Hoe moet ik het PMD afval aanbieden?

Voor het aanbieden van PMD afval worden gratis zakken beschikbaar gesteld van 60 liter. De zakken voor het PMD kunt u neerzetten of ophangen. Belangrijk is dat de inzamelaar goed bij de zakken kan en de verkeersveiligheid niet in gevaar komt.
De gemeente verstrekt haken (kroonringen) waar de zakken aan opgehangen kunnen worden. 

Wanneer wordt het PMD afval opgehaald?

Het PMD wordt één keer per twee weken (in de even weken) opgehaald. Het PMD wordt op dezelfde dag opgehaald als de duobak. Let op: wordt het afval op woensdag bij u ingezameld? Dan wordt het PMD bij u op maandag opgehaald.
In week 4 is PMD voor het eerst aan huis ingezameld. De volgende rondes zijn in week 6, 8, 10, 12 enz. 

Waar zijn zakken voor afval verkrijgbaar?

Zakken voor afval zijn onder andere in alle supermarkten verkrijgbaar. Klik hier voor een overzicht waar de zakken verkrijgbaar zijn.

Voor wie geldt de proef met PMD?

Het twee wekelijks inzamelen van PMD geldt voor de hele gemeente. 

Wat mag in de PMD-zak?

PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons. Als u twijfelt of het in de PMD-zak mag, zijn er
twee belangrijke vragen die u zichzelf kunt stellen:

  • Is het verpakkingsafval?
  • Is het van plastic, metaal of een drankkarton?

Als u beide vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden dan mag het in de PMD-zak. Alleen
huishoudelijk afval is toegestaan, geen bedrijfsafval.

Hoe stop ik het afval in de zak?

Verpakkingen hoeven niet schoon te zijn, maar wel leeg. Doppen en deksels mogen blijven zitten.
Bij conservenblik de deksel a.u.b. naar binnen buigen. De drankenkartons a.u.b. platvouwen en de
dop er weer opdraaien. LET OP! Als er ander afval in de zak zit, kan de inzamelaar hem laten staan. U bent dan zelf verantwoordelijk dat het alsnog goed afgevoerd wordt.

PMD afval in een zak gaat toch stinken?

Er zijn meerdere manieren om de geur van PMD afval tegen te gaan. Bijvoorbeeld door bakjes en blikjes goed schoon te maken. Lege PMD verpakkingen met een kans op geur kunnen bijvoorbeeld ook tijdelijk in een vriesvak worden bewaard. Tijdens de pilot delen we regelmatig ervaringen en tips over het slim inzamelen van afval delen via onze kanalen (o.a. Gemeente Contact en website).

Meer tips zijn ook te vinden op: https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/afval-scheiden/plastic-verpakkingen/

Zijn er haken beschikbaar om de PMD zakken aan op te hangen?

De gemeente stelt haken (kroonringen) beschikbaar om PMD zakken aan op te hangen. Deze kunt u zelf aan een lantaarnpaal bevestigen. Een instructie hoe u de kroonring bevestigt, is beschikbaar. De kroonringen zijn verkrijgbaar bij de werf (Gutjesweg 2). Op dinsdag 4, dinsdag 11, donderdag 13, dinsdag 18 en donderdag 20 januari tussen 16.00 en 20.00 uur kunt u de kroonringen ophalen. Tevens zijn kroonringen beschikbaar in de buurtkeet in Leveroy en Nederweert-Eind. Aan één kroonring kunnen zakken van meerdere huishoudens gehangen worden. We vragen u dan ook om met uw buren af te stemmen waar een kroonring komt te hangen. 

Wat gebeurt met de huidige PMD containers?

De bovengrondse PMD containers worden vanaf 17 januari verwijderd. De ondergrondse PMD containers worden vanaf dat moment afgesloten.

Ik woon in het buitengebied en er is geen lantaarnpaal waar ik de kroonring aan kan hangen. Is er een andere oplossing?

Het is niet verplicht om een kroonring te gebruiken om PMD-zakken aan op te hangen. U mag de zakken ook ophangen aan een hek of paaltje. Het is belangrijk dat de zakken goed bereikbaar zijn voor de inzamelaar en dat de verkeersveiligheid niet in gevaar komt.