Dave Verhaeg 'Zonde om schoon water in het riool te laten lopen’

De voor- en zijtuin van hun nieuwe woning in Nederweert-Eind ging in het voorjaar van 2022 volledig op de schop. Voor Dave Verhaeg en Linda Thijssen een mooie aanleiding om gelijk de afkoppeling van het regenwater mee te nemen in hun plannen.

“We hebben het huis in 2020 gekocht. In 2021 zijn we plannen gaan maken om in 2022 met onze voor- en zijtuin aan de slag te gaan. Toen hebben we gekeken hoe we de regenwaterafvoer konden afkoppelen. Zonde om schoon water zomaar in het riool te laten lopen”, vertelt Dave Verhaeg. “We hebben ons in de materie verdiept, gegoogeld naar eventuele opties en de gemeente om advies gevraagd. Er bleek een hele waaier aan mogelijkheden te zijn. Uiteindelijk hebben we gekozen voor twee infiltratieputten van vijf á zes meter diep in de voortuin, plus een zandvanger. Een oplossing die ook nog eens mooi oogt. En zelfs bij hevige regenval en overstroming van de putten, blijft het overtollige water op ons eigen terrein.”

Het voorbereidende werk bleek in hun geval iets meer voeten in de aarde te hebben dan verwacht. “Het was een hele zoektocht naar de bestaande afvoerbuizen, voordat we konden beginnen met het aanleggen van een nieuw gazon en beplanting. Die buizen bleken een stuk dieper in de grond te liggen dan normaal. Met als gevolg behoorlijk wat graafwerk, dat ik met mijn schoonvader heb verricht. Nou heeft ieder nadeel zijn voordeel. Aangezien ik een kantoorbaan heb, was dat voor mij een prima workout”, vertelt Dave lachend. “Daarna verliepen de werkzaamheden heel vlot.”

“Het overgrote werk werd verricht door een grondverzetbedrijf uit het eigen dorp. Een prettige samenwerking en de klus was snel geklaard. Bovendien werd er door de gemeente uitstekend meegedacht en meegerekend. Samen sparren, je krijgt een persoonlijk advies op maat en het contact verliep uitstekend. Ook het aanvragen van subsidie is heel eenvoudig via de gemeentelijke website, alhoewel het financiële aspect voor ons van minder belang was. Enerzijds was het afkoppelen van het regenwater ingegeven door praktische overwegingen, maar er speelden ook ideële afwegingen mee. We merken met z’n allen steeds meer van het extremere weer. Dan is alles wat je zelf kan doen, om de schade te beperken en bij te dragen aan verduurzaming, mooi meegenomen.”

Ook wat betreft de energiehuishouding heeft het stel nog wat te wensen over. “Daar gaan we deze zomer mee aan de slag.  We hebben zonnepanelen besteld. Helaas is de levertijd wat uitgelopen. Ook. willen we nog een hybride warmtepomp aanschaffen. De hele benedenverdieping heeft vloerverwarming, behalve de woonkamer. Dat nemen we te zijner tijd ook nog mee. Voor al deze maatregelen geldt wat ons betreft: er is een passende oplossing voor iedereen.”

Zonde om schoon water in het riool te laten lopen
Zonde om schoon water in het riool te laten lopen