelden.
  • U kunt zien welke maatregelen en voorschriften er gelden bij milieubelastende activiteiten: dit zijn de Maatregelen op Maat.
  • U kunt aangeven wat u aan participatie heeft gedaan en wat het resultaat daarvan was.
  • In het Omgevingsloket staat een overzicht met de aanvragen en meldingen die u heeft gedaan. • Meer uitleg over het nieuwe Omgevingsloket vindt u, vanaf 1/1/24 in het loket bij de knop ‘Hulp nodig?’ U kunt ook de instructiefilm bekijken.

Het Omgevingsloket wordt voortdurend verbeterd. Hierbij wordt gelet op de toegankelijkheid, de begrijpelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid.