Frank Kurstjens ‘Alle kleine beetjes helpen’

Grote investeringen en veel werk waren niet nodig om hun woning waterklaar te maken. De familie Kurstjes uit Leveroy wist met een paar eenvoudige aanpassingen handig gebruik te maken van hemelwater. ‘Mensen zien vaak de mogelijkheden niet’.

Van het hele dakoppervlak is de regenwaterafvoer losgekoppeld en ook het regenwater dat op de oprit valt, wordt afgevoerd naar een put in de voortuin van 3 meter diep, met een doorsnee van 50 centimeter. ‘Wat planten er omheen en je ziet er verder niets van”, vertelt Frank Kurstjens. “Dat water verdwijnt nu niet meer in het riool, maar komt terug in de grond. Het gazon en de planten in de voortuin varen er wel bij, waardoor er niet gesproeid hoeft te worden.”  In de achtertuin heeft de familie Kurstjens een wadi aangelegd, waarin regenwater wordt opgevangen. 

“De gemeente Nederweert gaf informatie over de mogelijkheden om bewuster met regenwater om te gaan en daarop heb ik gereageerd”, aldus Frank Kurstjens. “Daarnaast is er op internet veel te vinden over dit thema, zoals op de website van Waterklaar. Na een advies van de gemeente zijn de aanpassingen doorgevoerd. Een subsidie zorgde ervoor dat dit projectje kosteloos kon worden uitgevoerd, dus waarom zou je het niet doen?”

Frank en Ester Kurstjens zijn zich bewust van de klimaatverandering, de weersextremen met hete en droge zomers en de waterproblematiek. Het baart hen zorgen en ze proberen op hun manier een steentje bij te dragen aan oplossingen. “Niet onnodig water verspillen en het energieverbruik in de gaten houden, bijvoorbeeld. Het dak van ons huis is geïsoleerd, we hebben zonnepanelen geplaatst en onze woning is van dubbel glas voorzien. Er zijn tal van mogelijkheden en iedereen heeft veel keuze uit wat het beste bij hem of haar past. Het hoeft niet veel te kosten en je levert zo toch een bijdrage. Alle kleine beetjes helpen tenslotte.”

Met name de put in de voortuin zorgde voor bekijks en vragen van familie en buurtbewoners. “Wat heb jij hier gemaakt?, is een vraag die ik vaak heb moeten beantwoorden”, vertelt Kurstjens, die ook raadslid is. “En daarop volgde vaak: eens kijken of dit voor mij ook een optie is. Mensen zien vaak de mogelijkheden niet of weten niet waar ze informatie kunnen halen. Ben je eenmaal op weg geholpen, dan is het vaak letterlijk een fluitje van een cent om aanpassingen te doen. Ik spreek uit ervaring.”

Of er nog wat te wensen overblijft? “Een moestuin die ik met opgevangen regenwater kan sproeien. Die gaat er nog komen.”

Frank Kurstjens bij de wadi in zijn achtertuin
Frank Kurstjens bij de wadi in zijn achtertuin