Schoorkuilen: een nieuwe parel aan het snoer

Home > Actueel in Nederweert > Schoorkuilen: een nieuwe parel aan het snoer

Schoorkuilen: een nieuwe parel aan het snoer

Met een informatieve wandeling door het gebied Schoorkuilen is afgelopen week de oplevering van het herstelproject Schoorkuilenven gemarkeerd. Het herstellen van het ven is een van de laatste onderdelen van het herinrichtingsproject Sarsven en de Banen. Daarnaast is een informatiebord geplaatst bij de replica van de grafheuvel aan de Houtsberg.

Een prachtig parelsnoer van vennen, aaneengeschakeld door waardevolle natuur en landbouwpercelen. Dat is het resultaat na jaren van voorbereiden en uitvoeren. Het gebied tussen Nederweert-Eind, Leveroy en Heibloem onderging op een aantal plaatsen een kleine metamorfose. Nieuwe natuurgebieden en waterlopen zijn ingericht en door de herverkaveling zijn grotere aaneengesloten percelen voor de landbouw ontstaan. Honderden vrachtwagens reden af en aan en graafmachines deden hun werk. Inmiddels is de rust teruggekeerd en kan iedereen genieten van al dat moois.

Water, natuur en landbouw

Het integrale herinrichtingsproject behelsde een aantal doelen. Zo is de natuurontwikkeling binnen het plan naar een hoger peil getrokken en is de keten van voormalige peelvennen hersteld. Daarnaast zijn (grond)waterstanden aangepast, zodat de landbouw zich beter kan ontwikkelen. “Het plan was als een puzzel met heel veel stukjes en even zoveel belanghebbenden”, aldus provinciaal projectleider Inger Orbons. Met de oplevering van Schoorkuilen is een nieuwe parel aan het snoer geregen.

Grote werk afgerond

Met de oplevering van het ven is ook het grote werk in de gemeente Nederweert afgerond. In de buurt van de Kleine Moost in de gemeente Leudal moet nog een waterloop worden verlegd. Verder staat er nog een aantal kleine afwerkingswerkzaamheden gepland. “Maar de grote projecten zijn nu klaar.”


V.l.n.r.: Peter Willekens, wethouder Van Meel, Inger Orbons en Jos Brends bekijken samen de wandelkaart in Schoorkuilen.
Foto: Nederweert24

Bergen werk verzet

Wethouder Van Meel en Peter Willekens, voorzitter van de bestuurscommissie, zijn bijzonder blij met het resultaat van herinrichtingsproject Sarsven en de Banen. “In de afgelopen jaren zijn letterlijk en figuurlijk bergen werk verzet”, aldus de voorzitter. Ook Stichting het Limburgs Landschap, een belangrijke partner, is tevreden met het resultaat. De stichting voerde onder meer een groot herstelproject uit bij de Banen. Beheerder Jos Berends ziet het aantal bezoekers van het gebied stijgen. “Veel vogelliefhebbers weten de vennen te vinden. Ook dagcamping Houtsberg wordt goed bezocht.”

Must voor vogelaars

Wethouder Van Meel, voorzitter Willekens, projectleider Orbons en beheerder Berends maakten recent een wandeling door het gebied om de resultaten te bekijken. Dat deden ze onder meer via het knooppuntennetwerk. Sinds kort zijn daar weer nieuwe wandelkaarten van beschikbaar. Onderweg wees Jos Berends op een aantal bijzondere punten die ontstaan zijn door de herinrichting. Zo kent Schoorkuilen twee uitkijksteigers die nu al een must zijn voor vogelliefhebbers.


Het nieuwe informatiebord bij de replica van de grafheuvel aan de Houtsberg. Foto: Nederweert24

Themawandelingen

Om iedereen kennis te laten maken met het gebied, slaat een aantal partijen de handen ineen en worden themawandelingen georganiseerd. Wandelaars kunnen dan met een gids een tocht door het gebied maken. Er wordt onder meer gedacht aan een cultuurhistorische, een natuur- en een vroege vogelwandeling. Daarnaast komt er een gezinswandeling en een landbouwtocht. “Daarmee houden we het gebied zichtbaar, tastbaar en beleefbaar”, aldus projectleider Orbons. Op korte termijn is er meer nieuws over de wandelingen.

Gaat u ook op pad in Schoorkuilen?