Informatie over het corona-virus

Home > Actueel in Nederweert > Informatie over het corona-virus

Informatie over het corona-virus

Het coronavirus en de maatregelen die getroffen worden, hebben veel impact. We vinden het belangrijk om u goed te informeren. Gemeentelijke en regionale informatie vindt u via deze banner; landelijke informatie via het RIVM.

>> Direct naar het dashboard Covid-19 <<

Ondernemersinformatie

Informatie over corona-maatregelen voor ondernemers vindt u onder de banner Corona-maatregelen en hulp voor ondernemers, bij het tabblad Ondernemers

Steffie legt uit

Op corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

21 september, 09:00 uur: Lokale maatregelen in Randstad afgekondigd tijdens persconferentie

Het kabinet heeft in nauwe samenwerking met 6 veiligheidsregio’s maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn gebaseerd op advies van het Outbreak Management Team en zijn ingegaan op zondag 20 september om 18:00 uur.

De maatregelen zijn van toepassing op de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In deze zes regio’s neemt het aantal besmettingen momenteel het hardst toe.

28 augustus, 14:00 uur: Wat kan wel (video 10)

Bekijk hier de uitzending

28 augustus, 10:00 uur: Nieuwe locatie teststraat in Venlo

Vanaf 1 september wordt een nieuwe corona teststraat in gebruik genomen aan de Willem Barentszweg 8 in Venlo. De tijdelijke locatie aan de Nijmeegseweg 40 in Venlo (op het parkeerterrein van de Veiligheidsregio) komt hiermee te vervallen.
Als onderdeel van Veiligheidsregio Limburg-Noord test GGD Limburg-Noord sinds juni van dit jaar inwoners met klachten op het coronavirus (covid-19). Hiervoor hebben we momenteel een tijdelijke teststraat met tent ingericht op de Nijmeegseweg 40 te Venlo. Lees verder

24 augustus, 12:00 uur: Samen houden we vol

Het coronavirus vraagt veel van ons allemaal. Het virus is nog niet onder controle. Vorige week dinsdag maakte premier Rutte nieuwe regels bekend in verband met het virus. Nederweert volgt het landelijke beleid. “We zullen ook de komende tijd afstand moeten bewaren tot elkaar. Maar we zien ook heel veel goed gaan”, aldus burgemeester Op de Laak.

Crisisteam

Sinds het uitbreken van het coronavirus komt er een gemeentelijk crisisteam samen om de informatie en acties te stroomlijnen. Het team bestaat uit burgemeester Op de Laak, wethouder Koolen (o.a. Gezondheidszorg, Onderwijs en Economie), de gemeentesecretaris, het managementteam en ambtenaren van Openbare Orde en Veiligheid en Communicatie.

Persconferentie

Na de persconferentie van vorige week dinsdag is de actuele situatie besproken. De maatregelen vragen veel van mensen. Neem bijvoorbeeld de organisatie van Americana Village. Sinds de uitbraak van het coronavirus was er nauw contact met de organisatie van het evenement. Het was lang spannend of de dertiende editie plaats zou kunnen vinden. Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen rond het virus, de nieuwe overheidsmaatregelen en op basis van een advies van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, is uiteindelijk besloten om het evenement een jaar op te schuiven.

Energie

“Het zijn elke keer moeilijke beslissingen”, aldus burgemeester Op de Laak. “Je wilt enerzijds dat het leven zo gewoon mogelijk door kan gaan. Aan de andere kant hebben we te maken met een onbekend en ongrijpbaar virus waar mensen ziek van worden en aan kunnen overlijden. Organisaties, vrijwilligers en ondernemers steken veel energie in het alsnog mogelijk maken van een evenement of activiteit. Of het nu om de altijd goed bezochte Nederweerter kermis gaat of het grootse familiefeest. Als iets dan niet door kan gaan, is dat een teleurstelling voor ons allemaal. “We hopen allemaal dat we het virus snel onder controle krijgen.”

Waardering

De burgemeester spreekt haar waardering uit voor de manier waarop verenigingen en bedrijven, maar ook individuele inwoners hun verantwoordelijkheid blijven nemen. “Ik wil u tevens en opnieuw op het hart drukken de adviezen van de Rijksoverheid serieus te nemen en de maatregelen te volgen”, aldus de burgemeester.

Maximaal 6 gasten thuis

De belangrijkste aanscherping is dat zéér dringend wordt geadviseerd, om het aantal mensen dat je in huis en tuin ontvangt, te beperken tot maximaal 6 gasten. Kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend. Daarbij moet vooraf worden gevraagd of iedereen klachtenvrij is. Natuurlijk moet altijd anderhalve meter afstand worden gehouden.

Altijd een vaste zitplaats

Ga voor feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen liever naar een horecazaal, waar meer ruimte is en iedereen een vaste zitplaats heeft. Dus op 1,5 meter, zonder fysiek contact, met registratie en een checkgesprek. Zaalverhuurders en horecaondernemers wordt gevraagd daar scherp op te letten, voor zover ze dat al niet doen. Ook in de handhaving komt daar extra aandacht voor.

Thuiswerken

Van alle maatregelen die we vanaf het begin hebben genomen, is het advies zoveel mogelijk thuis te werken één van de meeste effectieve gebleken. Daar zat geen einddatum aan en het advies blijft: werk thuis.

10 dagen thuisquarantaine

Ben je op vakantie geweest naar een gebied waar het reisadvies op code oranje staat vanwege corona of ben je in contact geweest met iemand die positief is getest, ga dan thuis in quarantaine. Het OMT heeft geadviseerd dat de periode kan worden teruggebracht van 14 naar 10 dagen.

Samen volhouden

Nu de vakanties eindigen en de scholen weer beginnen, is het belangrijk dat we samen volhouden. Want alleen samen krijgen we het virus onder controle.

Afbeelding: Op 1 juni ging de horeca weer open. Burgemeester Op de Laak bracht toen een bezoek aan verschillende restaurants en cafés. Hier is ze in gesprek met Herman Poell van Bi-j Siem. Ook wethouder Koolen en bedrijfscontactfunctionaris Ruud Joris waren erbij.
Op 1 juni ging de horeca weer open. Burgemeester Op de Laak bracht toen een bezoek aan verschillende restaurants
en cafés. Hier is ze in gesprek met Herman Poell van Bi-j Siem. Ook wethouder Koolen en bedrijfscontactfunctionaris
Ruud Joris waren erbij.

20 augustus, 09:00 uur: Nieuwe corona-regels voor binnen

19 augustus, 10:45 uur: Persconferentie 18 augustus coronavirus: nieuwe regels thuis

Op dinsdag 18 augustus vertelden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge op televisie over corona en de nieuwe regels. 
De belangrijkste dingen leggen we uit. Lees meer....

18 augustus, 15:15 uur: Vragen over nertsen en het coronavirus

Op meerdere nertsenbedrijven in Nederland zijn nertsen besmet met het coronavirus. Op twee bedrijven is het aannemelijk dat er besmettingen hebben plaatsgevonden van nerts op mens.

