Ieder kind dat geboren wordt moet de kans krijgen om rookvrij op te groeien in schone lucht. Niet roken in publieke gebouwen en horeca is inmiddels redelijk geaccepteerd. Maar ook buiten is het belangrijk om het roken te ontmoedigen, zeker op plekken waar kinderen zijn.

Het is belangrijk dat we hierin samen onze verantwoordelijkheid nemen. Wethouder Carla Dieteren heeft onlangs samen met longarts Linda van Eijsden van SJG Weert, een oproep gedaan om hierbij zoveel mogelijk steun te krijgen van inwoners en organisaties. 

Rookvrije organisaties in beeld

Op 31 mei was het ‘Wereld Niet Roken Dag’. Wethouder Carla Dieteren maakte op deze dag een rondje door de gemeente en bezocht een aantal organisaties die al rookvrij zijn. In een kort filmpje vertellen deze organisaties waarom een rookvrije omgeving belangrijk is voor onze jeugd en hoe zij het aangepakt hebben om de omgeving rookvrij te maken. 

Goed voorbeeld doet goed volgen

Logo rookvrij generatie

Is uw organisatie door dit filmpje geïnspireerd om ook (gedeeltelijk) rookvrij te worden? 
Neem dan contact op met Ellen van Bree, Adviseur preventieve gezondheid: 06 - 43 39 42 97 / e.van.bree@nederweert.nl. De gemeente stelt materialen zoals bordjes en raamstickers beschikbaar voor het zichtbaar maken van de rookvrije omgeving. 

Is uw vereniging, openbare voorziening, bedrijf, dorpsraad, zorg- of onderwijsinstelling al rookvrij? Laat het ook dan weten en stuur bijvoorbeeld een foto waarop zichtbaar is hoe jullie dit kenbaar maken aan de omgeving. 

De rol van de (groot)ouders en andere opvoeders

Voor (groot)ouders en andere opvoeders is een belangrijke rol weggelegd om hun (klein)kinderen te leren omgaan met de vele verleidingen die op hun pad komen, waaronder roken, alcohol en drugs.
Menig (groot)ouder maakt zich hierover zorgen en vindt het lastig om er het gesprek over aan te gaan en afspraken te maken. 

Informatie en advies Vincent van Gogh

Vincent van Gogh organiseerde in mei online een luchtige, informatieve avond, met als titel 
‘Zomer vol verleidingen(externe link)’. Met de zomer voor de deur zeker de moeite waard om deze avond terug te kijken. 

Heb je als ouders vragen over middelengebruik van je kind? Preventiewerkers van Vincent van Gogh denken met je mee(externe link) en helpen je om te werken aan je (mentale) gezondheid.