Verkiezingen, verkiezingen: u gaat toch zeker stemmen?

Home > Actueel in Nederweert > Verkiezingen, verkiezingen: u gaat toch zeker stemmen?

Verkiezingen, verkiezingen: u gaat toch zeker stemmen?

Lijsttrekkersdebat, promoteam, uitslagenavond in gemeentehuis

Het is bijna zover: de gemeenteraadsverkiezingen. In aanloop naar die dag vindt een aantal publieksactiviteiten plaats. Donderdag 15 maart bent u welkom tijdens het grote lijsttrekkersdebat in De Pinnenhof. Op zaterdag 17 maart brengt een verkiezingspromoteam een bezoek aan Nederweert. En op woensdag 21 maart kunt u voor de uitslagen terecht in het gemeentehuis tijdens de uitslagenavond.

Elke stem telt

Elke stem telt, dus maak gebruik van uw recht om direct invloed uit te oefenen op de samenstelling van de Nederweerter gemeenteraad. De gemeenteraad stelt de hoofdlijnen van het beleid vast en beslist hoe het geld besteed wordt. Daarnaast controleert de raad het college van burgemeester en wethouders.

Jonge kiezers

Voor deze gemeenteraadsverkiezingen ontvangen kiezers die voor het eerst mogen gaan stemmen een persoonlijke brief van burgemeester Evers. Hij zegt daarin o.a.: “Iedereen die van Nederweert houdt, gaat stemmen! Binnenkort mag je voor de eerste keer stemmen. Dat is een belangrijk recht in onze democratie. Het nieuwe college bepaalt de komende jaren het beleid op verschillende gebieden. Denk aan jeugdzorg, sportvoorzieningen, het ophalen van afval en het helpen van mensen aan een baan. Door te stemmen, heb je daar invloed op. Laat je stem daarom niet verloren gaan”.

Vijf partijen                                                                                

Het aantal leden van de gemeenteraad is afhankelijk van het aantal inwoners. De gemeente Nederweert heeft 17 raadsleden. De leden worden elke vier jaar met de gemeenteraadsverkiezingen door stemgerechtigde inwoners gekozen. In Nederweert doen vijf partijen mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart: CDA, JAN, VVD, Nederweert Anders en D66.


Een maand geleden werden de voorbereidingen voor de verkiezingen zichtbaar met het plaatsen van de borden.
Henk Stultjens en Johan van Heugten van de buitendienst klaarden samen de klus. Foto: gemeente Nederweert

Referendum

Op deze verkiezingsdag vindt ook een referendum plaats. Dit referendum gaat over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017. In deze wet staan de bevoegdheden van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). U kunt bij het referendum vóór of tegen deze wet stemmen. Meer informatie vindt u op onze site en op www.referendum-commissie.nl.

Lijsttrekkersdebat

Op donderdag 15 maart gaan de vijf politieke partijen met elkaar en met het publiek in debat tijdens het Grote Nederweerter Debat. Gemeenschapshuis De Pinnenhof opent om 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. De avond wordt geleid door Kirsten Paulus (o.a. L1 Avondgasten en L1 Nieuws). Het programma bestaat uit een pitch door de lijststrekker en een debat over de onderwerpen Buitengebied, Sociaal Domein en Bereikbaarheid. Na een pauze start een vragenronde. Rond 21.15 uur eindigt de avond. De partijen hopen op een grote opkomst tijdens de verkiezingen en het debat.

Promoteam

Meer weten over de verkiezingen? Kom dan op zaterdag 17 maart een kijkje nemen op het Lambertushof, van 10.00 tot 12.45 uur, of bij de ingang van de Jumbo-supermarkt, van 13.15 tot 16.00 uur. Daar is een stand waar een promoteam u alles kan vertellen over de gemeenteraadsverkiezingen. Ook voor jongeren is dit een mooie gelegenheid om kennis te maken met de politiek. De stelling die centraal staat: Gaat u stemmen, ja of nee? En waarom gaat u wel of niet stemmen? Bezoekers aan het promoteam maken kans op het winnen van een powerbank!

Uitslagenavond

Op woensdag 21 maart kunt u naar de stembus. Naarmate de verkiezingsdag vordert, neemt ook de spanning toe. Hoe is er gestemd, wie krijgt een zetel, wie verliest er eentje? Gedurende een aantal momenten tijdens de verkiezingsdag informeren we u over de opkomstpercentages. Kijk daarvoor op onze website of de social media-kanalen. Vanaf 21.30 uur is iedereen welkom in het gemeentehuis waar we later die avond de uitslagen gaan presenteren. De verwachting is dat we de eerste resultaten rond 22.30 uur binnen hebben en bekend kunnen maken.

Partij, zetelverdeling en kandidaten

Dan gaat het om de totalen per partij per stembureau en, zodra alle stembureaus binnen zijn, de zetelverdeling. Omstreeks middernacht hopen we het aantal uitgebrachte stemmen per kandidaat bekend te kunnen maken en weten we wie door voorkeursstemmen gekozen is. Daarna, als het dan niet al te laat is geworden, presenteren we ook nog de uitslag van het referendum. Meteen na bekendmaking wordt alle informatie ook geplaatst op onze website. We verwachten een spannende avond. U bent van harte welkom!

Meer weten over de verkiezingen, waar u kunt gaan stemmen en wie er allemaal meedoen? Kijk op onze speciale verkiezingspagina.