Politie komt naar u toe met de wijkbus

Home > Actueel in Nederweert > Politie komt naar u toe met de wijkbus

Politie komt naar u toe met de wijkbus

Sinds april wordt de nieuwe wijkbus van de politie ingezet in verschillende gebieden in Limburg. De bus rijdt ook in het gebied Weert, Nederweert en Leudal. U hebt deze wellicht al zien staan ergens in onze gemeente. Het in contact komen met inwoners is een belangrijk doel van de wijkbus. Onze wijkagenten hebben goede ervaringen met de eerste bijeenkomsten. Er zijn al veel bezoekers geweest.

In contact komen

De wijkbus is een pilot voor geheel Politie Nederland. Hij wordt ingezet voor diverse taken van de politie, met name voor het in contact komen met inwoners uit een gebied. ‘Zichtbaar zijn als politie’ in verschillende gebieden is een belangrijk doel van de bus. Wijkagent Dennie Joosten van Nederweert: ”Op deze manier komen de wijkagenten meer naar de burgers toe. Het moet gemakkelijker zijn om ons aan te spreken en niet altijd naar een politiebureau toe te komen. Dus ziet u de wijkbus staan, kom gerust binnen voor een praatje!”

Aangifte of melding doen

Daarnaast is het mogelijk om in de bus aangifte of melding te doen bij de politie. Hierdoor kan de politie inwoners bereiken die bijvoorbeeld slecht ter been zijn en niet naar het politiebureau of gemeentehuis kunnen komen om aangifte te doen. Met het aanwezige privacyglas in de bus kunt u in alle rust en vertrouwen het verhaal doen aan een (wijk)agent en kan bijvoorbeeld een aangifte worden opgenomen.

Incidenten, evenementen

Als er zich in een bepaald gebied een heftig incident heeft voorgedaan met maatschappelijke impact kan de politie ook besluiten om de mobiele wijkbus in te zetten. Het is bij zo’n incident waardevol om als politie zichtbaar te zijn in de wijk, ook na afloop van het incident. De politie is er dan voor de burger als aanspreekpunt, en de agenten kunnen ter plekke hun werkzaamheden uitvoeren in de bus. Het voertuig kan ook worden gestald bij bijvoorbeeld evenementen. Hier wordt hij dan gebruikt als commandopost voor de politie van waaruit zaken geregeld kunnen worden.

Locatie en tijdstip

De wijkbus wordt roulerend in de diverse dorpen en gemeenten ingezet. Er wordt geprobeerd om vaste momenten aan te houden, zoals de inzet van de bus bij een weekmarkt. Maar omdat het lastig is om een vaste planning te maken, worden de locaties en tijdstippen van de mobiele bus in de wijk kenbaar gemaakt via Facebook van de lokale politie (Politie Weert-Nederweert), via Instagram (Politieweert) en via Nederweert24 (als er Tas Koffiemomenten gepland staan).

Afbeelding: Wijkbus