Op maandag 12 juni stemde het college van B&W in met het gebiedsontwerp Lambertushof. Op woensdag 14 juni boog de raad zich over de plannen tijdens een openbare meedenkavond. Wethouder Economie, Jorik Franssen is enthousiast: “Het versterken van onze lokale economie vraagt continue aandacht en investeringen. Zodra dit gebiedsontwerp wordt gerealiseerd, geven we een stevige impuls aan het Nederweerter centrum en dat is goed voor onze inwoners, bezoekers en ondernemers.” De besluitvorming over het gebiedsontwerp en de benodigde financiële middelen vindt plaats tijdens de raadsvergadering in september.

Een aantrekkelijk en toekomstbestendig centrum is een van de ambities uit het coalitieakkoord. “Daarvoor investeren we onder meer in het Lambertushof en omgeving”, licht wethouder Franssen toe. “Samen met inwoners, ondernemers en belanghebbenden hebben we het gebiedsontwerp Lambertushof opgesteld. Het ontwerp is het sluitstuk van een geslaagd participatietraject.” Het college van B&W stemde maandag 12 juni in met het ontwerp. 

Zorgvuldig proces

Inwoners, ondernemers en belanghebbenden zijn gevraagd mee te denken over de inrichting van het Lambertushof en omgeving. Wethouder Franssen is blij met de grote betrokkenheid: ”Bij de bijeenkomsten leverden de ruim 70 aanwezigen hun input. Daarnaast zijn er diverse individuele gesprekken gevoerd met omliggende lokale ondernemers en de Ondernemersvereniging Nederweert (OVN). Dat heeft geleid tot de gebiedsontwerpen voor deelgebied ‘Lambertushof inclusief achterliggend parkeerterrein' en deelgebied ‘Oversteek Kerkstraat-Kapelaniestraat'.”

Meedenkbijeenkomst raad

De gemeenteraad stemde afgelopen november al in met het majeur programma economische gebiedsontwikkeling. Het Lambertushof e.o. maakt onderdeel uit van dit programma. Op woensdag 14 juni, tijdens een openbare meedenkbijeenkomst, boog de raad zich over de ontwerpen van de twee deelgebieden. Diverse raadsleden spraken zich positief uit over het participatietraject en de voortvarendheid en gaven alvast enkele opmerkingen mee.

Tevreden

Met een grote groep belanghebbenden blijft het inrichten van een gebied altijd een afweging van belangen. Wensen zoals beleving op het Lambertushof, ruim parkeren dichtbij, toegankelijkheid voor langzaam verkeer en mindervaliden, bevoorrading, evenementen, terrassen op het Lambertushof en vergroening zonder overlast, strijden om voorrang. ”Uit een analyse van gemaakte opmerkingen tijdens de meedenkbijeenkomsten, bleek dat enkele wensen zoals het duidelijker markeren van parkeerplekken, beter buiten de gemarkeerde projectzone gerealiseerd kunnen worden”, licht Franssen toe. “Die verbeteringen in het noordelijkste deel van de Kerkstraat zijn meegenomen in het dagelijkse werk en inmiddels al uitgevoerd.”

Besluitvorming

De besluitvorming over het gebiedsontwerp en de benodigde financiële middelen vindt plaats tijdens de raadsvergadering in september.