In de Afvalwegwijzer staat informatie over afvalscheiding en de locaties waar u het gescheiden afval kunt aanbieden. De (gewijzigde) inzameldagen van de duobak staan onder Huisvuilroutes

Voorkomen is ’t beste

Koop bewust, dus:

 • neem uw boodschappentas mee
 • koop duurzame producten in plaats van wegwerpartikelen
 • liever reparatie dan vervanging
 • vermijd overbodige verpakkingen
 • kies statiegeld-, navulbare of herbruikbare verpakkingen (karton, glas, blik of vormvast kunststof)

Composteer uw groente-, fruit- en tuinafval aan huis. Dit kan met een composthoop of compostvat. Hiermee bespaart u bijna de helft van het gewicht dat u anders in de duobak aan de straat zet. Bovendien kosten het vervoer en de verwerking van gft-afval tot compost veel geld.

Groente-, fruit- en tuinafval

Zelf composteren:

 • resten van rauwe groenten en fruit; eierschalen; koffiefilters met prut, theebladeren en theezakjes; doppen van pinda’s en noten; snijbloemen, planten, gras, stro, klein snoeiafval en bladeren (meng vooral gras en bladeren goed met ander gft-afval). Let hierbij wel op dat u geen ongedierte aantrekt

In het gft-deel van uw duobak:

 • alles wat u zelf kunt composteren; schillen van citrusvruchten en aardappelschillen; etensresten, behalve het vocht van soepen of sauzen

Bij het restafval:

 • as, houtskool en sigarettenpeuken; samengestelde verpakkingsmaterialen (kunststof kan in kunststofbakken); kattenbakkorrels; wegwerpluiers; stofzuigerzakken; zand; honden- en kattenharen

Grof snoei- en tuinafval

Met uw grof snoei- en tuinafval kunt u met uw Weerterlandpas terecht op de milieustraat in Weert. Voor meer informatie kijkt u onder het kopje Milieustraat Weert.

Grof huishoudelijk afval

Grof huishoudelijk afval kunt u, zoveel mogelijk gescheiden naar soort, kwijt bij de milieustraat in Weert. 

Wit- en bruingoed

Wit- en bruingoed is de verzamelnaam voor alle grote en kleine apparaten met stekker of batterijen. U kunt die na aankoop van een nieuw apparaat eventueel gratis inleveren bij uw leverancier of gratis achterlaten bij de milieustraat in Weert.

Bouw- en sloopafval en afvalhout

Bouw- en sloopafval is al het afval dat bij bouwen en slopen vrijkomt; gesorteerd of ongesorteerd. Dit afval kan naar de milieustraat in Weert met een maximum van 1 m3 per persoon per dag. Grotere hoeveelheden kunt u naar een lokaal recyclingbedrijf brengen. Maar géén dakleer, asbest, chemische materialen, huisvuil en snoeiafval. Asbest kunt u kwijt bij de milieustraat in Weert. Maak het asbest eerst vochtig en verpak het goed hanteerbaar in dik, doorzichtig en dichtgeplakt plastic.

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval (kca) zoals vlooienbanden en nagellak(-remover) hoeft u niet apart aan te bieden. Andere gevaarlijke stoffen die wel op de kca-lijst staan, kunt u gratis inleveren bij het kca-depot van de milieustraat in Weert.

Denkt u nog aan het volgende.

 • Op de verpakking van de meeste producten staat het aangegeven als ze niet in de duobak mogen.U herkent dit aan het logo van een duobak met een kruis erdoor. Producten die u al wat langer in huis heeft, hebben dit logo waarschijnlijk nog niet. Staat zo’n product wel op de kca-lijst, lever dit dan gescheiden in. Een overzicht van wat wel en niet thuishoort bij het kca, kunt u vinden op de website van milieucentraal, www.milieucentraal.nl(externe link)
 • Batterijen kunt u ook inleveren bij diverse winkels in Nederweert, waaronder supermarkten en bouwmarkten. Op de website van Stichting Batterijen, www.stibat.nl(externe link), vindt u meer informatie over de inzamelpunten.

Glas

In de glasbakken kunnen glazen flessen en potten, dus ook kleine potjes van bijvoorbeeld babyvoeding, parfumflesjes en deodorantrollers. Maar géén kurken en doppen, porselein, vlakglas, autoglas, spaarlampen en tl-buizen, kristal, aardewerk en hittebestendig glas zoals oven-schalen. Omdat de afzet van gemengd glas steeds moeilijker wordt, moet u het glas gescheiden naar kleur inleveren.