Op de besmette bedrijven is onderzoek gedaan naar de verspreiding van het virus onder de dieren en het risico voor de volksgezondheid. Op basis van dit onderzoek is besloten alle besmette bedrijven te ruimen. Alle nertsenbedrijven in Nederland worden nauwkeurig in de gaten gehouden, zodat eventuele nieuwe besmettingen snel worden ontdekt. Daarnaast gelden voor alle nertsenbedrijven voorzorgsmaatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Lees meer……

11 augustus, 14:45 uur: Noodverordening

De Noodverordening met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus/COVID-19 is aangepast en op maandag 10 augustus 2020 vastgesteld door de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord.
In de verordening zijn onder andere maatregelen bij introductie-activiteiten voor studenten opgenomen en de maatregel dat bezoekers aan horecagelegenheden gevraagd dient te worden hun contactgegevens beschikbaar te stellen en toe te stemmen met de verwerking en overdracht van die gegevens ten behoeve van de uitvoering van een eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Lees hier de Noodverordening

7 augustus, 19:36 uur: Grip op coronavirus: enkele maatregelen aangescherpt

Nieuwsbericht enkele maatregelen aangescherpt. Lees meer.

29 juli, 16:00 uur:

Voorkom vervelende verrassingen op reis. Check voor vertrek alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

15 juli, 18:00 uur: Corona-informatie bij Actueel in Nederweert

Nu de gemeentelijke updates over het coronavirus minder worden, verplaatsen we per 16 juli de informatie van de banner op de homepage naar de pagina Actueel in Nederweert.

15 juli, 10:30: Nieuwe noodverordening van kracht

Voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Antoin Scholten, heeft een noodverordening vastgesteld per 15 juli 2020.

Met deze noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid. 

9 juli, 20:00 uur: SARS-CoV-2 vastgesteld bij nertsenbedrijf in Ospel

Bij een nertsenbedrijf in de gemeente Nederweert is besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf in Ospel, met 6400 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks kadavers worden getest op het virus. Ook bij een bedrijf in Vredepeel (met 12.500 moederdieren) is het virus vastgesteld. De bedrijven worden zo snel mogelijk geruimd. 

In totaal zijn nu 22 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de 20 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld zijn alle dieren geruimd.

Het kabinet heeft eerder maatregelen genomen voor alle nertsenbedrijven in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod voor nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat SARS-CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd. 

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Rijksoverheid heeft een lijst gepubliceerd met antwoorden op veel gestelde vragen. 

2 juli, 09:00 uur: Corona-maatregelen vanaf 1 juli versoepeld

Vanaf 1 juli werden de coronamaatregelen opnieuw versoepeld. Zo is het maximum aantal mensen bij elkaar voor binnen aangepast naar 100 en voor buiten aangepast naar 250 personen. Vooral voor sportscholen, sauna’s, wellness centra, coffeeshops en casino’s die vanaf gisteren  hun deuren weer mochten openen, is dit een grote stap. Na lange periode gesloten te zijn geweest, kunnen ook deze bedrijven weer mensen ontvangen binnen de 1,5 meter samenleving. Ook zijn alle binnen- en buitensporten weer mogelijk voor alle leeftijden. Voor alle leerlingen binnen het onderwijs vervalt de 1,5 meter afstandsregel. Voor personeel onderling en van personeel naar de leerlingen blijft de afstandsmaatregel wel gelden. Discotheken en nachtclubs mogen op termijn open, als de situatie het toelaat en het virus onder controle blijft. Rond 1 september wordt dit opnieuw bekeken.

Evenementen

Evenementen zoals kermissen en braderieën worden onder voorwaarden weer mogelijk, als ook grotere buitenconcerten, festivals en sportevenementen. Daarvoor moeten wel eerst vergunningen worden afgegeven. Hier wordt op dit moment een richtlijn voor opgesteld om aanvragen voor vergunningen eenduidig te beoordelen en overzichtelijker te maken. Ook komen er heldere en eenduidige protocollen voor kermissen. Het streven is om deze uiterlijk vrijdag 10 juli klaar te hebben.

Afstand houden en alert blijven

We krijgen meer ruimte, omdat we afstand houden. Daarom blijft de afstand van 1,5 meter nog steeds als belangrijkste regel overeind. Nog steeds is het van groot belang om gezond verstand te gebruiken bij alle activiteiten die we ondernemen en hierbij alert en waakzaam te zijn. We roepen dan op om ook in huiselijke omgeving hier aandacht aan te blijven besteden.

Alleen bij voldoende afstand kunnen we de ruimte houden die we nu weer krijgen.

De nieuwe noodverordening is te vinden via: vrln.nl/over/beleid

28 juni, 22:00 uur: Evenementen vanaf 1 juli weer toegestaan

Evenementen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat is goed nieuws. Dat betekent weer een nieuwe stap naar meer ruimte, maar niet zonder regels. Naleving van de belangrijkste basisregels is met de nieuwe versoepeling belangrijker dan ooit.
Dat vanaf 1 juli weer evenementen mogelijk zijn, wil nog niet zeggen dat het ook direct per 1 juli gaat lukken. De verwachting is dat de protocollen en noodverordening medio volgende week beschikbaar komen. Daarna vindt pas besluitvorming plaats.

Evenementen vragen voorbereiding

Evenementen vragen veel voorbereiding. De verwachting is dan ook dat pas begin augustus weer evenementen echt kunnen gaan starten. Dat heeft onder andere te maken met de aanvraag van vergunningen, menskracht en het toetsen van de aanvragen aan de protocollen en de noodverordening.

1,5 meter regel leidend

Bij de toetsing blijft de 1,5 meter afstandsregel overal leidend. Bij kleine evenementen, zoals braderieën en jaarmarkten is daarnaast goede doorstroming en routing van belang.
Als er bij evenementen verder sprake is van een reservering, een vaste plek en een gezondheidscheck, dan is een onbeperkt aantal mensen toegestaan. Wordt hier niet aan voldaan, dan zijn buiten maximaal 250 mensen toegestaan en binnen 100 mensen. Voor grote evenementen zijn deze randvoorwaarden een hele uitdaging. Soms zal de conclusie zijn dat het onmogelijk is om het evenement binnen deze kaders te laten plaats vinden.

Centraal staat ‘wat is mogelijk’

Maar ga niet bij voorbaat uit van onmogelijkheden. Gemeenten staan klaar om met initiatiefnemers mee te denken bij het ontwikkelen van de plannen. Samen kijken naar mogelijkheden in plaats van alleen maar onmogelijkheden. Zijn er twijfels bij een plan, dan staat Veiligheidsregio Limburg-Noord voor de gemeenten klaar voor verdergaand advies en ondersteuning.
Maximaal meebewegen, zonder de maatregelen, de gezondheid en ieders veiligheid uit het oog te verliezen.

25 juni, 09:00 uur: Nieuwe regels per 1 juli 2020

Op woensdag 24 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over corona en de nieuwe regels. Het gaat om regels voor binnen en buiten per 1 juli 2020.
De belangrijkste dingen leggen we uit.

