Netwerkbijeenkomst prokkelweek in Nederweert!

Home > Actueel in Nederweert > Netwerkbijeenkomst prokkelweek in Nederweert!

Netwerkbijeenkomst prokkelweek in Nederweert!

Op 24 januari vindt in Nederweert de jaarlijkse prokkelnetwerkbijeenkomst plaats voor de provincie Limburg. Een prokkel is een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder. Deze prikkelende ontmoetingen bevorderen de integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Wethouder Cuijpers (o.a. sociale domein) is verheugd dat Nederweert gastgemeente is. “Ik hoop dat veel mensen zich opgeven voor de bijeenkomst. Het wordt sowieso een inspirerende dag.”

Netwerkbijeenkomst

Jaarlijks is er een prokkelweek. Een week, bedoeld als voorbeeld en inspiratie voor de rest van het jaar. In alle provincies van Nederland vindt in aanloop naar die week een netwerkbijeenkomst plaats. Voor de regio Limburg is dat op 24 januari 2019 om 15.00 uur in het gemeentehuis van Nederweert. Tijdens die bijeenkomst kan iedereen zich laten inspireren door andere prokkelaars en zo ontdekken wat je met prokkelen kunt doen. Dit jaar staan de bijeenkomsten vooral in het teken van samenwerken en netwerken op lokaal niveau.

Bakken, knippen en plakken

Vorig jaar won eettafel ‘Ontmoeten doet Groeten’ met het initiatief ‘Bakken, knippen en plakken’ een zilveren prokkel. Deze activiteit is in samenwerking met het Rick (Regionaal Instituut Cultuur- en Kunsteducatie), Dörpsoverlek Ni-jwieërt, PSW en de gemeente Nederweert gerealiseerd. Er vond een feestavond plaats waarbij de deelnemers aan de slag gingen met het maken van placemats. In heel Nederland waren er zo’n 400 prokkels. Hiervan waren er 14 genomineerd, verdeeld over drie categorieën: Prokkelen in de Samenleving, Mensenrechten Prokkel en Innovatief.

Wat waren de ervaringen?

Door de activiteit ‘Bakken, knippen en plakken’ namen meer mensen met een verstandelijke beperking deel aan de eettafel dan gebruikelijk. “Ik zat bij ze aan de tafel en zag ze genieten”, aldus Mia Smeets die de eettafel vaker bezoekt. Gerda Tesink vrijwilliger van de eettafel vertelt dat bijna iedereen mee deed aan de activiteit. “De feestavond was ontzettend gezellig, er hing een hele fijne sfeer.” Coby Kok neemt wekelijks deel aan de eettafel. Zij vond het een bijzondere ervaring. Door samen te werken en maar gewoon aan de slag te gaan werd ze enthousiast. “In korte tijd lag er een hele mooie placemat.” “We kijken nog altijd met veel plezier naar de placemats”, aldus de vrijwilligers en de deelnemers van de eettafel.

Voor wie en wat kun je doen?

Iedereen kan meedoen en het kan overal plaatsvinden. Prokkelen kan een ontmoeting zijn tussen twee mensen maar ook tussen meerdere mensen en/of in groepsverband. Activiteiten samen met organisaties, buurten, bedrijven, zorginstellingen, woningcorporaties, brandweer e.d. Veel is mogelijk, van een wandeltocht tot een Mega Prokkel waarbij meerdere organisaties, vrijwilligers en deelnemers samenwerken. Vorig jaar ging de Gouden prokkel in de categorie Samenleving bijvoorbeeld naar de Mega Prokkel in Pijnacker. Dat was een activiteit waarbij politie, brandweer, gemeente en lokale ondernemers samenwerkten. Maar ook kleine initiatieven maken het verschil. Door iets samen te doen, leer je elkaar beter kennen.

Afbeelding Het Zilveren Prokkelteam van vorig jaar kijkt nog met veel plezier terug op de activiteit
Het Zilveren Prokkelteam van vorig jaar kijkt nog met veel plezier terug op de activiteit.

Inspiratie opdoen?

Ook enthousiast geraakt? En wil jij, jouw organisatie of bedrijf hierin iets betekenen. Laat je dan inspireren en kom op 24 januari naar het gemeentehuis in Nederweert. De bijeenkomst vindt plaats in de raadzaal van 15.00 tot 17.00 uur. Inloop vanaf 14.30 uur. Aanmelden via www.prokkel.nl/aanmelden. Meer informatie? Neem dan contact op met Karin van Diesen, via info@nederweert.nl of kijk op www.prokkel.nl.