Informatie over het corona-virus

Home > Actueel in Nederweert > Informatie over het corona-virus

Informatie over het corona-virus

Het coronavirus en de maatregelen die getroffen worden, hebben veel impact. We vinden het belangrijk om u goed te informeren. Gemeentelijke en regionale informatie vindt u via deze banner; landelijke informatie via het RIVM.

Ondernemersinformatie

Informatie over corona-maatregelen voor ondernemers vindt u onder de banner Corona-maatregelen en hulp voor ondernemers, bij het tabblad Ondernemers

Steffie legt uit

Op corona.steffie.nl legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

8 april, 20:00 uur: In gesprek met de burgemeester (video)

Aan de hand van videogesprekken geeft burgemeester Op de Laak de komende weken antwoord op veel gestelde vragen en haakt ze in op actuele situaties. Bekijk hier de eerste uitzending

8 april, 18:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op woensdag 8 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 985 (+20) mensen positief getest. Er zijn in totaal 185 (+17) mensen overleden.
Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. 574 (+23) mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.
Meer informatie over de actuele situatie in Nederland (RIVM)

7 april, 12:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op dinsdag 7 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 965 (+28) mensen positief getest. Er zijn in totaal 168 (+14) mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM).

6 april, 12:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op maandag 6 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 937 (+34 ten opzichte van gisteren) mensen positief getest. Er zijn 154 (+5) mensen overleden.
Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM).

5 april, 22:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zondag 5 april zijn er in Limburg-Noord in totaal 903 mensen zijn positief getest. Er zijn 149 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM)

4 april, 18:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op zaterdag 4 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 853 mensen positief getest. Er zijn 138 mensen overleden.
Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden. Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM).

3 april, 20:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op vrijdag 3 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 809 mensen positief getest. Er zijn 126 mensen overleden. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden.

De cijfers over het totaal aantal positief geteste mensen zegt niets over het totaal aantal besmettingen in onze regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Alleen mensen uit kwetsbare groepen, die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.
Het RIVM geeft in een kaart het aantal ziekenhuisopnames weer. 
Actuele situatie in Nederland (RIVM).

2 april, 15:00 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Op donderdag 2 april zijn er in Noord- en Midden-Limburg in totaal 759 mensen positief getest op het coronavirus en 116 mensen overleden aan het coronavirus.

De cijfers over het totaal aantal positief geteste mensen zegt niets over het totaal aantal besmettingen in onze regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Soms zit er vertraging in de melding van een overlijden en wordt dit door ziekenhuizen niet altijd gemeld op de dag van het overlijden. Kijk voor aanvullende actuele informatie op de website van het RIVM.

1 april, 15:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Sinds gisteren publiceert het RIVM bij de dagelijkse update het aantal ziekenhuisopnames (per woonplaats van de opgenomen patiënten). Deze data geeft een beter beeld van de verspreiding dan het aantal besmettingen omdat er meer ziekenhuisopnames zijn dan dat er getest wordt. Op de laatste peildatum (1 april) zijn er 414 patiënten uit de regio Limburg-Noord opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting van het nieuwe coronavirus (COVID-19). Op de website van het RIVM staat hierover meer informatie.

31 maart, 19:30 uur: Coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april

Het kabinet heeft vandaag besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. In de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Onder andere sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dus dicht tot en met 28 april. Scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie. Het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

31 maart, 17:30 uur: Dagelijkse update RIVM-cijfers

Vanaf vandaag publiceert het RIVM bij de dagelijkse update het aantal ziekenhuisopnames (per woonplaats van de opgenomen patiënten). Deze data geeft een beter beeld van de verspreiding dan het aantal besmettingen. Op de laatste peildatum (31 maart) zijn er 411 patiënten uit de regio Limburg-Noord opgenomen in het ziekenhuis met een besmetting van het nieuwe coronavirus. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie hierover.

30 maart, 15:30 uurDagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (30 maart) 576 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.
Op de website van het RIVM vindt u meer informatie hierover. 

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor behandeling belangrijk is om te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest. Het werkelijke aantal coronabesmettingen is hoger dan het aantal meldingen.

29 maart, 20:30 uur: Update RIVM - cijfers besmettingen zaterdag en zondag

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (29 maart) 523 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd.
Op zaterdag 28 maart zijn 468 besmettingen*  bevestigd.

