In 2018 is voor het hele plangebied een verkennend archeologisch onderzoek uitgevoerd door een gespecialiseerd adviesbureau. Conclusie destijds was dat het gebied archeologisch kon worden vrijgegeven. Ondanks dat zijn we als gemeente extra zorgvuldig geweest. De archeologisch adviseur van de gemeente heeft er nogmaals naar gekeken. Op zijn advies is er toch nog aanvullend onderzoek gedaan.

De bouwput van het nieuwbouwplan Jumbo is daarna onder archeologische begeleiding opgegraven. Er werden op deze locatie geen waardevolle, archeologische vondsten gedaan en dus werd dit gebied archeologisch vrijgegeven. De bouwput van de aangrenzende sporthal werd eveneens archeologisch vrijgegeven, ook vanwege reeds eerder geconstateerde grondverstoringen onder en naast de sporthal.

Geen erfgoed beschadigd

In een brief d.d. 15 december 2022 gaven lokale erfgoedverenigingen aan dat, waar de Burgemeester Hobusstraat uitmondt in de Kerkstraat, gemeentelijk erfgoed onherstelbaar vernietigd zou zijn. Omdat we op de hoogte waren van de mogelijke aanwezigheid van archeologische resten van een gracht en oude bebouwing, is op advies van onze archeologisch adviseur een uitvoeringsprotocol opgesteld. In dit uitvoeringsprotocol is beschreven waar de aannemer en toezichthouder op moesten letten en hoe ze om moesten gaan met eventuele archeologische vondsten. Op basis hiervan heeft de aannemer de graafwerkzaamheden uitgevoerd. Uiteindelijk zijn geen archeologisch waardevolle resten aangetroffen. Ook geen funderingsresten zoals in de brief is aangegeven. Het metselwerk uit de brief was een opgemetselde rioolput uit de jaren ’70.

In de brief gaven lokale erfgoedverenigingen aan dat de gemeente niet volgens de wet gehandeld zou hebben. Dit is niet het geval. In het bestemmingsplan is dit gebied als archeologisch waardevol aangegeven. Dit betekent dat bij een diepte van meer dan 40 cm én een verstoring van meer dan 250 m2 archeologisch onderzoek nodig is. De oppervlakte waar dieper dan 40 cm gegraven is betrof enkel de rioolsleuf en twee boomvakken (< 250 m2). Voor het overige is de oude bestratingslaag en bestaande wegfundering verwijderd. De archeologisch relevante laag is hierbij niet geroerd.