Gemeenteraadsverkiezingen

Woensdag 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In aanloop naar deze verkiezingen vindt u op deze pagina alle informatie die u nodig heeft om straks uw stem te kunnen uitbrengen.

Hoe werkt de raad?

De gemeenteraad is het hoogste bestuursorgaan van de gemeente. De raad is volksvertegenwoordiger, stelt de kaders vast en controleert het college van burgemeester en wethouders. Eens per vier jaar bepaalt u bij de gemeenteraadsverkiezingen de samenstelling van de gemeenteraad. 

Raadsvergaderingen

Het aantal raadsleden in een gemeente is gebaseerd op het aantal inwoners. De gemeenteraad van Nederweert telt op dit moment 17 raadsleden. Besluiten worden veelal genomen in raadsvergaderingen. De raadsvergaderingen worden live uitgezonden en zijn daarna terug te kijken

Maak gebruik van uw stemrecht

Gemeenteraadsleden vertegenwoordigen u als inwoner van de gemeente Nederweert. Met uw stem kunt u dus invloed uitoefenen op wat er in onze gemeente gebeurt. De gemeenteraad maakt uiteindelijk de keuze. Of het nu gaat om bestemmingsplannen, horeca, sport, leefbaarheid of veiligheid; het zijn allemaal onderwerpen waar de gemeenteraad mee te maken heeft.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2018

De vorige gemeenteraadsverkiezingen vonden plaats op woensdag 21 maart 2018. De opkomst was in Nederweert toen 59,59%. 

Kiesraad

Meer informatie over verkiezingen in Nederland en verkiezingsuitslagen zijn te vinden op de website van de Kiesraad.nl