Met het aanbieden van een fraai einddocument aan de gemeenteraad is er formeel een eind gekomen aan het programma Buitengebied in Balans. De nieuwe manier van werken die tijdens Buitengebied in Balans is ontstaan zetten we uiteraard voort, net als het gesprek met de omgeving. Op dat gebied gaat de dialoog door. 

Start in 2013

In 2013 startte het programma ‘Buitengebied in Balans, samen groots, samen doen’. Het doel van het programma was het buitengebied in de gemeente Nederweert toekomstbestendig te maken en te houden. Ondernemers, inwoners en bezoekers van gemeente Nederweert werkten samen aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. In de daaropvolgende jaren is met verschillende partijen samengewerkt aan én in het buitengebied. 

Van experiment naar gemeengoed

“Wat begon als een experiment om anders en integraal te werken samen met de omgeving, is nu veel meer gemeengoed geworden”, aldus Petra Philips die nauw betrokken was bij het programma. “We ronden Buitengebied in Balans daarom af. Niet omdat het werk klaar is, maar omdat we een nieuwe fase zijn ingegaan met de Omgevingsvisie Buitengebied. Deze visie vervangt de functie van het programma Buitengebied in Balans. Het begrip ‘Buitengebied in Balans’ blijft bestaan. Het typeert de Nederweerter aanpak in het buitengebied.”

Burgemeester Op de Laak (links) en Petra Philips met het einddocument Buitengebied in Balans. Foto’s: Nederweert24
Burgemeester Op de Laak (links) en Petra Philips met het einddocument Buitengebied in Balans. Foto’s: Nederweert24

Netwerk blijven gebruiken

Het lokale en regionale netwerk dat de afgelopen jaren is opgebouwd, blijven we gebruiken voor kennis delen, afstemming en dialoog. Een belangrijke rol is weggelegd voor de bedrijfscontactfunctionaris en de regisseur buitengebied. Deze kwamen er mede door de aanpak binnen Buitengebied in Balans. Ze zijn de verbinder(s) tussen de gemeente en de inwoners en mede-overheden.

Aanbieden einddocument 

Om Buitengebied in Balans af te sluiten, is een einddocument opgesteld. Aan de hand van een aantal mijlpalen geven we een overzicht van de leerpunten, de tips en trucs en de ervaringen van acht jaar Buitengebied in Balans. Zaken die aan bod komen zijn dialoog, proeftuinen, participatie, dienstverlening en integraal werken. Het einddocument werd op donderdag 1 oktober aangeboden aan de gemeenteraad. Hierbij waren ook de oud-portefeuillehouders van Buitengebied in Balans aanwezig. Met de oud-bestuurders, het college van B&W, betrokken ambtenaren en gemeenteraad is er gesproken over de afgelopen jaren. 

V.l.n.r.: oud-wethouders Frank Voss, Hans Houtman, Hubert Mackus en Rick van Meel blikken met gemeentesecretaris Johan Bakens terug op acht jaar Buitengebied in Balans.
V.l.n.r.: oud-wethouders Frank Voss, Hans Houtman, Hubert Mackus en Rick van Meel blikken met gemeentesecretaris Johan Bakens terug op acht jaar Buitengebied in Balans.

Dialoog Duurzaam Buitengebied

Naast Petra Philips was Hans Caubo nauw betrokken bij Buitengebied in Balans. Ze keken terug op de beginjaren. Over het organiseren van de eerste gesprekken tussen agrariërs en bewoners van het buitengebied die zich zorgen maken over de hoge uitstoot van fijnstof en de gevolgen voor hun gezondheid. Toen heette het nog Dialoog Duurzaam Buitengebied. Twee jaar later stelde de raad het plan van aanpak voor het majeure programma Buitengebied in Balans vast, de officiële start van Buitengebied in Balans. 

Partijen met elkaar verbinden

De afgelopen acht jaar zijn er veel gesprekken gevoerd en proeftuinen gestart wat heeft geresulteerd in de Omgevingsvisie Buitengebied. Hans Caubo lichtte toe: “Wat we vooral geleerd hebben van deze periode is het belang van de dialoog. De gemeente kan partijen met elkaar verbinden. Het gesprek zorgt voor meer begrip voor elkaar en brengt partijen nader tot elkaar.” Volgens Petra Philips is het bijzondere van dit proces dat het is gestart vanuit een motie van de raad om budget beschikbaar te stellen voor het buitengebied. “Hierdoor was er vanaf het begin betrokkenheid van bestuur en management bij het proces en werd er vertrouwen gegeven.” 

Burgemeester Op de Laak (links) en Petra Philips met het einddocument Buitengebied in Balans. Foto’s: Nederweert24
Burgemeester Op de Laak (links) en Petra Philips met het einddocument Buitengebied in Balans. Foto’s: Nederweert24

Zoeken naar gezamenlijkheid 

Vijf wethouders hadden vanaf 2013 Buitengebied in Balans in hun portefeuille. Vier waren aanwezig bij het aanbieden van het einddocument (Hans Houtman, Hubert Mackus, Rick van Meel en Frank Voss). Ook zij blikten terug op hun periode. Verschillende politieke partijen volgden hetzelfde proces met telkens een ander accent op de inhoud. Het zoeken naar gezamenlijkheid en begrip voor elkaars standpunten was de rode draad. Ook experimenteren met proeftuinen, als iets niet helemaal in de regels paste, was een onderdeel van Buitengebied in Balans dat de oud-bestuurders als succesfactor zagen. Helaas niet altijd met de gewenste uitkomst.

Niet klaar

De raadsleden noemden ‘communicatie’, ‘dialoog’ en ‘begrip’ als termen om het succes van Buitengebied in Balans te omschrijven. Partijen zijn door de jaren heen dichter bij elkaar gekomen. Maar het blijft belangrijk om het gesprek te blijven voeren. We zijn niet klaar. Wat we geleerd hebben, blijven we toepassen als gemeente. 

Interactief document

Het einddocument Buitengebied in Balans is een interactief document met interviews, filmpjes en documenten.