Inwoners gemeente Nederweert ontvangen ‘In geval van nood-kaart’

Home > Actueel in Nederweert > Inwoners gemeente Nederweert ontvangen ‘In geval van nood-kaart’

Inwoners gemeente Nederweert ontvangen ‘In geval van nood-kaart’

Inwoners van de gemeente Nederweert ontvangen in de eerste week van januari de In geval van nood-kaart. Het is belangrijk dat hulpverleners bij calamiteiten snel de telefoonnummers van familieleden en medische gegevens kunnen vinden. Met de noodkaart is deze informatie zo voorhanden.

Niet lang zoeken

De gemeenteraad heeft verzocht om deze kaart onder de inwoners te verspreiden. De kaart kan opgehangen worden op een gemakkelijk vindbare plaats, bijvoorbeeld bij de voordeur of in de meterkast. Zo kunnen hulpverleners in noodgevallen snel familieleden op de hoogte brengen en de huisarts waarschuwen. Door de noodkaart hoeven politiemensen, ambulancemedewerkers of brandweerlieden niet tussen persoonlijke spullen naar belangrijke gegevens te zoeken.

Voorbeelden

De In geval van nood-kaart biedt bijvoorbeeld uitkomst bij een zelfstandig wonende oudere die van de trap valt, waarbij de hulpdiensten pas na lang zoeken door het huis de telefoonnummers van kinderen kunnen achterhalen. Of bij een ouder echtpaar waarbij de echtgenote niet weet waar haar man alle belangrijke informatie bewaart.

Kaarten voor in portemonnee

Bij de noodkaart zitten twee kleinere kaartjes die in de portemonnee bij de identiteitskaart of het rijbewijs bewaard kunnen worden voor het geval er buitenshuis iets gebeurt. De gegevens van huisarts, een ziekenhuis waar hij/zij bekend is en de contactpersonen zijn dan direct paraat.

Kaarten voor contactpersonen

Verder zijn er vier kaartjes die ouderen aan hun contactpersonen kunnen uitreiken. Hierop staan bijvoorbeeld de telefoonnummers van buurtgenoten. Mocht een dochter ver weg wonen en haar oudere moeder niet kunnen bereiken, dan kan ze de buren vragen even een kijkje te nemen. En voor de buren zelf is het handig om te weten wie ze kunnen bellen als er met hun buurman of buurvrouw iets aan de hand is.

Afbeelding noodkaart

Veiligheid voorop

“De noodkaart helpt hulpverleners om snelle en effectieve hulp te kunnen verlenen”, aldus burgemeester Evers. Hij roept de inwoners dan ook vriendelijk op om de kaart in te vullen en op te hangen. “Want iedere seconde telt!”