Regels binnen

 • U houdt binnen altijd 1,5 meter afstand.
 • Bij ruimtes binnen mogen maximaal 100 mensen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee.
 • Meer dan 100 mensen mag alleen als u een plek reserveert. Een gezondheidscheck is dan verplicht.

Dit geldt bijvoorbeeld bij bioscopen, cafés, restaurants, theaters, bruiloften en uitvaarten.
Discotheken en nachtclubs blijven dicht tot 1 september.
Er komen nog regels voor zangkoren.

Regels buiten

 • U houdt buiten altijd 1,5 meter afstand.
 • Bij ruimtes buiten mogen 250 personen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee.
 • Meer dan 250 mensen mag op plekken met vaste zitplaatsen. U reserveert een plek en u krijgt dan een gezondheidscheck.

Dit geldt bijvoorbeeld in de horeca.
Bij dierentuinen en pretparken geldt geen maximaal aantal personen.

Regels in het vervoer

 • U moet altijd een mondkapje dragen in het openbaar vervoer.
 • U draagt in taxi’s, busjes en touringcars altijd een mondkapje. U moet reserveren en u krijgt een gezondheidscheck
 • Zitten er mensen uit een ander huishouden bij u in de auto? Draag dan allemaal een mondkapje.
 • In al het andere vervoer moet u 1,5 meter afstand houden, zoals op een rondvaartboot.

Uitzonderingen op de 1,5 meter afstand

Er gelden uitzonderingen op de 1,5 meter afstand voor kinderen en jongeren:

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden.
  Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

In sommige situaties is het moeilijk om 1,5 meter afstand te houden.
Daarom gelden er ook uitzonderingen voor:

 • Hulpbehoevenden en hun begeleiders.
 • Kappers, masseurs en instructeurs in lesauto’s.
 • Sporters, acteurs en dansers.

Niet vergeten:

 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Blijf weg van drukke plekken.
 • Was vaak uw handen.
 • Blijf thuis bij klachten en laat u testen.

Heeft u vragen over het coronavirus?

Bel naar 0800 - 1351 (tussen 08:00 en 20:00 uur).
Vanuit het buitenland belt u naar +31 20 205 1351.

4 juni, 22:00 uur: Actuele cijfers in dashboard

Vanaf 4 juni kunt u de actuele coronacijfers* in het  'dashboard Covid-19' vinden. Deze cijfers worden dagelijks rond 15.30 uur geactualiseerd. Het dashboard biedt uitgebreide mogelijkheden om cijfers per regio of gemeente te filteren.

*Soms zit er vertraging in de melding van een ziekenhuisopname of overlijden en wordt door ziekenhuizen niet altijd gemeld op dezelfde dag dat de opname of het overlijden plaatsvond.

3 juni, 21:00 uur: Persconferentie zomervakantie 2020

Op woensdag 3 juni vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over de zomervakantie 2020 en corona.

Vakantie in Nederland minste risico

U mag op vakantie naar andere landen. Bij een zomervakantie in Nederland heeft u het minste risico. Naar veel landen mag u niet.
De situatie in andere landen kan snel veranderen. Gaat u toch op vakantie naar een ander land? Bereid u dan goed voor:

 • Ga alleen naar landen met een geel reisadvies. In deze landen is de situatie ongeveer hetzelfde als in Nederland. Bijvoorbeeld Duitsland.
 • In andere landen gelden andere regels. Zorg dat u deze regels kent.
 • Sluit een goede reisverzekering af.
 • Blijf tijdens de vakantie op de hoogte via de reisapp van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Vanaf 15 juni reizen naar een aantal Europese landen

Op de website Nederlandwereldwijd vindt u de reisadviezen. Voor reizen naar landen in  Europa geldt:

 • Vanaf 15 juni mag u reizen naar landen met een geel reisadvies.
 • Frankrijk en Spanje moeten nog beslissen of zij toeristen binnenlaten.
 • U mag bijvoorbeeld nog niet naar Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk reizen.  

De situatie in een land kan snel veranderen. Lees daarom eerst de reisadviezen

Reizen buiten Europa

Ga niet op vakantie naar landen buiten Europa. Voor landen buiten Europa geldt het oranje reisadvies. 
Dat betekent: ga er alleen heen als het echt niet anders kan. Gaat u toch? Dan moet u na de vakantie thuis twee weken in quarantaine.

Reizen naar het Caribische deel van het Koninkrijk

Reizen naar Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Curaçao, Aruba en St. Maarten kan waarschijnlijk weer vanaf 15 juni. Houd het reisadvies in de gaten.

Toeristen mogen weer naar Nederland

Toeristen mogen deze zomer naar Nederland reizen. Maar alleen toeristen uit landen met ongeveer dezelfde situatie als in Nederland. Toeristen moeten zich aan de Nederlandse regels houden.

Niet vergeten:

 • Blijf thuis bij klachten en laat u testen.
 • Reis alleen met het openbaar vervoer als u niet anders kan.
 • Het advies blijft om tijdens de zomervakantie in Nederland te blijven.
 • Vanaf 15 juni kunt u naar veel landen binnen Europa reizen.
 • Blijf drukte vermijden.
 • Niet gebonden aan schoolvakantie? Stel uw vakantie dan uit tot later moment.

3 juni, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 3 juni zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1695 (+7) mensen positief getest. Er zijn 306 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 699 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

2 juni, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 2 juni zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1688 (+2) mensen positief getest. Er zijn 306 (+0) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 699 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

2 juni, 08.45 uur: Nederweerter Horeca opent haar deuren (video 8)

Bekijk hier de uitzending.

1 juni, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 1 juni zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1686 (+2) mensen positief getest. Er zijn 306 (+1) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 698 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis

31 mei, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 31 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal:

 • 1684 (+4) mensen positief getest.
 • 305 (+1) mensen overleden.
  Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.
   
 • 698 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

30 mei, 22:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 30 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1680 (+2) mensen positief getest. Er zijn 304 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 698 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

29 mei, 19:30 uur: Versoepeling maatregelen vastgelegd in noodverordening

Op 6 mei 2020 kondigde het kabinet een stapsgewijze versoepeling van de coronamaatregelen aan. Op basis van de versoepeling vanaf 1 juni, heeft Veiligheidsregio Limburg-Noord een nieuwe noodverordening vastgesteld. De boodschap blijft: vermijd drukte en houd afstand. Alleen samen krijgen we Corona onder controle.

Horeca en terrassen

Vanaf 1 juni mag de horeca vanaf 12:00 uur weer open. Om verspreiding van het virus tegen te gaan geldt voor de opening van de horeca een aantal regels:

 • Er mogen niet meer dan 30 gasten binnen in de eet- en drinkgelegenheid aanwezig zijn en iedereen moet vooraf reserveren.
 • Terrassen moeten voldoen aan bepaalde inrichtingseisen.
 • Gasten maken gebruik van een zitplaats.
 • Gasten houden ten minste 1,5 meter afstand van elkaar, met uitzondering van personen die een gezamenlijk huishouden vormen.

