Wat is het?

In Nederweert hoeft u alleen een kapvergunning aan te vragen als u een boom wilt kappen (rooien) die op de Groene Kaart van Nederweert staat. Nederweert heeft de kapvergunning namelijk sinds 2009 gedereguleerd, waardoor een kapvergunning lang niet altijd meer nodig is.

Wilt u een boom kappen? Bekijk dan de Groene Kaart nauwkeurig. Staat de boom die u wilt kappen er niet op, dan mag u de boom zonder verdere toestemming of aangifte kappen. Staat de boom er wel op, dan dient u een kapvergunning aan te vragen voordat u eventueel tot kappen kunt overgaan.

Groene kaart(externe link)

Ze genieten daarmee extra bescherming. Deze bomen willen we als gemeente graag handhaven. In principe wordt er voor deze boom ook geen kapvergunning verleend. Als de boom wegens gevaar of andere zwaarwegende belangen wel verwijderd moet worden, is een kapvergunning nodig. Voor de overige bomen geldt dat niet, die mogen gekapt worden zonder vergunning.Als u een bomenrij houtwal, bos of singel in het buitengebied wil rooien dan is het belangrijk om de kaart met Landschapselementen te bekijken. Als de te rooien bomen op deze kaart zijn aangemerkt als landschapselement dan heeft u een ontheffing nodig voor het rooien of verwijderen van de bomen.

Wat is het?

Wilt u 1 of meer bomen kappen, grote struiken verplanten of flink snoeien en staat deze boom / staan deze bomen niet op de Groene Kaart?  
Doe dan de Vergunningcheck op het Omgevingsloket(externe link). Daar staan alle regels over uw kapactiviteiten overzichtelijk bij elkaar. 
Vanuit deze check kunt u eenvoudig de aanvraag gaan doen. Gebruik hiervoor  DigiD of eHerkenning.

Wat moet ik doen?

Wilt u een vergunning aanvragen?
Dan moet u eigenaar zijn van de grond waar de boom op staat.
 

Heeft u buren?
Overleg dan eerst of zij bezwaar hebben tegen het kappen van de boom.
 

Heeft u een vergunning nodig of moet u een melding doen? Geef dan aan:

  • om wat voor soort boom het gaat
  • waar de boom staat
  • de diameter in centimeters, gemeten op 1.30 meter vanaf het maaiveld
  • of het om 1of meer bomen gaat
  • hoe u het kappen aan wilt pakken
  • waarom u de boom wilt kappen
  • of u gaat herplanten


Is de boom ziek? 
Voeg dan een verklaring van een boomdeskundige toe.

Hoe werkt het?

Het kappen van een boom kan noodzakelijk zijn als:

  1. De boom een gevaar vormt.
  2. De boom ernstige overlast veroorzaakt.
  3. Het vanuit het oogpunt van onderhoud wenselijk is dat de boom wordt gekapt (bijvoorbeeld om andere bomen meer ruimte te geven).

Aanvullende voorwaarden

De gemeente kan aan de vergunning bepaalde voorwaarden verbinden, zoals

  1. Een herplantplicht. De gemeente kan tevens een termijn stellen waarbinnen moet worden voldaan aan de herplantverplichting.
  2. Een bezwaartermijn van zes weken. In de meeste gemeenten wordt de verlening van kapvergunningen openbaar bekend gemaakt, zodat belanghebbenden bezwaar kunnen maken. De gemeente kan dan alsnog besluiten de vergunning niet toe te kennen.

In geval de houtopstand onder werking van de Boswet valt, moet het kappen worden gemeld bij LASER: de Dienst Landelijke service bij regelingen van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

Weigeringsgronden

De redenen op grond waarvan de gemeente een vergunning kan weigeren, zijn

  1. De natuurwaarde van de houtopstand.
  2. De landschappelijke waarde van de houtopstand.
  3. De waarde van de houtopstand voor stads- en dorpsschoon.
  4. De beeldbepalende waarde van de houtopstand.
  5. De cultuurhistorische waarde van de houtopstand.
  6. De waarde voor de leefbaarheid van de houtopstand.

Bij een aanvraag van een kapvergunning zal de gemeente de belangen bij handhaving van de te kappen houtopstand moeten afwegen tegen de belangen bij verwijdering. Dit kan ertoe leiden dat een waardevolle boom toch gekapt wordt indien bijvoorbeeld de boom dreigt om te waaien.

Hoe lang duurt het?

De eis van een kapvergunning kan voortvloeien uit de Algemene Plaatselijke Verordening, de Boswet of het bestemmingsplan. In het laatste geval wordt niet gesproken van een kapvergunning maar van een aanlegvergunning of een vrijstelling van de gebruiksvoorschriften.

Algemene Plaatselijke Verordening

In de APV van Nederweert is de kapvergunning gedereguleerd. Er zijn geen kapvergunningen meer nodig voor bomen die niet op de Groene Kaart staan.

Boswet

De Boswet beoogt het Nederlandse bosareaal en de houtopstanden in stand te houden. In het kader van de Boswet is daarom met name het herplanten van bomen van belang. Door herplanting blijft het bosgebied in stand. De Boswet zondert bepaalde categorieën bomen uit van de gemeentelijke regelgeving, dit betreft o.a. wilgen en populieren langs landbouwgronden en wegen, bomen van bosbouwondernemingen, fruitbomen en windschermen langs boomgaarden. Op deze bomen is de APV dus niet van toepassing.

Bestemmingsplan

In bestemmingsplannen kunnen regelingen worden getroffen ter bescherming van houtopstanden. De regeling in het bestemmingsplan moet aangeven waarom bescherming van een houtopstand vanuit planologisch of stedenbouwkundig oogpunt gewenst is. Bestemmingsplannen worden echter steeds globaler opgesteld. Het treffen van een regeling voor de handhaving van een specifieke houtopstand past niet in het globale bestemmingsplan. Bovendien bestrijkt de regeling in de APV het gehele grondgebied van de gemeente. Bij een bestemmingsplan is dit vrijwel nooit het geval.