Op de website van het RIVM vind u meer informatie hierover. Door rechtsonder de kaart van Nederland te klikken op het 'download' icoontje en te klikken op 'tabel tonen', verschijnt een tabel met informatie per gemeente.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

27 maart, 19:30 uur: Overledenen in Nederweert

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat drie inwoners van Nederweert helaas overleden zijn als gevolg van het corona-virus. Wij leven mee met de nabestaanden en wensen hen alle sterkte om dit verlies te dragen.

27 maart, 19:00 uur: Aangescherpte verordening corona actief

Plaatsvervangend voorzitter van Veiligheidsregio Limburg-Noord, Rianne Donders–de Leest, heeft vrijdag 27 maart 2020 een nieuwe noodverordening vastgesteld. In deze verordening zijn de aangescherpte maatregelen vertaald die het kabinet afgelopen maandag aankondigde om de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Met deze aangepaste noodverordening sluiten de gemeenten van Veiligheidsregio Limburg-Noord maximaal aan bij het landelijke beleid.

27 maart, 18:30 uur: Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bekend gemaakt dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (27 maart) 414 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd. Op de website van het RIVM vind u meer informatie hierover. Door rechtsonder de kaart van Nederland te klikken op het 'download' icoontje en te klikken op 'tabel tonen', verschijnt een tabel met informatie per gemeente.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

26 maart, 19:30 uur: Dagelijkse update RIVM - cijfers besmettingen

Vandaag heeft het RIVM bevestigd dat er in de regio Limburg-Noord op de laatste peildatum (26 maart) 365 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn bevestigd. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie. Door rechtsonder de kaart van Nederland te klikken op het 'download' icoontje en te klikken op 'tabel tonen', verschijnt een tabel met informatie per gemeente.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

25 maart, 19:30 uur: 325 besmettingen en 21 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (25 maart) 325 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren zijn er 21 sterfgevallen** gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 39 overledenen brengt. In Nederweert zijn tot nu toe in totaal 14 besmettingen vastgesteld.

*) Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

**) Dit is niet het aantal sterfgevallen van de afgelopen 24 uur. Sommige sterfgevallen worden later gemeld, waardoor ze niet meegenomen zijn in de eerdere updates.

24 maart, 12:30 uur: 293 besmettingen en 8 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (24 maart 12.00 uur) 293 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren zijn er helaas 8 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 26 overledenen brengt.
De 8 overleden patiënten komen uit de gemeenten Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Peel en Maas (3) en Roermond (2). Deze personen waren respectievelijk 91, 78, 75, 78, 86, 70, 85 en 79 jaar.

* Let wel: dit is niet het totaal aantal besmettingen in de regio. Lang niet alle besmette personen worden getest. Alleen mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

23 maart, 20:00 uur: Aanvullende landelijke maatregelen in de aanpak van het coronavirus

Maandag 23 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en houd ook dan afstand tot elkaar.
 • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
 • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
 • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
 • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
 • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
 • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
 • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
 • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

23 maart, 19:00 uur: Steunmaatregelen van de gemeente voor ondernemers en inwoners

23 maart, 12:00 uur: 266 besmettingen en 6 nieuwe sterfgevallen

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (23 maart 12.00 uur) 266 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds afgelopen weekend zijn er helaas 6 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 18 overledenen brengt. De 6 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Peel en Maas (4) en Roermond. Deze personen waren respectievelijk 89, 55, 77, 85, 92 en 85 jaar.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

20 maart, 13:00 uur:167 besmettingen en 5 nieuwe sterfgevallen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (20 maart 12.00 uur) 167 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (donderdag 19 maart) zijn er helaas 5 nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD, wat het totaal in onze regio op 12 overledenen brengt. De 5 overleden patiënten komen uit de gemeenten Peel en Maas, Venlo, Venray en Weert (2). Deze personen waren respectievelijk 71, 86, 86, 84 en 87 jaar.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

20 maart, 10:30 uur: Uitstel van betaling lokale belastingen voor ondernemers

BsGW schort voor alle ondernemers in haar werkgebied per direct alle automatische incasso voor ondernemers op. Hiernaast vinden de komende drie maanden geen invorderingsactiviteiten richting ondernemers plaats. Dit doet BsGW voor alle lokale lasten die zij voor de deelnemende gemeenten en het Waterschap Limburg heft en int. Deze maatregel is vooralsnog van toepassing tot 30 juni 2020. Aanvullend, ook in lijn met het verzoek van MKB-Nederland, heft BsGW over deze uitgestelde betalingen geen rente. Lees meer in het nieuwsbericht.

