Mee op excursie door Sarsven en de Banen!

Home > Actueel in Nederweert > Mee op excursie door Sarsven en de Banen!

Mee op excursie door Sarsven en de Banen!

Herinrichtingsproject Sarsven en de Banen nadert zijn einde. Om iedereen kennis te laten maken met het gebied, slaat een aantal partners, waaronder Stichting het Limburgs Landschap, de Provincie Limburg, de Vogelwerkgroep en de Bestuurscommissie de handen in elkaar. Samen organiseren ze vier excursies met een eigen thema en een gezinswandeling. Ga met een gids mee en ontdek dit unieke gebied. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt!

Een prachtig parelsnoer van vennen, aaneengeschakeld door waardevolle natuur en landbouwpercelen. Dat is het resultaat van het herinrichtingsproject Sarsven en de Banen. De afgelopen jaren onderging het gebied tussen Nederweert-Eind, Leveroy en Heibloem op een aantal plaatsen een kleine metamorfose.

Water, natuur en landbouw

Het project had een aantal doelen. Zo is de natuurontwikkeling binnen het plan naar een hoger peil getrokken en is de keten van voormalige peelvennen hersteld. Daarnaast zijn (grond)waterstanden aangepast, zodat de landbouw en natuur zich beter kan ontwikkelen.

Excursies

Om iedereen kennis te laten maken met het gebied, zijn er in september en oktober vijf excursies onder leiding van een deskundige gids. Deze vinden voornamelijk plaats in Schoorkuilen. Het zijn echte excursiewandelingen, niet te verwarren met tochten voor de sportieve wandelaar die kilometers wil maken. Alle excursies duren zo’n 2 tot 2,5 uur en wandelschoenen zijn aan te bevelen. Ook bij slecht weer gaan de excursies gewoon door.


Ontdek het prachtige Schoorkuilen! Foto: Nederweert24

Cultuurhistorie, Vroege Vroege Vogel(s)

Altijd al eens willen weten wie vroeger in dit gebied woonde en wat de levenswijze was van deze mensen? Ga mee op pad en u hoort allerlei interessante weetjes over de historische achtergrond in de excursie Cultuurhistorie en Archeologie. De naam zegt eigenlijk al genoeg. Tijdens de excursie Vroege Vogel(s) komen vooral vogels aan de orde, maar deelnemers komen ook meer te weten over de historie en de veranderingen van en in het gebied.

Grens Natuur & Landbouw, Natuurwandeling

Tijdens de Natuur en Landbouw-tocht ontdekken deelnemers dat landbouw in het geheel niet hoeft te lijden onder verbeteringen van de natuur. Door de integrale aanpak van het project zijn er juist voor beide positieve ontwikkelingen. Er wordt gewandeld in het gebied De Banen en Vlakwater. Er is ook aandacht voor de reden en het doel van het project in zijn algemeenheid en de specifieke betekenis voor de landbouw. De natuurwandeling laat deelnemers kennismaken met het gebied Schoorkuilen en de wandelaars krijgen informatie over de natuur- en natuurontwikkeling binnen Sarsven en de Banen.

Gezinswandeling

De gezinswandeling is vooral bedoeld om kinderen kennis te laten maken met het gebied. Ze komen op een leuke manier meer te weten over de omgeving.

Aantal deelnemers beperkt

Het aantal deelnemers aan de excursies is beperkt tot maximaal 30. Aan de gezinswandeling kunnen maximaal 50 mensen deelnemen. Deelname is gratis, maar er geldt vol = vol. Voor de excursie Cultuurhistorie en Archeologie geldt geen limiet. Aanmelden voor deze bijzondere ontdekkingstochten is noodzakelijk en kan via het secretariaat van de bestuurscommissie Sarsven en de Banen, t.a.v. Mirella Lamers-Jacobs, email: mp.jacobs@prvlimburg.nl.

We wensen u veel wandelplezier!