Meedoen aan de BuurtWhatsApp voor een veilige wijk

Home > Actueel in Nederweert > Meedoen aan de BuurtWhatsApp voor een veilige wijk

Meedoen aan de BuurtWhatsApp voor een veilige wijk

Bijna drie jaar geleden werden in Nederweert-Eind de eerste borden voor een BuurtWhatsApp geplaatst. Zo’n 300 bewoners hadden zich toen voor deze app aangemeld. Op dit moment zijn er in onze gemeente al diverse buurten met een WhatsApp-groep. Belangrijkste doel: een veilige buurt. Samen zien we immers meer en kunnen we elkaar waarschuwen. Nog niet aangesloten? Informeer bij uw dorpsraad naar de mogelijkheden.

Veiligheid raakt iedereen

Een veilige leefomgeving en een veilige wijk. Dat willen we allemaal. Inwoners van Nederweert zetten zich op tal van manieren in om hun kern veiliger te maken. De inzet van buurtpreventie in de vorm van een WhatsApp-groep is een middel dat op veel plaatsen in Nederland wordt toegepast. Zo ook in Nederweert.

Steun

Het project wordt ondersteund door de politie en de gemeente. De BuurtWhatsApp is alléén bedoeld om met andere en meer ogen naar onze wijk te kijken, verdachte situaties te melden bij de politie en elkaar te waarschuwen.

SAAR

Bij verdachte situaties reageren deelnemers volgens het zogenaamde SAAR-principe:

1. Signaleren! (Verdachte persoon of situatie eventueel met foto vastleggen)
  2. Alarmeren! (Politie waarschuwen via 112 spoed of 0900-8844 géén spoed)
  3. Appen! (Via WhatsApp de buurtbewoners waarschuwen)
  4. Reageren! (Handelingen van verdachte persoon/situatie blijven volgen)

Successen

In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de BuurtWhatsApp al tot succes geleid. Ook in Nederweert kon de politie met behulp van informatie van WhatsApp-groepen meerdere verdachte voertuigen controleren. En leidde dit ook tot diverse aanhoudingen.

Afbeelding WhatsAppen voor een veilige buurt!
Januari 2016: samen met Henk Douven (l) en Jacques Beerens (r) van Dorpsraad Eind plaatst burgemeester Evers het
eerste BuurtWhatsapp-bord, met hulp van buitendienstmedewerker Wil Henderikx. Foto: Nederweert24

Dorpsraden

Wilt u weten of in uw buurt of wijk een WhatsApp-groep actief is? Neem dan contact op met uw dorpsraad. De gegevens van de dorpsraden (link naar pagina Dorpsraden) vindt u op www.nederweert.nl.