Wethouder en gedeputeerde activeren archeologisch speerpunt

Home > Actueel in Nederweert > Wethouder en gedeputeerde activeren archeologisch speerpunt

Wethouder en gedeputeerde activeren archeologisch speerpunt

Op woensdag 28 november activeerden gedeputeerde Hans Teunissen en wethouder Frank Voss een archeologisch speerpunt. De speer markeert op de eerste plaats het cachot en de dodencel onder het oude raadhuis in de Kerkstraat. Alfons Bruekers vertelde de aanwezigen meer over de plek en zijn geschiedenis tijdens de opening.

Onderdeel van Archeoroute

De speerpunt op de hoek van de Kerkstraat en de Kapelaniestraat maakt deel uit van de Archeoroute. Deze route maakt archeologische vindplaatsen in Limburg beter zichtbaar en vertelt de verhalen die schuil gaan achter de vindplaatsen.

Afbeelding archeologisch speerpunt
Afbeelding archeologisch speerpunt
Afbeelding archeologisch speerpunt
Afbeelding archeologisch speerpunt
Foto’s: Nederweert24

Via een app lezen

De verhalen worden via een app op de smartphone zichtbaar. U vindt de app in de appstore onder Archeo route Limburg. Het Nederweerter verhaal gaat over het gruwelijke levenseinde van de beruchte crimineel Jan-Antoon Corts, bijgenaamd Kleine Toon.

Dodencel

De dodencel moet zich nog steeds onder het oude raadhuis bevinden, maar is sinds een archeologische ontdekking in 1921 al bijna 100 jaar niet meer toegankelijk. Het verhaal leert dat het nog maar acht generaties geleden is dat plaatselijke gemeentebesturen oordeelden over leven en dood. Van hekserij, moord en verkrachting verdachte personen werden op gruwelijke wijze ter dood gebracht.

Armoede

De échte bandieten van destijds maakten zich zeker schuldig aan ernstig crimineel gedrag. Maar tegelijkertijd waren het vaak door armoede verstotenen, die met hun gezinnen verborgen in hutten en holen in de Groote Peel probeerden te overleven. Onder hen waren ook vluchtelingen zoals joden en zigeuners. Pas met de komst van Napoleon in de Franse Tijd werd professionele en humane rechtspraak ingevoerd.

Hele verhaal lezen

Onderstaand leest u het hele verhaal dat in de week van 10 december ook in het Weekblad voor Nederweert wordt geplaatst.