Kleingebruik

Heeft uw bedrijf een energiegebruik van minder dan 50.000 kWh/jr èn minder dan 25.000 m3/jr? Dan bent u een kleinverbruiker. Er is geen verplichting tot verduurzaming van uw energiegebruik en geen informatieplicht. Ondanks dat er geen verplichting is voor uw bedrijf om energie te besparen,kan dit toch financieel interessant zijn.
Heeft u hulp nodig om te bepalen welk een energiebesparende maatregelen voor u interessant zijn? Voor de hulp van een energieadviseur kunt u tot 80% subsidie krijgen (zie SVM-subsidie).
Voor informatie over energie besparende maatregelen kunt u kijken op www.deb.nl, https://groene-economie.com/energieloket of https://data.rvo.nl/eml.

Drie plichten

InformatieplichtOnderzoeksplichtEED-auditplicht
Vestigingen (gebouw en activiteiten) met gebruik > 50.000 kWh of > 25.000 m3Vestigingen met gebruik > 10.000 kWh of > 170.000 m3Ondernemingen met > 250 fte en/of omzet en balanstotaal

Informatieplicht

Logo uiterlijk 1 dec 2023

Heeft uw bedrijf een energiegebruik van meer dan 50.000 kWh/jr of meer dan 25.000 m3/jr? Dan bent u verplicht tot verduurzaming van het energie gebruiki met een TvT van 5 jaar of minder. Ook dient u uiterlijk 1 dec 2023 te voldoen aan de informatieplicht. U dient uit de lijst met Energie Maatregelen.

i Verduurzaming van het energiegebruik betekent: het nemen van energiebesparende maatregelen, duurzame opwekking van energie of verminderen van de CO2-uitstoot, mits de investering binnen 5 jaar is terug te verdienen.

Regel hier uw rapportage direct!

Onderzoeksplicht Energie

Logo uiterlijk 1 dec 2023

Heeft uw bedrijf een energiegebruik van meer dan 10.000.000kWh/jr of meer dan 170.000 m3/jr? Dan bent u verplicht voor de activiteiten een energieonderzoek uit voeren.Bij dit energieonderzoek dient een isolatiescan (van installaties) en een aandrijvingenscan (motoren en pompen) te worden bijgevoegd.Voor de gebouwen dient u nog steeds aan de informatieplicht te voldoen.

Regel hier uw rapportage direct!

EED auditplicht

Logo uiterlijk 1 dec 2024

Als u een grote onderneming heeft bent u verplicht om de EED-auditplicht uit te voeren voor alle vestigingen. Een grote onderneming houdt in:

  • 250 fte of meer inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen;
  • een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen én een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen, inclusief deelnemingen van of in partnerondernemingen en verbonden ondernemingen.

Daarnaast blijven per locatie de informatieplicht of de onderzoekplicht, welke met de EED gecombineerd kunnen worden.

Regel hier uw rapportage direct!

IPPC bedrijf

Check vergunning

Een groot aantal bedrijven met emissies naar de lucht, bodem of water vallen onder de Europese “Richtlijn Industriële Emissie”. Deze bedrijven hebben een omgevingsvergunning voor de activiteit milieu en dienen de Best Beschikbare Technieken (BBT) die genoemd zijn in de Best Reference Documents (BREF documenten) binnen 4 jaar na toepassing van de BREF te hebben uitgevoerd.

In de specifieke BREF staan energiemaatregelen genoemd, maar ook in de BREF Energie Efficiency staan energiebesparende maatregelen en organisatorische maatregelen genoemd die door het bedrijf genomen dienen te worden. Ook staat hierin vermeld dat er een energie-audit uitgevoerd dient te worden, waarin al deze punten zijn opgenomen.
De Energie-audit dient naast de informatieplicht en/of gecombineerd met een energieonderzoek te worden opgesteld.
Neem voor meer informatie contact op met energie@rudln.nl of uw gemeente.

Energielabel C kantoorgebouwen

Energielabel vanaf 1 jan 2023

Een kantoorgebouw mag vanaf 1 jan 2023 niet meer gebruikt worden, zonder een geldig energielabel dat minimaal een energielabel C is. Voor dit energielabel zijn enkele uitzonderingen:

  • Het kantoor is kleiner dan 100 m2;
  • Het kantoor is minder dan 50% van het totale gebouw;
  • Het kantoor bevindt zich in een monumentaal gebouw;
  • Het kantoor wordt binnen 2 jaar gesloopt dan wel omgebouwd naar een andere functie.

Bent u van mening dat u onder 1 van de uitzondering valt neem contact op met uw gemeente.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-c-kantoren

Energielabel algemeen

Energielabel Algemeen

Het energielabel dient landelijk geregistreerd te worden.

Oplevering nieuwbouw

Na oplevering van een nieuw gebouwd pand dient de theoretische BENG-berekening te worden bevestigd door middel van een energielabel en dient verstrekt te worden aan eigenaar/opdrachtgever van het bouwwerk.

Verhuur en verkoop

Als een pand wordt verkocht of te huur wordt aangeboden dient een geldig energielabel te worden verstrekt aan de koper/huurder.

Publiek Openbaar Gebouw

Een Publiek Openbaar Gebouw (of in gebruik door een overheid) > 250 m2 en dat veelvuldig wordt bezocht door publiek, dient altijd een geldig energielabel te hebben en zichtbaar op te hangen.
Voor overheden geldt tevens dat binnen de looptijd van het energielabel de aanbevelingen uit het energielabel uitgevoerd moeten worden.

Uitzonderingen

Er is geen energielabel plicht voor:

  • Gebouwen zonder klimaatinstallaties;
  • Gebouwen met een industriefunctie/agrarische functie;
  • Rijksmonumenten;
  • Gebouwen voor erediensten of religieuze activiteiten;
  • Gebouwen < 50 m2

https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/energielabel-utiliteitsgebouwen

Subsidies

Zet ook de knop om

Er zijn veel subsidies voor het verduurzamen van het pand en de activiteiten, maar ook voor het produceren van duurzame energie. De volgende opsomming is slechts een voorbeeld:

  • Stimulering Verduurzaming MKB (SVM);
  • Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG);
  • Energie Investeringsaftrek (EIA);
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL);
  • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE);
  • Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++);
  • Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA);
  • Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI);
  • Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+);
    en vele anderen.

Kijk voor de actuele situatie altijd op https://www.rvo.nl/subsidies-financiering en neem bij onduidelijkheden of vragen altijd contact op met RvO – tel: 088 042 42 42.

Wetchecker

Wil u weten welke wet- en regelgeving ten aanzien van Energie en duurzaamheid (mogelijk) voor uw bedrijf (of gebouw) van toepassing zijn, vul dan de wetchecker in.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/wetten-en-regels-gebouwen/wetchecker-energiebesparing

Vragen?

Stuur uw vraag per mail naar Energie@rudln.nl en wij proberen u te helpen. Of bel met uw gemeente.