Er zijn containers voor wit (doorzichtig) en bont (bruin, groen) glas. Glas mag u aanbieden met deksel en restjes. Glas dat in de glasbak mag, herkent u aan het logo. In een speciale glasbak bij de gemeentegarage kunt u vlakglas zoals ruiten, draadglas, autoglas en dubbelglas gooien. Laat geen glas of ander afval achter bij de containers, en gebruik de bakken niet ‘s avonds laat of ‘s ochtends vroeg. Dit veroorzaakt geluidsoverlast.

Papier en karton

U kunt oud papier en verpakkingen van karton meegeven bij de inzamelacties van verenigingen. De ophaaldata en -routes vindt u hier. Verpakt u het papier en karton niet in plastic en zorg ervoor dat het goed hanteerbeer is. Maar géén pakken melk of vruchtensappen (kunnen bij het PMD-afval), behang, sanitair papier en ordners. Reclamefolders moet u uit de plastic folie halen voordat u deze bij het oud papier doet. Brievenbusstickers om ongewenst drukwerk te mijden, kunt u afhalen bij de infobalie van het gemeentehuis.

Textiel en schoenen

Schoenen, kleding, beddengoed, handdoeken, gordijnen, lompen en ander textiel (ingepakt in zakken) kunt u kwijt in de textielcontainers .

PMD (plastic, metaal en drankenkartons)

Al uw producten van kunststof (zoals draagtassen, flacons, flessen en plastic vleesbakjes), blik zoals conserven-, drank- en verfblikken en lege spuitbussen en drankenkartons zoals zuivel- en drankpakken, kunt u kwijt in uw PMD-zak. Maar géén verpakkingen met resten verf, bestrijdingsmiddelen en olie; dit is klein chemisch afval. Ook chipszakken en piepschuim horen niet thuis in de PMD-zak. De zakken worden via het inzamelschema opgehaald. 

Frituurvet

Van gebruikt frituurvet worden nieuwe producten gemaakt zoals biobrandstof. U kunt uw frituurvet inleveren bij de Milieustraat in Weert. 

Rioolgebruik

Er is een aantal producten dat helaas nog steeds door het toilet gespoeld wordt. En dat leidt tot vervuiling van het afvalwater en verstopping van het riool. Schoonmaakdoekjes en babydoekjes zijn vast afval en dus niet afbreekbaar. Daarom horen ze thuis in de afvalbak. Vloeibaar frituurvet bijvoorbeeld kunt u teruggieten in de verpakking en vervolgens op diverse plaatsen gescheiden aanbieden zoals hierboven omschreven. Vast frituurvet kunt u eerst laten stollen in bijvoorbeeld een leeg melkpak en dan gescheiden aanbieden of weggooien. Voor oude medicijnen kunt u terecht bij de apotheek of als chemisch afval inleveren.

Kwasten zijn afgesloten te bewaren met een beetje water of oplosmiddel. Spoelwater en gebruikte kwastreiniger moeten opgevangen en vervolgens ingeleverd worden als chemisch afval.

Milieustraat Weert

De milieustraat in Weert is alleen bestemd voor particulieren, verenigingen, scholen en kerkbesturen.
Alle inwoners van Nederweert die afvalstoffenheffing betalen, hebben een Weerterlandpas voor de milieustraat. Overige inwoners of instanties kunnen een kooppas aanschaffen. Kijk voor meer informatie op www.weert.nl/weerterlandpas(externe link).

U kunt uw afval meerdere keren per dag inleveren.

Gratis achterlaten:

 • glas
 • papier
 • klein chemisch afval
 • metaal (blik, ijzer)
 • textiel
 • banden van personenauto’s
 • (zonder velg), max. vier per keer
 • witgoed (koel- en vrieskasten,
 • vaatwassers, fornuizen, et cetera)
 • bruingoed (andere elektrische apparaten)

Fracties waarvoor u de milieupas nodig heeft:

 • groenafval
 • grof huishoudelijk afval (zie lijst op www.weert.nl)

Per 1 m³ wordt er één knip ingehouden op uw milieupas.
De milieustraat vindt u aan de Graafschap Hornelaan 209 in Weert. Tel. (0495) 57 52 75.

www.weert.nl/milieustraat(externe link)

De milieustraat is open op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 09.00 tot 15.00 uur.

Inzamelpunten

Plaatsen waar u textiel, glas en kunststof kunt inleveren:

Nederweert

 • Parkeerplaats bij Jumbo
 • Schoolstraat parkeerplaats (géén textiel)
 • Agneshof (alleen glas)
 • Burg. Greijmansstraat (alleen glas)

Budschop

 • Rochusplein

Nederweert-Eind

 • Past. Brandstraat

Leveroy

 • Dorpstraat/Haveshof (parkeerplaats naast zaal Wetemans)

Ospel

 • Annastraat
 • Siebenstraat

Ospeldijk

 • Moostdijk

Bent u tevreden over deze pagina?