Voor de gemeente Nederweert voelt het als een “enorme kater” dat het OLS volgend jaar juli niet door kan gaan. “Net als schutterij Sint Antonius en de rest van schuttersminnend Limburg hadden wij ons bijzonder verheugd op dit grote feest”, zei burgemeester Birgit Op de Laak dinsdagavond in haar reactie aan de gemeenteraad. 

Ook de raadsfracties staken hun teleurstelling niet onder stoelen of banken. Het niet doorgaan van het OLS wordt alom beschouwd als een gemiste kans voor Nederweert.
De burgemeester toonde zich desondanks ook realistisch. “Hoewel de inzet de afgelopen maanden bewonderenswaardig was, bleek het organiseren van zo’n groot evenement voor de schutterij uiteindelijk geen haalbare kaart. Dat is heel jammer, maar het is zoals het is. Bij publieksevenementen zoals deze vervult de gemeente een ondersteunende rol. Daarin kunnen we heel ver gaan, maar het kan niet de bedoeling zijn dat de overheid het OLS organiseert en 1300 vrijwilligers op de been brengt.”

Deur blijft openstaan 

De gemeente Nederweert heeft schutterij Sint Antonius en de OLS Federatie de voorbije maanden op alle mogelijke manieren ondersteund bij de organisatie. De raad stelde bijvoorbeeld een budget van 100.000 euro beschikbaar. Daarnaast trof een ambtelijke projectgroep de voorbereidingen voor de vergunningaanvraag zodat dit grootse evenement voor iedereen veilig kon plaatsvinden. De Veiligheidsregio had het beoogde evenemententerrein aan Randweg-West in de basis al goedgekeurd.

Ondanks het besluit van de winnende schutterij om D’n Um terug te geven, blijft de deur bij de gemeente Nederweert openstaan. “Mocht de OLS Federatie ons vragen mee te denken over een oplossing, dan gaan we serieus bekijken wat we kunnen doen. Richting de toekomst is het misschien verstandig om met een kleinschaligere aanpak terug te keren naar de basis zodat ook kleine schutterijen het OLS kunnen organiseren.”

Eerste horde genomen voor nieuwe woonwijk in Budschop 

De gemeenteraad heeft een belangrijke stap gezet gezet voor de ontwikkeling van een nieuwe, duurzame woonwijk aan de rand van Budschop. Op het terrein van de voormalige gemeentewerf en brandweerkazerne aan de Gutjesweg wil de gemeente de komende jaren met Wonen Limburg in totaal 61 huizen realiseren. Voor het merendeel (sociale) huurwoningen voor mensen met een smallere beurs. 

Nederweert speelt hiermee in op de grote behoefte aan betaalbare woonruimte voor diverse doelgroepen.  
Door in te stemmen met de grondexploitatie nam de gemeenteraad dinsdagavond een belangrijke horde in dit woningbouwproject. Om het gebied aan de Gutjesweg tot woonwijk te kunnen ontwikkelen, haalt Nederweert 1,4 miljoen euro uit de algemene reserve. Dit geld is onder meer nodig voor het saneren van de bodem. Verder zoekt de gemeente bij de financiering ook nadrukkelijk naar subsidiemogelijkheden. 

De nieuwe huur- en koopwoningen, aan de rand van Budschop, worden met name gebouwd voor starters, senioren en gezinnen met een kleine portemonnee. Ook komen er acht standplaatsen voor woonwagens. In de realisatieovereenkomst die de gemeente met Wonen Limburg heeft gesloten, is een prijsplafond opgenomen zodat de woningen voor iedereen betaalbaar blijven. Zodra het bestemmingsplan is vastgesteld, start Nederweert met de aanbesteding van het project. Als alles meezit, kan de schop eind 2024 de grond in. 

Aandacht voor groen 

Omwonenden rond het gebied zijn al eerder betrokken bij het project, onder meer via een enquête en twee bijeenkomsten. Met de wensen en informatie die toen is opgehaald, werd een voorkeursvariant uitgewerkt. Het resultaat is een sociaal woningprogramma met veel groen en aandacht voor de klimaatdoelen. Een duurzame en ruim opgezette wijk waar het prettig en betaalbaar wonen is. 

Omgevingsvisie kernen en bedrijventerreinen vastgesteld

Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde dinsdagavond in met de nieuwe Omgevingsvisie voor onze kernen en bedrijventerreinen. Hierin staat beschreven hoe de ruimte in de gemeente Nederweert de komende jaren op hoofdlijnen wordt ingericht. De volgende stap is om deze visie te vertalen naar concrete plannen en beleid die ervoor zorgen dat Nederweert ook in de toekomst een aantrekkelijke gemeente blijft om in te wonen, werken en recreëren. 