Ook terrassen bij sportaccommodaties mogen open onder dezelfde voorwaarden als reguliere terrassen. De kantines bij sportaccommodaties blijven vooralsnog gesloten.

Markten

Markten zijn weer volledig toegestaan, inclusief de non-food kramen. Wel moeten bezoekers altijd 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. 

Cultuur en leisure

Vanaf 1 juni mogen onder voorwaarden ook bioscopen, filmhuizen, theaters, podia voor alle genres van muziek, musea en monumenten weer open voor publiek en mag men publiekgerichte activiteiten organiseren.

In gebouwen die voor publiek toegankelijk zijn, geldt een maximum van 30 personen per gebouw. Maar voor bioscopen, theaters en concertzalen is een uitzondering gemaakt. Hier geldt een maximum van 30 personen per van elkaar af te scheiden ruimte. Gelegenheden als bowlingbanen, escaperooms, binnenspeeltuinen en glow in the dark golf, mogen open met een maximum van 30 personen per gebouw. Ook hierbij geldt de 1,5 meter afstandsregel.

Gemeenschapshuizen

Ook gemeenschapshuizen en multifunctionele accommodaties kunnen weer open vanaf 1 juni. Daarbij geldt een beperking van maximaal 30 personen per gebouw. Ook hierbij geldt de 1,5 meter afstandsregel.

Sporten

Om de risico’s op verspreiding van het coronavirus te beperken, is het voorlopig nog verboden om binnen te sporten of te bewegen. Ook niet als dit onderdeel is van een afslanktherapie. Uitzonderingen hierop zijn topsport (op door NOC-NSF en KNVB aangewezen locaties), zwembaden en gymlessen op basisscholen (als onderdeel van het onderwijsprogramma).

Een fitnessclub die buiten (groeps)lessen kan organiseren, mag dat doen wanneer dat binnen de richtlijnen kan en wanneer deze activiteiten geen problemen veroorzaken voor de openbare orde.

Op medische indicatie kunnen onder andere fysiotherapeuten en revalidatietherapeuten ook binnen bewegingsoefeningen organiseren. Dit geldt alleen voor (para)medische beroepen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op. In geval van twijfel kan overlegd worden met de inspectie.

Oefenwedstrijden in clubverband voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar zijn toegestaan. Voor jongeren van 13 tot en met 18 jaar geldt de afstandseis van 1,5 meter dan dus niet. Een potje voetbal is voor deze leeftijdsgroep hiermee weer toegestaan.

Samenkomsten

Vanaf 1 juni zijn samenkomsten met grotere groepen mensen weer toegestaan. Aanwezigen moeten daarbij wel 1,5 meter afstand van elkaar blijven houden. Evenementen blijven vooralsnog verboden tot 1 september. Onder evenementen vallen onder andere braderieën, festivals, popconcerten, betaald voetbalwedstrijden, straatfeesten en barbecues. In alle publieke gebouwen mogen weer mensen bij elkaar komen met een maximum van 30 personen.

Sanitaire voorzieningen

De toiletvoorzieningen in recreatiegebieden, parken en natuurgebieden mogen weer geopend worden voor publiek. Deze versoepeling geldt vooralsnog niet voor de gemeenschappelijke sanitaire voorzienignen in vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes. De toiletvoorzieningen bij jachthavens mogen ook open, maar de gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen niet.

Maatregelen Pinksterweekend

Er wordt een zonovergoten Pinkersteren voorspeld en het merendeel van Nederland geniet straks van een paar vrije dagen. De maatregelen die vorige week zijn ingevoerd, waaronder extra maatregelen in de binnensteden van Venlo en Roermond en het Designer Outlet in Roermond hebben vorig weekend voldoende gefunctioneerd. Deze maatregelen blijven dan ook ongewijzigd van kracht met het oog op het aanstaande Pinksterweekend.

Zie voor alle overige versoepelingen en beperkingen de noodverordening COVID-19 1 juni.

29 mei, 19:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 29 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1678 (+2) mensen positief getest. Er zijn 304 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 697 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

28 mei, 19:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 28 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1676 (+3) mensen positief getest. Er zijn 303 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 697 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

27 mei, 19:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 27 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1673 (+2) mensen positief getest. Er zijn 303 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

26 mei, 19:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 26 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1671 (+2) mensen positief getest. Er zijn 303 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

25 mei, 14:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 25 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1669 (+4) mensen positief getest. Er zijn 302 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

24 mei, 19:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 24 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1665 (+2) mensen positief getest. Er zijn 302 (+1) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

23 mei, 19:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 23 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1663 (+1) mensen positief getest. Er zijn 301 (+0) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

22 mei, 19:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 22 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1662 (+5) mensen positief getest. Er zijn 301 (+1) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

21 mei, 19:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 21 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1657 (+1) mensen positief getest. Er zijn 300 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

20 mei, 14:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 20  mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1656 (+2) mensen positief getest. Er zijn 300 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

20 mei, 12:00 uur: In gesprek over de coronacrisis (video 7)

In deze video extra aandacht voor de contactberoepen. Bekijk hier de uitzending.

19 mei, 17:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 19  mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1654 (+1) mensen positief getest. Er zijn 300 (+0) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

18 mei, 15:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 18 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1653 (+1) mensen positief getest.
Er zijn 300 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

17 mei, 15:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 17 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1652 (+0) mensen positief getest. Er zijn 299 (+3) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 696 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

16 mei, 15:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 16 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1652 (+5) mensen positief getest.  Er zijn 296 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 695 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

15 mei, 18:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 15 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1647 (+3) mensen positief getest. Er zijn 296 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 695 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

14 mei, 18:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 14 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1644 (+3) mensen positief getest. Er zijn 295 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 695 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. 

13 mei, 22:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 13 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1641 (+2) mensen positief getest. Er zijn 294 (+3) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 694 (-1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dit cijfer is bijgesteld omdat er een correctie is doorgevoerd.

13 mei, 17:30 uur: In gesprek over de coronacrisis (video 6)

Aan de hand van videogesprekken geeft het bestuur van de gemeente antwoord op veel gestelde vragen en haken de bestuurders in op actuele situaties. In deze video is wethouder Voss in gesprek. Bekijk hier de uitzending.

12 mei, 14:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 12 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1639 (+0) mensen positief getest. Er zijn 291 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 695 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

11 mei, 15:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 11 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1639 (+0) mensen positief getest. Er zijn 291 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 694 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

10 mei, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 10 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1639 (+6) mensen positief getest. Er zijn 291 (+3) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 694 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

9 mei, 22:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 9 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1633 (+6) mensen positief getest. Er zijn 288 (+2) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis

8 mei, 22:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 8 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1627 (+2) mensen positief getest. Er zijn 286 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

7 mei, 14:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 7 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1625 (+4) mensen positief getest. Er zijn 286 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

6 mei, 22:00 uur: Persconferentie: vermijd drukte, houd 1,5 meter afstand

Op woensdag 6 mei hield premier Rutte een persconferentie over de stand van zaken met betrekking tot het coronavirus en over de versoepeling van de maatregelen in de komende periode. De belangrijkste punten sommen we hieronder op. Meer informatie leest u in het nieuwsbericht van het RIVM

Stap voor stap

Vanaf maandag 11 mei kunnen we elkaar in Nederland iets meer ruimte geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Daarom blijft voor iedereen gelden:

 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis.
 • Bent u verkouden? Blijf dan thuis.
 • Heeft u koorts of bent u benauwd? Dan moeten alle huisgenoten thuis blijven.

