Alle gemeenten in Nederland nemen hun verantwoordelijkheid om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord geven de 15 gemeenten ieder op hun eigen manier invulling aan deze opgave. 

Doorstroom en middellange termijn

We maken onderscheid tussen zogenaamde doorstroomlocaties (kort verblijf) en opvang voor (middel)lange termijn. Doorstroomlocaties zijn onder meer ingericht in Maastricht, Horst a/d Maas, Sittard-Geleen en ook Venlo heeft een aantal locaties voor opvang met kort verblijf. In Nederweert doet iedereen mee en zijn we gewend om samen de handen uit de mouwen te steken. Als gemeente zetten we in op een goede uitvoering voor dagelijkse zaken, maar zeker ook voor extra uitdagingen die op ons pad komen. 

Opvang in Nederweert

We zetten in Nederweert in op gemeentelijke opvang voor middellange termijn op schaal van Nederweert, omdat deze vorm van opvang het beste past bij Nederweert. De beoogde (kleinschalige) locaties moeten natuurlijk veilig zijn en daarom toetsen we deze locaties aan noodzakelijke wet- en regelgeving. Dit doen we als gemeente samen met professionals, lokale ondernemers en vrijwilligers. Zodra de locaties geschikt zijn voor opvang, wordt de directe omgeving geïnformeerd. 

Initiatieven vanuit de samenleving

We ontvangen hartverwarmende initiatieven voor hulp en opvang door particulieren. Op dit moment worden 35 vluchtelingen uit Oekraïne in Nederweert opgevangen door inwoners (particuliere initiatieven).  

  • Vangt u vluchtelingen uit Oekraïne op? Bel (0495) 677 111 voor meer informatie of om een afspraak te maken om de vluchtelingen te laten inschrijven. 
  • Heeft u vragen met betrekking tot opvang van Oekraïense vluchtelingen? Check dan de speciale pagina op onze website: nederweert.nl/hulp-aan-oekraine