Vooral op het gebied van woningbouw ligt er een forse opgave. Tot 2030 zijn er, verdeeld over de kernen, 800 nieuwe woningen nodig. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat deze woningen aansluiten bij het dorpse karakter van Nederweert. Dat betekent dus geen hoogbouw, midden in de kernen. 
Verder is er de komende jaren naar verwachting zo’n 15 hectare extra bedrijfsruimte nodig om ondernemers binnen de gemeente de ruimte te bieden om te groeien. Voor grootschalige distributiecentra en zware industrie is geen plaats, het nieuwe bedrijventerrein moet vooral worden afgestemd op de lokale behoeften. 

Afgelopen jun boog de gemeenteraad zich over de het voorontwerp van de Omgevingsvisie die samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke instellingen is ontwikkeld. Inmiddels zijn alle reacties verwerkten en is de visie definitief. “Dat is leuk, maar de uitvoering is natuurlijk veel leuker”, zo liep wethouder Boris Meessen dinsdagavond alvast vooruit op de belangrijke opdracht die er nu voor Nederweert ligt.

Vanaf 1 januari 2024, als de nieuwe Omgevingswet van kracht wordt, moet elke gemeente een Omgevingsvisie hebben. Zeg maar de opvolger van de oude structuurvisie. Omdat de Omgevingsvisie zo veelomvattend is, besloot Nederweert eerder al om ze in kleinere delen op te knippen. Een paar jaar geleden stelde de gemeenteraad de Omgevingsvisie voor het buitengebied vast. Uiteindelijk worden deze twee visie  samengebracht tot één allesomvattende Omgevingsvisie. De onderlegger voor alle beleidsplannen die Nederweert de komende jaren voor iedereen aantrekkelijk en gezond moeten houden. 

Nederweert maakt het eenvoudiger om een voormalige agrarische bedrijfswoning in het buitengebied te bewonen, verkopen of verhuren.

Agrariërs die zijn gestopt of gaan stoppen met hun bedrijf, kunnen gewoon met hun gezin op hun vertrouwde plek in het buitengebied blijven wonen. Nederweert maakt het voor deze inwoners mogelijk om hun bedrijfswoning om te zetten in een burgerwoning.

Tot voor kort moesten eigenaren van een bedrijfswoning nog vrezen voor een juridische procedure wanneer hun bedrijf niet in gebruik was. Op papier was er immers sprake van illegale bewoning. Met een aanpassing in het beleid maakte de gemeenteraad dinsdagavond een einde aan deze vervelende situatie waarin veel (ondernemers)gezinnen waren beland. 

In november 2022 kreeg het college via een motie opdracht om nieuw beleid te maken voor alle voormalige agrarische bedrijfswoningen in onze gemeente. De komende jaren verandert er namelijk veel  in het buitengebied. Veel agrariërs hebben  aangekondigd te gaan stoppen. Met het nieuwe beleid wil de gemeente de transitie van het buitengebied versnellen en in goede banen leiden. 

Een meerderheid van de raad steunde dinsdag een amendement van CDA, JAN en de Nederweerter VVD. Hiermee wordt het splitsen van bedrijf en bedrijfswoning makkelijker en kunnen agrariërs zelf kiezen wat ze doen: hun huis blijven bewonen of het verkopen of verhuren aan andere woningzoekers. In de Omgevingsvisie Buitengebied, die de raad in juli 2021 vaststelde, was die splitsing niet toegestaan. Voor nieuw te bouwen bedrijfswoningen zijn de regels wel strenger. 

Morele plicht 

De oppositiefracties van Nederweert Anders en GroenLinks stemden tegen het raadsvoorstel en de voorgestelde beleidswijziging. Zij zijn het er niet mee eens dat Nederweert de geurnormen versoepelt om een splitsing van bedrijven en bedrijfswoningen mogelijk te maken. In hun ogen heeft de gemeente te weinig oog voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van inwoners. De vier overige partijen in de raad denken hier anders over. Zij vinden dat Nederweert de morele plicht heeft om gezinnen te helpen die in de problemen zijn geraakt. Daarbij blijft de geuruitstoot ook in de nieuwe situatie binnen de juridische kaders, zo verzekert het college. 

De gemeenteraad.