Nederweertenaren zijn er voor elkaar. Waarom zouden we elkaar niet ook kunnen helpen met kleine hulpmiddelen zoals een douchebeugel of een drempelhulp? Daarmee zijn we met z’n allen ook nog duurzaam bezig door spullen een nieuw leven te geven. 

Hulpmiddelendepot ‘Lânger Toês’

De gemeente Nederweert, Woningvereniging Nederweert, Kansrijk in de Wijk en de klussendienst van het Repair Café hebben de handen ineen geslagen om een hulpmiddelendepot op te zetten onder de naam ‘Lânger Toês’. De gedachte achter de naam is dat mensen met de juiste hulpmiddelen langer thuis kunnen blijven wonen. 

Op woensdag 26 mei lanceerden de samenwerkende partijen ‘Lânger Toês’ tijdens een feestelijk moment.  Wethouder Carla Dieteren: “Krachtig hoe we samen in korte tijd zo’n mooi project kunnen neerzetten. Korte lijntjes, snel schakelen en aanpakken. Samen groots, samen doen!”
Ook coördinator Bèr Mertens van de klussendienst is enthousiast: “Geweldig dat de mogelijkheid bestaat dat oude hulpmiddelen opnieuw gebruikt kunnen worden.”

V.l.n.r.: Carla Dieteren (wethouder gemeente Nederweert), Corry Keulen (Woningvereniging Nederweert), Mario Janssen (Kersten Hulpmiddelen), Bèr Mertens (klussendienst Repair Café) en Mario Salmans (Kansrijk in de Wijk)

Hergebruik van hulpmiddelen

Het komt regelmatig voor dat mensen een (ongebruikt) hulpmiddel in huis hebben dat ze eigenlijk niet meer nodig hebben. Ook als er woningen vrij komen blijven er vaak hulpmiddelen achter.
Vaak zijn de spullen nog prima voor hergebruik en kan iemand anders hier erg mee geholpen zijn. Om de start van ‘Lânger Toês’ te ondersteunen heeft Kersten Hulpmiddelen 10 beugels gesponsord. Woningvereniging Nederweert doet een bijdrage in de vorm van het leveren van hulpmiddelen en het beschikbaar stellen van een loods.

Om welke hulpmiddelen gaat het?

De volgende hulpmiddelen worden door ‘Lânger Toês’ verzameld: 

  • voor de veiligheid in huis, zoals een douche- en toiletbeugel, douchekruk, drempelhulp, toiletstoel of toiletverhoger;
  • om de mobiliteit te bevorderen, zoals een wandelstok, elleboogkrukken, looprek, rollator of rolstoel;
  • op het gebied van zit- en ligcomfort, zoals een relaxfauteuil met een sta-op functie.

Hoe werkt het?

De voorraad hulpmiddelen komt tot stand door schenkingen van inwoners. Deze worden ondergebracht in de loods van Woningvereniging Nederweert, waar kunnen ze ook opgehaald worden door de nieuwe eigenaren/gebruikers. Als een hulpmiddel ingeleverd wordt, controleert de klussendienst van Repair Café of het hulpmiddel schoon is, in goede staat verkeert en goed functioneert. Als het nodig is wordt het hulpmiddel gerepareerd. De nieuwe eigenaar/gebruiker krijgt het hulpmiddel gratis mee en krijgt uitleg over het gebruik ervan op het moment dat hij of zij het komt ophalen. 

Hulpmiddel over?

Hebt u thuis een hulpmiddel dat u kunt missen en beschikbaar wilt stellen aan iemand anders? U kunt deze op afspraak brengen naar Woningvereniging Nederweert. Het adres is Gutjesweg 6. Het is de bedoeling dat u van tevoren belt met de coördinator en een tijdstip afspreekt. Hij beoordeelt meteen of 

Kunt u het hulpmiddel niet zelf komen brengen? Bel dan gerust met de coördinator. Kansrijk in de Wijk komt het dan bij u thuis ophalen. 

Hulpmiddel nodig?

Heeft u een hulpmiddel nodig? Informeer dan of het beschikbaar is door te bellen met de coördinator. Als het beschikbaar is kunt u meteen met hem een afhaal-afspraak maken. Het afhaal-adres is Gutjesweg 6 in Nederweert. 

Als u dit wenst en als het gaat om een kleine voorziening, kan de klussendienst het hulpmiddel tegen een kleine vergoeding in uw woning aanbrengen. Denk aan het vastschroeven van een beugel of drempelhulp. 

Contact met de coördinator

De coördinator is Bér Mertens. Hij is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 06 - 105 159 35.

We horen graag van u en zien er naar uit om ‘Lânger Toês’ door deze samenwerking tot een succes te brengen!

Wist u dat u ook een rolstoel of scootmobiel kunt lenen? Dat is handig als u er af en toe een nodig heeft. 
U kunt kosteloos gebruik maken van de uitleenservice van de gemeente Nederweert, zonder om te hoeven kijken naar het onderhoud. Bel Zorgcentrum St. Joseph voor meer informatie over de uitleenservice: 088 - 987 88 00