Start van preventieve bestrijding eikenprocessierups

Home > Actueel in Nederweert > Start van preventieve bestrijding eikenprocessierups

Start van preventieve bestrijding eikenprocessierups

Huiduitslag, jeuk, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Het kan u allemaal overkomen als u in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups. En daarom bestrijden we dit diertje al jaren preventief. In week 17 start de aannemer weer met de werkzaamheden. Wilt u bomen rond uw huis of bedrijf preventief laten spuiten, dan kan dat ook.

Met behulp van een spuitunit achter een tractor worden de eikenbomen met een biologisch bestrijdingsmiddel bespoten. Doordat de rupsen van het blad eten, krijgen ze het middel binnen en sterven ze voordat ze brandharen krijgen.

Overlast zoveel mogelijk beperken

Vanaf de jaren ‘90 is de eikenprocessierups een probleem in Zuid-Nederland. Binnen de gemeente is er vanaf het begin voor gekozen om preventief te bestrijden om zoveel mogelijk overlast te beperken.
Doel van onze huidige aanpak is enerzijds te komen tot een bestrijding die goed aansluit op de huidige wetgeving. Anderzijds willen we zodanig bestrijden dat de overlast van de processierups zo klein mogelijk blijft.

Preventieve bestrijding

De bestrijding zal voor het overgrote deel preventief plaatsvinden door de bomen te bespuiten met een biologisch middel. Voordeel hiervan is dat er bijna geen overlast ontstaat doordat de rupsen vroegtijdig bestreden worden, dus voordat ze brandharen krijgen.

Nabehandelen

Naast de preventieve methode is het ook mogelijk de eikenprocessierupsen weg te zuigen of weg te branden. Dit noemen we nabehandelen. Voordeel van deze methode is dat hier geen andere rupsen door gedood worden. Nadeel is dat het wegzuigen of wegbranden duurder is, en dat we rupsen gaan behandelen die inmiddels brandharen hebben en dus al overlast kunnen veroorzaken.

Overlast afgenomen

In voorgaande jaren hebben we de eikenbomen langs bijna alle verharde en een groot gedeelte van de onverharde wegen en fietspaden preventief bespoten. Hierdoor is de overlast door de eikenprocessierups aanzienlijk afgenomen. Door op minder locaties te spuiten, lopen we kans meer overlast te krijgen en zal er meer nabehandeling plaats moeten vinden.

Beschermd

De beschermde vlindersoorten die in Nederweert voorkomen, zijn strikt beschermd in het kader van de Wet Natuurbescherming 2017. Dat wil zeggen dat er niets gedaan mag worden wat gevaar oplevert voor deze soorten. Op locaties waar beschermde vlindersoorten voorkomen, gaan wij daarom alleen nog nabehandelen.

Bedreigd

Bij de Rode lijst-vlindersoorten gaat het om vlindersoorten die bedreigd zijn. Hiervoor geldt de algemene zorgplicht van de Wet Natuurbescherming 2017. Om locaties waar deze soorten voorkomen nog te mogen bespuiten, zullen we een gegronde afweging moeten maken tussen de te verwachten overlast en de mogelijke schade die toegebracht wordt aan deze soorten.

Monitoring

Door middel van monitoring stellen we vast of en hoeveel eipakketten van de eikenprocessierups aanwezig zijn. De monitoring gebeurt door een extern bedrijf. Dat bekijkt in de aanloopfase, tijdens en na afloop van de bestrijding een aantal malen de aanwezige eipakketten. De rapportage die hier telkens uit volgt, zal vervolgens een bijdrage leveren voor het bepalen van de te verwachten overlast en het te verwachten spuitmoment.

Compleet beeld

De monitoring van de eipakketten laten we op verschillende locaties uitvoeren om zo een compleet beeld te krijgen van de te verwachten overlast. Pas na de eerste monitoring kunnen we een goede afweging maken waar we binnen de locaties met Rode lijst-soorten nog preventief kunnen bestrijden en waar we zullen moeten nabehandelen. De gebieden met Rode-lijst soorten zijn omgeving De Zoom, omgeving De Banen, omgeving de Groote Peel en omgeving Weerterbos.

Doordat we naar verwachting niet meer dan circa 6% van ons areaal eikenbomen gaan nabehandelen, zal de daadwerkelijke extra overlast waarschijnlijk minimaal zijn.

Particuliere bestrijding

De gemeente is verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Maar ook particulieren kunnen profiteren van de kennis en kunde van de bestrijders die we inhuren, Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen uit Maasbree (www.hermanvaessen.nl) zal ook dit jaar weer de bestrijding voor de gemeente uitvoeren. Wilt u bomen rond uw huis of bedrijf preventief laten spuiten, dan kunt u zich t/m 25 april aanmelden bij de gemeente of rechtstreeks contact opnemen met Daan Smolders, werkzaam bij Herman Vaessen, tel. 077-4651708 of per e-mail: processierups@hermanvaessen.nl.

Prijzen

De prijs voor het bestrijden van de processierups bij de particulier is bij: 1 tot 5 bomen € 45,00 incl. bestrijdingsmiddel en btw; bij 5 tot 10 bomen € 75,00 incl. bestrijdingsmiddel en btw en bij 10 bomen of meer is de prijs op aanvraag. Prijzen gelden alleen voor bomen die bereikbaar zijn met tractor en spuitunit. De machinist moet voor het starten van de spuitwerkzaamheden ter plaatse betaald worden (of anders afgesproken met Herman Vaessen Tuin | Boom | Groen).

Meer informatie

Via onze site houden we u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen over de eikenprocessierups. Hier vindt u ook algemene informatie met betrekking tot gezondheidsklachten, preventie en een tekening met daarop de locaties waar preventieve bestrijding plaatsvindt en de locaties waar we alleen nog gaan nabehandelen.