11 mei: stap 1

 • Basisscholen, speciaal onderwijs en kinderopvang gaan open. Maar kinderen gaan nog niet elke dag naar de basisschool.
 • Kappers en schoonheidsspecialisten mogen weer werken. Ook pedicure en fysiotherapie mag weer. U moet een afspraak maken.
 • Buiten sporten mag. Maar je moet wel 1,5 meter afstand houden.
 • Bibliotheken gaan weer open.

1 juni: stap 2

 • In de bus, tram, metro en trein is een mondkapje verplicht. Reis allen met de bus, tram, metro en trein als je echt moet.
 • Voortgezet onderwijs gaat open.
 • Terrassen mogen weer open.
 • Restaurants en cafés gaan open voor maximaal 30 personen. Bezoekers moeten eerst reserveren.
 • Bioscopen gaan open voor maximaal 30 personen. Bezoekers moeten van te voren een kaartje kopen.
 • Theaters en concertzalen open voor maximaal 30 personen. Bezoekers moeten eerst een kaartje kopen.
 • Museums gaan open. Bezoekers moeten van te voren een kaartje kopen.

1 juli: stap 3

 • De campings zijn weer gewoon open. Ook de douches en toiletten zijn weer open.
 • Bioscopen, restaurants, cafés, theaters en concertzalen gaan open voor maximaal 100 personen.

1 september: stap 4

 • De sportscholen gaan weer open.
 • Binnen sporten en contactsport mag weer.
 • Sportwedstrijden mogen weer, ook het betaald voetbal. Maar er mag geen publiek komen kijken.

6 mei, 18:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 6 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1621 (+1) mensen positief getest. Er zijn 285 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

6 mei, 16:00 uur: In gesprek over de coronacrisis (video 5)

Aan de hand van videogesprekken geeft het bestuur van de gemeente antwoord op veel gestelde vragen en haken de bestuurders in op actuele situaties. In deze video is burgemeester Op de Laak in gesprek. Bekijk hier de uitzending.

5 mei, 14:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 5 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1620 (+5) mensen positief getest. Er zijn 285 (+2) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 693 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

4 mei, 17:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 4 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1615 (+7) mensen positief getest. Er zijn 283 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 693 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

3 mei, 17:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 3 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1608 (+3) mensen positief getest. Er zijn 282 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 692 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

2 mei, 17:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 2 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1605 (+16) mensen positief getest.  Er zijn 282 (+8) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 692 (+0) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

1 mei, 15:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 1 mei zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1589 (+3) mensen positief getest. Er zijn 274 (+2) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 692 (+2) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

30 april, 14:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 30 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1586 (+6) mensen positief getest. Er zijn 272 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 690 (+1) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

30 april, 08:45 uur: Mogelijkheden georganiseerd buitensporten per 29 april

Het kabinet heeft besloten dat er onder voorwaarden per 29 april weer door kinderen en jongeren georganiseerd gesport mag worden in de buitenlucht. Dat is goed nieuws voor de Nederweertse sportende kinderen en jongeren!

Spelregels

In overleg met de buitensportverenigingen en de jeugdverenigingen hebben we bekeken hoe we dit op een goede manier kunnen organiseren. Om er samen voor te zorgen dat we hier verantwoord invulling aan geven en de richtlijnen van het RIVM volgen, zetten we de nieuwe spelregels op een rij.

Kinderen tot en met 18 jaar mogen georganiseerd buiten sporten als:

 • er een activiteit voor hen gepland staat
 • ze zich tijdig aanmelden voor de sportactiviteit
 • ze zoveel mogelijk op eigen gelegenheid en bij voorkeur alleen naar de sportlocatie komen (als de leeftijd dit toelaat)
 • ze maximaal 10 minuten voor aanvang van de sportactiviteit op de sportlocatie aanwezig zijn
 • ze de sportlocatie zonder ouders of andere begeleiders betreden
 • ze geen officiële wedstrijden spelen
 • ze zoveel mogelijk eigen materialen gebruiken en deze direct na gebruik reinigen
 • ze een eigen, gevulde bidon of andere drinkfles meenemen
 • ze zich thuis omkleden en douchen
 • ze 1,5 meter afstand houden tot elkaar en tot de trainer/coach (kinderen tot en met 12 jaar hoeven deze afstand niet te houden!)
 • ze direct na de sportactiviteit naar huis gaan
 • zij en gezinsleden geen verkoudheidsklachten of koorts hebben
 • ze de aanwijzingen van de sportorganisatie opvolgen
 • ze op de hoogte zijn van de algemene veiligheids- en hygiëneregels

Bovengenoemde maatregelen gelden enkel voor buitensportverenigingen, dus niet voor de binnensport!

Graag sporten maar geen lid?

Het kabinet heeft sportorganisaties opgeroepen om ook niet-leden de kans te geven om mee te sporten. Diverse sportorganisaties in Nederweert geven hier graag gehoor aan. Dus heeft uw kind zin om mee te sporten, informeer dan bij de betreffende sportorganisatie naar de mogelijkheden. Voor niet-leden gelden uiteraard dezelfde spelregels als voor leden.

Veel sportplezier!

29 april, 21:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 29 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1580 (+9) mensen positief getest. Er zijn 271 (+1) mensen overleden.
Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 689 (+2) mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

29 april, 14:30 uur: In gesprek over de coronacrisis (video 4)

Aan de hand van videogesprekken geeft het bestuur van de gemeente antwoord op veel gestelde vragen en haken de bestuurders in op actuele situaties. In deze video is wethouder Koolen in gesprek. Bekijk hier de uitzending.

28 april, 15:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 28 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1571 (+5) mensen positief getest. Er zijn 270 (+1) mensen overleden.
Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 687 (+2) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis

27 april, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 27 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1566 (+13) mensen positief getest. Er zijn 269 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zjin 685 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

26 april, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 26 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1553 (+11) mensen positief getest. Er zijn 269 (+6) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zjin 681 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

25 april, 23:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 25 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1542 (+22) mensen positief getest. Er zijn 263 (+7) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 677 (+1) mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

24 april, 16:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 24 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1520 (+29) mensen positief getest. Er zijn 256 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 676 (+8) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

23 april, 14:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 23 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1491 (+19) mensen positief getest. Er zijn 256 (+1) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 668 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

22 april, 17:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 22 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1472 (+25) mensen positief getest. Er zijn 255 (+5) mensen overleden.Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 664 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

22 april, 15:00 uur: In gesprek met de wethouder Koolen (video 3)

Aan de hand van videogesprekken geeft het bestuur van de gemeente antwoord op veel gestelde vragen en haken de bestuurders in op actuele situaties. In deze derde video is wethouder Koolen in gesprek. Bekijk hier de uitzending.

