Op woensdag 19 juni is het European Focus Day, een initiatief om aandacht te besteden aan het tegengaan van woninginbraken. Deze dag is in het leven geroepen om ons bewuster te maken en praktische maatregelen te delen waarmee we onze huizen veiliger kunnen maken.

Maatregelen in en om uw huis

Met de juiste maatregelen kunt u veel doen om een inbraak in uw woning te voorkomen.

  • Beveiliging. Zorg voor goede sloten op uw deuren. Sluit altijd ramen en deuren af en haal de sleutels uit het slot. Zorg voor een bewoonde indruk; laat een lamp aan als het donker is. Zelfs als u maar even weggaat. Plak geen briefje op de deur met het bericht dat u er ‘even niet bent’. 
  • Social media. Wees voorzichtig met wat u op social media zet. Plaats bijvoorbeeld geen berichtje dat u op vakantie bent.
  • Hulpmiddelen. Houd struiken rondom het huis kort en zorg dat er geen hulpmiddelen zoals ladders of containers bij uw woning staan.
  • BuurtWhatsApp. Werk samen met uw buren en buurtgenoten. Een actieve buurtpreventiegroep kan helpen om verdachte situaties snel te signaleren en te melden.

Sociale controle

Ook als inwoners kunt u (elkaar) helpen om woninginbraken te voorkomen. Geef aan de buren door dat u met vakantie gaat. Door de brievenbus te legen, gordijnen te openen en sluiten, de verlichting aan en uit te doen of het gazon van de buren te maaien als zij met vakantie zijn, is het voor de inbreker moeilijker om te bepalen of een woning bewoond is of niet. Let tijdens het uitlaten van de hond op personen of voertuigen die zich verdacht ophouden in de omgeving.

Meld en informeer elkaar

Wanneer u een verdachte situatie ziet, meld dit dan bij de politie via 0900-8844. Ziet u een inbraak of ander strafbaar feit gebeuren? Bel dan direct 112!

BuurtWhatsApp

Word lid van de WhatsAppgroep van uw buurt. Zo kunt u signalen met elkaar delen en samen de buurt veilig houden. Als lid of coördinator van de BuurtWhatsApp kunt u uw buurt bovendien op de kaart zetten door een activiteit tegen inbraak te organiseren. Denk aan het verspreiden van informatie, een flyeractie of wandelronde door de wijk. Op maakhetzeniettemakkelijk.nl/woninginbraak staan materialen die u kunt gebruiken ter ondersteuning van uw actie.

Weerbaar tegen inbraken

Laten we samen ervoor zorgen dat Nederweert weerbaar is tegen inbraken. Doe mee op European Focus Day! Op de website van de politie of op maakhetzeniettemakkelijk.nl vindt u nog enkele preventietips. Kijk ook eens op veiligwonen.