Ontdek sporen en neem maatregelen bij zwarte en bruine rat

Home > Actueel in Nederweert > Ontdek sporen en neem maatregelen bij zwarte en bruine rat

Ontdek sporen en neem maatregelen bij zwarte en bruine rat

Wij krijgen de laatste tijd weer ontzettend veel meldingen van burgers die overlast ondervinden van ongedierte. Het gaat hier vooral om de zwarte en de bruine rat. De beste bestrijdingsmethode is nog altijd preventie! We geven u een aantal tips.

Gezondheidsredenen

Bestrijding van de zwarte en bruine rat is absoluut noodzakelijk. Niet alleen vanwege de driftige voortplantingswens van het dier, maar vooral ook om gezondheidsredenen. Bij (agrarische) bedrijven in het buitengebied duikt de knagende ziekteverspreider steeds vaker op. Maar ook in de woonwijken laat de bruine en zwarte rat zich steeds meer zien en ervaren de bewoners overlast.

Direct melden

Om het gezondheidsrisico en de economische schade beheersbaar te houden, hebben we de hulp van onze inwoners nodig. Signaleert u als particulier of agrariër een zwarte of bruine rat? Aarzel niet en meld het direct bij de gemeente.

Signalen

Als u het vermoeden heeft dat er in uw huis of directe omgeving ratten leven, dan zijn er altijd een aantal signalen. Denk bijvoorbeeld aan uitwerpselen, pootafdrukken en holen vers uitgegraven zand. Voor de zwarte en bruine rat zijn er verschillende signalen.

Zwarte rat

• Uitwerpselen: donker, gekromd (banaanvormig) met spitse uiteinden, gemiddeld 1 cm lang en 2-3 mm dik; tevens zijn het vrij harde uitwerpselen.
  • Voet- en veegsporen (‘prenten’).
  • Buiksmeersporen op plaatsen waar ratten steeds dezelfde route kiezen.
  • Ontbreken van stof en/of spinnenwebben op vaste looppaden, terwijl er in de omgeving wel stof en spinnenwebben aanwezig zijn.
  • Knaagsporen aan onder meer vruchten en noten, verpakkingsmateriaal, houten vloeren, isolatiemateriaal, kabels en leidingen.

Bruine rat

• Uitwerpselen: keutels van 5-7 mm dik en 12-22 mm lang ook op veelgebruikte loop routes tussen nest, eet en drinkplaatsen. Uitwerpselen van de bruine rat, hebben een afgestompt puntje.
  • Pootafdrukken (net kleine handjes) in plassen die na regenbui drooggevallen zijn, en in los zand.
  • Holen en hopen vers uitgegraven zand. Bruine ratten zijn echte gravers.
  • Looproutes: te herkennen aan vast aangelopen zand en aan van de vacht afkomstig vet dat aan gaten in hout of steen achterblijft waar ze zich doorheen hebben gewrongen.

Voorkom overlast

Wat kunt u doen om te voorkomen dat u last krijgt van ratten? We geven u een aantal tips.

• Een plek zonder eten en schuilgelegenheid is voor ratten onaantrekkelijk.
  • Gun ratten geen hartelijke ontvangst, maar sluit vuilnisbakken en containers goed af.
  • Vermijd afvalhopen waar voedsel in zit en kijk uit met het overtollig strooien van voer.
  • Ruim afgevallen fruit zoals appels/peren en dergelijke op. Laat dit niet liggen. Zorg ervoor dat ratten niet in of onder de hokken van uw dieren kunnen komen.
  • Ratten kunnen lange gangen onder funderingen en vloeren doorgraven om op de gewenste bestemming te komen.
  • Ze knagen zonder veel moeite gaten in gaas van metaal.
  • Houd er rekening mee dat jonge ratten aanvankelijk niet veel groter zijn dan een muis en op die manier door kleine openingen binnen kunnen komen.
  • Voer ’s winters alleen de vogels buiten als het echt vriest. Bij avond en nacht wordt vogelvoer rattenvoer.
  • Voer de hobbydieren in het dierenpark niet. Ze krijgen voldoende te eten. Wat er ’s avonds nog ligt, is een welkome voedselbron voor ratten. Ze zullen steeds terugkomen.
  • Probeer te vermijden dat er in uw tuin spullen zijn waar de ratten zich in of onder kunnen verbergen.

Uw melding doorgeven

Als u ratten of ander ongedierte signaleert, dan verzoeken wij u dit bij de gemeente te melden. Dat kan op verschillende manieren.