21 april, 23:00 uur: Maatregelen corona verlengd

We gaan samen door met de corona-aanpak in Nederland. Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren.Met de corona-aanpak gaat het heel langzaam de goede kant op. We hebben veelal een manier gevonden om ons dagelijks leven praktisch in te vullen, ook al is dat lang niet altijd makkelijk. Medewerkers in de zorg doen hun uiterste best om iedereen de zorg te geven die zij nodig hebben. Er worden nog steeds mensen in het ziekenhuis opgenomen vanwege corona, maar de aantallen gaan gestaag omlaag. Hoewel de situatie nog heel fragiel is, komt er nu voorzichtig ruimte. Ruimte die ook nodig is. Bijvoorbeeld bij ouders die hun werk moeten combineren met de schoolbegeleiding van hun kinderen. Ruimte ook voor kinderen en jongeren die hun school, sport en spel missen. Dat is de verdienste van ons allemaal: omdat we ons aan de maatregelen houden, kunnen we kleine stapjes zetten. Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei; in de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Hieronder een overzicht van wat er wijzigt plus de ingangsdatum. De praktische invulling van onderstaande wijzigingen krijgt de komende tijd verder vorm in samenspraak met betrokkenen. Lees meer over de aangepaste maatregelen op de website van het RIVM

21 april, 16:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 21 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1447 (+18) mensen positief getest. Er zijn 250 (+2) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 660 (+1) mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

20 april, 14:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 20 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1429 (+31) mensen positief getest. Er zijn 248 (+2) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 659 (+2) mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

19 april, 21:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 19 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1398 (+39) mensen positief getest. Er zijn 246 (+2) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 657 (+3) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

18 april, 14:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 18 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1359 (+49) mensen positief getest. Er zijn 244 (+5) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 654 (+4) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

17 april, 20:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 17 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1310 (+23) mensen positief getest. Er zijn 239 (+7) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 650 (+7) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

16 april, 20:00 uur: In gesprek met de burgemeester (video 2)

Aan de hand van videogesprekken geeft het bestuur van de gemeente de komende weken antwoord op veel gestelde vragen en haken de burgemeester en de wethouders in op actuele situaties. In deze tweede video is burgemeester Op de Laak in gesprek. Bekijk hier de uitzending

16 april, 16:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 16 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1287 (+27) mensen positief getest. Er zijn 232 (+2) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 643 (+10) mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

15 april, 14:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 15 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1260 (+28) mensen positief getest. Er zijn 230 (+9) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 633 (+0) mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

14 april, 14:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 14 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1232 (+34) mensen positief getest. Er zijn 221 (+0) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 633 (+2) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

13 april, 22:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 13 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1198 (+57) mensen positief getest. Er zijn 221 (+6) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 631 (+3) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. 

12 april, 22:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 12 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1141 (+18) mensen positief getest. Er zijn 215 (+9) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 628 (+12) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

11 april, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 11 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1123 (+46) mensen positief getest. Er zijn 206 (+3) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 616 (+13) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

10 april, 18:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 10 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1077 (+43) mensen positief getest. Er zijn 203 (+7) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Er zijn 603 (+13) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

9 april, 16:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 9 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 1034 (+50) mensen positief getest. Er zijn 196 (+11) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 590 (+16) mensen zijn opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM).

8 april, 20:00 uur: In gesprek met de burgemeester (video 1)

Aan de hand van videogesprekken geeft burgemeester Op de Laak de komende weken antwoord op veel gestelde vragen en haakt ze in op actuele situaties. Bekijk hier de uitzending

8 april, 18:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 8 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 985 (+20) mensen positief getest. Er zijn in totaal 185 (+17) mensen overleden.
Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 574 (+23) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM)

7 april, 12:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 7 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 965 (+28) mensen positief getest. Er zijn in totaal 168 (+14) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM).

6 april, 12:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 6 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 937 (+34 ten opzichte van gisteren) mensen positief getest. Er zijn 154 (+5) mensen overleden.
Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM).

5 april, 22:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 5 april zijn er in Limburg-Noord in totaal 903 mensen zijn positief getest. Er zijn 149 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM)

4 april, 18:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 4 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 853 mensen positief getest. Er zijn 138 mensen overleden.
Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM).

3 april, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 3 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 809 mensen positief getest. Er zijn 126 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

De cijfers over het totaal aantal positief geteste mensen zegt niets over het totaal aantal besmettingen in onze regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Alleen mensen uit kwetsbare groepen, die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.
Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM).

2 april, 15:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 2 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 759 mensen positief getest op het coronavirus en 116 mensen overleden aan het coronavirus.

De cijfers over het totaal aantal positief geteste mensen zegt niets over het totaal aantal besmettingen in onze regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden en wordt dit door ziekenhuizen niet altijd gemeld op de dag van het overlijden. Kijk voor aanvullende actuele informatie op de website van het RIVM.

1 april, 15:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Sinds gisteren publiceert het RIVM bij de dagelijkse update het aantal ziekenhuisopnames (per woonplaats van de opgenomen patiënten). Deze data geeft een beter beeld van de verspreiding dan het aantal besmettingen omdat er meer ziekenhuisopnames zijn dan dat er getest wordt. Op de laatste peildatum (1 april) zijn er 414 patiënten uit de regio Limburg-Noord opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting van het nieuwe coronavirus (COVID-19). Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

31 maart, 19:30 uur: Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

31 maart, 17:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Vanaf vandaag publiceert het RIVM bij de dagelijkse update het aantal ziekenhuisopnames (per woonplaats van de opgenomen patiënten). Deze data geeft een beter beeld van de verspreiding dan het aantal besmettingen. Op de laatste peildatum (31 maart) zijn er 411 patiënten uit de regio Limburg-Noord opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting van het nieuwe coronavirus. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie hierover.

30 maart, 15:30 uurDagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (30 maart) 576 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.
Op de website van het RIVM vindt u meer informatie hierover. 

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor behandeling belangrijk is om te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest. Het werkelijke aantal coronabesmettingen is hoger dan het aantal meldingen.

29 maart, 20:30 uur: Update RIVM - cijfers besmettingen zaterdag en zondag

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (29 maart) 523 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.
Op zaterdag 28 maart zijn 468 besmettingen*  bevestigd.

Op de website van het RIVM vind u meer informatie hierover. Door rechtsonder de kaart van Nederland te klikken op het 'download' icoontje en te klikken op 'tabel tonen', verschijnt een tabel met informatie per gemeente.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

27 maart, 19:30 uur: Overledenen in Nederweert

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat drie inwoners van Nederweert helaas overleden zijn als gevolg van het corona-virus. Wij leven mee met de nabestaanden en wensen hen alle sterkte om dit verlies te dragen.

27 maart, 19:00 uur: Aangescherpte verordening corona actief

Plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Rianne Donders–de Leest, heeft vrijdag 27 maart 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordening zijn de aangescherpte maatregelen vertaald die het kabinet afgelopen maandag aankondigde om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Met deze aangepaste noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid.

27 maart, 18:30 uur: Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (27 maart) 414 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd. Op de website van het RIVM vind u meer informatie hierover. Door rechtsonder de kaart van Nederland te klikken op het 'download' icoontje en te klikken op 'tabel tonen', verschijnt een tabel met informatie per gemeente.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

26 maart, 19:30 uur: Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bevestigd dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (26 maart) 365 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie. Door rechtsonder de kaart van Nederland te klikken op het 'download' icoontje en te klikken op 'tabel tonen', verschijnt een tabel met informatie per gemeente.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

25 maart, 19:30 uur: 325 besmettingen en 21 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (25 maart) 325 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren zijn er 21 sterfgevallen** gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 39 overledenen brengt. In Nederweert zijn tot nu toe in totaal 14 besmettingen vastgesteld.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

**) Dit is niet het aantal sterfgevallen van de afgelopen 24 uur. Sommige sterfgevallen worden later gemeld, waardoor ze niet meegenomen zijn in de eerdere updates.

24 maart, 12:30 uur: 293 besmettingen en 8 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (24 maart 12.00 uur) 293 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren zijn er helaas 8 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 26 overledenen brengt.
De 8 overleden patiënten komen uit de gemeenten Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Peel en Maas (3) en Roermond (2). Deze personen waren respectievelijk 91, 78, 75, 78, 86, 70, 85 en 79 jaar.

* Let wel: dit is niet het totaal aantal besmettingen in de regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Alleen mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

23 maart, 20:00 uur: Aanvullende landelijke maatregelen in de aanpak van het coronavirus

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

23 maart, 19:00 uur: Steunmaatregelen van de gemeente voor ondernemers en inwoners23 maart, 12:00 uur: 266 besmettingen en 6 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (23 maart 12.00 uur) 266 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds afgelopen weekend zijn er helaas 6 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 18 overledenen brengt. De 6 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Peel en Maas (4) en Roermond. Deze personen waren respectievelijk 89, 55, 77, 85, 92 en 85 jaar.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

20 maart, 13:00 uur:167 besmettingen en 5 nieuwe sterfgevallen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (20 maart 12.00 uur) 167 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (donderdag 19 maart) zijn er helaas 5 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 12 overledenen brengt. De 5 overleden patiënten komen uit de gemeenten Peel en Maas, Venlo, Venray en Weert (2). Deze personen waren respectievelijk 71, 86, 86, 84 en 87 jaar.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

20 maart, 10:30 uur: Uitstel van betaling lokale belastingen voor ondernemers

BsGW schort voor alle ondernemers in haar werkgebied per direct alle automatische incasso voor ondernemers op. Hiernaast vinden de komende drie maanden geen invorderingsactiviteiten richting ondernemers plaats. Dit doet BsGW voor alle lokale lasten die zij voor de deelnemende gemeenten en het Waterschap Limburg heft en int. Deze maatregel is vooralsnog van toepassing tot 30 juni 2020. Aanvullend, ook in lijn met het verzoek van MKB-Nederland, heft BsGW over deze uitgestelde betalingen geen rente. Lees meer in het nieuwsbericht.

19 maart, 12:00 uur: 133 besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (19 maart 12.00 uur) 133 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (woensdag 18 maart) zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest

18 maart, 18:00 uur: Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Limburg

Op woensdag 18 maart 2020 heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Limburg Antoine Scholten een noodverordening getekend. De landelijke maatregelen van het kabinet van zondag 15 maart 2020 zijn hierin vertaald naar regels. Op basis van die regels kan de gemeente Nederweert handhavend optreden als iemand er zich niet aan houdt. Met deze regels wil de Veiligheidsregio zorgen voor een gecontroleerde verspreiding van COVID-19.

18 maart, 13:30: Maatregelen en hulp voor ondernemers

Voor ondernemers zijn specifieke maatregelen en hulp van toepassing. Lees er meer over op www.nederweert.nl/coronamaatregelenondernemers

18 maart, 12:00 uur: 99 besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (18 maart 12.00 uur) 99 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (dinsdag 17 maart) zijn er 3 nieuwe overledenen te betreuren, wat het totaal op 7 overledenen brengt.  De 3 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Peel en Maas. Deze personen waren respectievelijk  83, 93 en 82 jaar.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

17 maart, 18:30 uur: Het gemeentehuis is open voor urgente afspraken

U blijft van harte welkom, maar alleen indien noodzakelijk

Het gemeentehuis blijft open. Maar als overheidsinstelling geldt vanzelfsprekend ook voor ons dat we de maatregelen vanuit het Rijk en het RIVM  na willen leven. Het belang van de gezondheid van onze inwoners en van onze medewerkers staat daarbij voorop. Conform de landelijke maatregelen dammen we niet-noodzakelijk contact in. Dat betekent dat we een aantal maatregelen nemen:

 • Hebt u verkoudheidsklachten? Maak dan een nieuwe afspraak als u ten minste 24 uur klachtenvrij bent
 • Hebt u al een afspraak gepland? Dan bellen wij u om te bespreken of deze afspraak nu noodzakelijk is. Zo niet, dan verplaatsen we de afspraak
 • U bent gewend om via de gemeentelijke website een afspraak te kunnen inplannen. Deze mogelijkheid beëindigen we tijdelijk. Wilt u een afspraak maken? Bedenk dan allereerst of de afspraak urgent is. Als de afspraak kan wachten tot na 6 april, wacht dan met het maken van de afspraak. Denkt u dat uw bezoek aan het gemeentehuis urgent is? Belt u ons dan. We bekijken dan samen wanneer de afspraak ingepland kan worden
 • Een product (rijbewijs, reisdocument,  uittreksel of dergelijke) ophalen? Maak ook dan telefonisch een afspraak. 
 • De open avondopenstelling  op donderdagen vervalt tijdelijk. U kunt dan niet meer binnenlopen. We zijn dan wel geopend voor urgente afspraken.

Hebt u vragen naar aanleiding van deze maatregelen? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. Wij staan graag voor u klaar van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur.

17 maart, 12:30 uur: 74 besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (17 maart 12.00 uur) 74 besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (maandag 16 maart) zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD.

17 maart, 09:30 uur: Raadsvergadering en andere bijeenkomsten afgelast

De raadsvergadering van vanavond 17 maart gaat niet door. Ook de themaraden van 30 en 31 maart zijn afgelast.

De open inlopen in alle kernen van onze gemeente zijn eveneens gesloten. Als u hulpvragen heeft op het gebied van werk, inkomen en zorg, kunt u de gemeente elke werkdag bellen van 09.00 tot 11.00 uur. Tel. 0495-677111.

16 maart, 14:00 uur: Gemeentelijke maatregelen: samen groots, samen doen!

Voortdurend in contact

In het gemeentehuis overleggen we dagelijks met het crisisteam over de actuele stand van zaken. We overleggen ook met huisartsen. We staan in direct contact met zorg, onderwijs / opvang en ondernemers. We proberen hun informatiebehoeften in kaart te brengen en waar mogelijk bieden we hulp bij knelpunten. Ook binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord waar wij deel van uitmaken, is dagelijks overleg. We doen er samen alles aan om u zo goed mogelijk te informeren en het corona-virus zo snel als mogelijk in te dammen.

Gemeentehuis blijft open (tot 17 maart, sinds 18 maart gelden nieuwe maatregelen, zie de update van 17 maart, 18:30 uur)

Het gemeentehuis blijft open zoals u dat van ons gewend bent. Wel vragen wij u om niet noodzakelijke afspraken af te zeggen en een nieuwe afspraak te maken na de maatregelenperiode. Houd ook hier de voorschriften met betrekking tot sociale interactie: wees terughoudend in contacten die niet noodzakelijk zijn en als er toch contact nodig is, houd dan ten minste 1,5 meter afstand. Zo zorgt u zo goed mogelijk voor u zelf en voor onze medewerkers.

Bijeenkomsten en evenementen zijn afgelast

De meeste bijeenkomsten en evenementen die in de periode tot 6 april georganiseerd zijn, gaan niet door. Zo ook de bijeenkomst over toerisme en recreatie (16 maart) en de landelijke opschoondag (21 maart). We informeren u via de website over gemeentelijke bijeenkomsten, informeert u zichzelf over evenementen van andere organisatoren?

Burgerinitiatieven

We zien dat verschillende burgerinitiatieven ontstaan waar mensen aanbieden elkaar te helpen. Heel fijn om te zien de Nederweertenaren voor elkaar zorgen. Ook hier geldt opnieuw: houd oog op de mensen om u heen, help elkaar waar dat kan, maar neem geen onnodige risico’s.

16 maart, 13:45 uur: 54 besmettingen in Limburg-Noord, 4 patiënten overleden

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (16 maart 12.30 uur) 54 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Van deze 54 besmette mensen zijn 4 patiënten overleden.  De 4 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas en Venlo. Deze personen waren respectievelijk  89, 74, 78 en 63 jaar. De patiënten zijn overleden in het ziekenhuis en hadden ernstige onderliggende medische problemen.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer, niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben, worden getest.

15 maart, 18:00 uur: Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport 

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

14 maart, 15:00 uur: Eén nieuwe besmetting in Nederweert

Sinds gisteren is er in de gemeente Nederweert één nieuw geval van coronabesmetting geconstateerd. Hiermee komt het aantal op drie volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er zijn sinds gisteren  in Nederland 155 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 959. Vandaag zijn minder nieuwe positieve testen gemeld dan gisteren. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien.

13 maart, 14:45 uur: Toelichting maatregelen evenementen

Eén van de maatregelen die sinds donderdag 12 maart van kracht is, luidt: Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
Deze regel blijkt vragen op te roepen. Namens de
veiligheidsregio en GGD Limburg - Noord lichten we de maatregel hier toe:
De maatregel van het kabinet is heel erg duidelijk. Alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden verplicht afgelast. Gelukkig zien we al dat dit gebeurt. Maar wat nu te doen bij een bijeenkomst met minder dan 100 mensen? Dus wat te doen met de kienavond? En kan ik nog wel naar de sportschool? En mag ik mijn dochter nog wel naar het café laten gaan? En is het verstandig met mijn kinderen naar een binnenspeeltuin te gaan?
Zolang er nog geen aanvullende maatregelen zijn afgekondigd vanuit het kabinet is een deelname aan een bijeenkomst met minder dan 100 mensen nog steeds mogelijk. Maar we doen wel een uitdrukkelijk beroep op het gezonde verstand. Denk na en neem uw verantwoordelijkheid in plaats van een risico. Heeft u klachten? Ga dan niet! Breng uw eigen gezondheid en die van anderen niet in gevaar. Ga dus voorzichtig om met sociale contacten. Bent u in het café geweest en heeft u daarna klachten? Ga dan even niet naar bijvoorbeeld uw opa en uw oma.
De GGD doet tevens een beroep op al die bedrijven, instellingen en branches die worstelen met de “100-regel” om goede hygiënisch maatregelen te nemen en ook hier geldt: Denk na en gebruik uw gezonde verstand en neem maatregelen om beneden die 100 te blijven.

13 maart, 12:30 uur: Nieuwe besmettingen in onze regio, ook in Nederweert 2 besmette personen

In onze regio zijn op de laatste peildatum (13 maart 12.00 uur) 11 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De nieuwe besmettingen komen uit de gemeente Venlo (1), gemeente Leudal (2), gemeente Peel en Maas (3), gemeente Nederweert (2), gemeente Horst aan de Maas (2) en gemeente Gennep (1). Alle patiënten zijn in isolatie. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 23.

Contactonderzoek

De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

12 maart, 17 uur: Nieuwe maatregelen sinds 12 maart

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart de volgende aanvullende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus:

 • Iedereen in Nederland: Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met de huisarts als uw klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: Vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: Er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: Reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: Er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding.
 • Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Deze aanvullende maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.
De hygiënevoorschriften blijven uiteraard ook van kracht: Dit zijn: was geregeld uw handen goed, hoest en nies in een papieren zakdoek of in uw elleboog en geef geen hand.

12 maart, 17 uur: Het gemeentehuis blijft gewoon open (tot 17 maart, sinds 18 maart gelden nieuwe maatregelen, zie de update van 17 maart, 18:30 uur)

Het gemeentehuis is geopend volgens de normale openingstijden. Medewerkers nemen alle hygiënemaatregelen in acht. Medewerkers die thuis kunnen werken, vragen wij om dit te doen. Op deze manier draagt de gemeente zo veel mogelijk bij aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus.

Verkoudheidsklachten? Maak dan een nieuwe afspraak

Heeft u een afspraak in het gemeentehuis en bent u verkouden, hoest u of hebt u koorts? Dan vragen wij u om niet naar het gemeentehuis te komen en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Kan de afspraak niet wachten? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Wij danken u voor uw medewerking.

Meer informatie

Er is veel informatie te vinden op internet en via diverse social media. Hier zitten helaas ook veel berichten bij met onjuiste gegevens. Wij verwijzen u graag naar de officiële kanalen voor juiste en actuele informatie.

Websites

•    Algemene informatie (per doelgroep): rijksoverheid.nl/coronavirus 
•    Regionale algemene- en gezondheidsinformatie: ggdlimburgnoord.nl
•    Gezondheidsinformatie en veelgestelde vragen/antwoorden: rivm.nl

Informatienummers

•   Landelijk: 0800 - 1351 (Rijksoverheid; 8.00 - 20.00 uur)
•   GGD Limburg-Noord:  088 -  119 19 90 (GGD; 8.30 - 17.00 uur)

De maatregelen in beeld: vermijd grote groepen, werk thuis als dat kan, blijf thuis als je je niet lekker voelt en beperk sociale contacten.