19 maart, 12:00 uur: 133 besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (19 maart 12.00 uur) 133 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (woensdag 18 maart) zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest

18 maart, 18:00 uur: Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord-Limburg

Op woensdag 18 maart 2020 heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Limburg Antoine Scholten een noodverordening getekend. De landelijke maatregelen van het kabinet van zondag 15 maart 2020 zijn hierin vertaald naar regels. Op basis van die regels kan de gemeente Nederweert handhavend optreden als iemand er zich niet aan houdt. Met deze regels wil de Veiligheidsregio zorgen voor een gecontroleerde verspreiding van COVID-19.

18 maart, 13:30: Maatregelen en hulp voor ondernemers

Voor ondernemers zijn specifieke maatregelen en hulp van toepassing. Lees er meer over op www.nederweert.nl/coronamaatregelenondernemers

18 maart, 12:00 uur: 99 besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (18 maart 12.00 uur) 99 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (dinsdag 17 maart) zijn er 3 nieuwe overledenen te betreuren, wat het totaal op 7 overledenen brengt.  De 3 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Peel en Maas. Deze personen waren respectievelijk  83, 93 en 82 jaar.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer. Niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze het coronavirus hebben, worden getest.

17 maart, 18:30 uur: Het gemeentehuis is open voor urgente afspraken

U blijft van harte welkom, maar alleen indien noodzakelijk

Het gemeentehuis blijft open. Maar als overheidsinstelling geldt vanzelfsprekend ook voor ons dat we de maatregelen vanuit het Rijk en het RIVM  na willen leven. Het belang van de gezondheid van onze inwoners en van onze medewerkers staat daarbij voorop. Conform de landelijke maatregelen dammen we niet-noodzakelijk contact in. Dat betekent dat we een aantal maatregelen nemen:

 • Hebt u verkoudheidsklachten? Maak dan een nieuwe afspraak als u ten minste 24 uur klachtenvrij bent
 • Hebt u al een afspraak gepland? Dan bellen wij u om te bespreken of deze afspraak nu noodzakelijk is. Zo niet, dan verplaatsen we de afspraak
 • U bent gewend om via de gemeentelijke website een afspraak te kunnen inplannen. Deze mogelijkheid beëindigen we tijdelijk. Wilt u een afspraak maken? Bedenk dan allereerst of de afspraak urgent is. Als de afspraak kan wachten tot na 6 april, wacht dan met het maken van de afspraak. Denkt u dat uw bezoek aan het gemeentehuis urgent is? Belt u ons dan. We bekijken dan samen wanneer de afspraak ingepland kan worden
 • Een product (rijbewijs, reisdocument,  uittreksel of dergelijke) ophalen? Maak ook dan telefonisch een afspraak. 
 • De open avondopenstelling  op donderdagen vervalt tijdelijk. U kunt dan niet meer binnenlopen. We zijn dan wel geopend voor urgente afspraken.

Hebt u vragen naar aanleiding van deze maatregelen? Dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen. Wij staan graag voor u klaar van maandag tot en met donderdag van 09.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur.

17 maart, 12:30 uur: 74 besmettingen in Limburg-Noord

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (17 maart 12.00 uur) 74 besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Sinds gisteren (maandag 16 maart) zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld bij de GGD.

17 maart, 09:30 uur: Raadsvergadering en andere bijeenkomsten afgelast

De raadsvergadering van vanavond 17 maart gaat niet door. Ook de themaraden van 30 en 31 maart zijn afgelast.

De open inlopen in alle kernen van onze gemeente zijn eveneens gesloten. Als u hulpvragen heeft op het gebied van werk, inkomen en zorg, kunt u de gemeente elke werkdag bellen van 09.00 tot 11.00 uur. Tel. 0495-677111.

16 maart, 14:00 uur: Gemeentelijke maatregelen: samen groots, samen doen!

Voortdurend in contact

In het gemeentehuis overleggen we dagelijks met het crisisteam over de actuele stand van zaken. We overleggen ook met huisartsen. We staan in direct contact met zorg, onderwijs / opvang en ondernemers. We proberen hun informatiebehoeften in kaart te brengen en waar mogelijk bieden we hulp bij knelpunten. Ook binnen de Veiligheidsregio Limburg-Noord waar wij deel van uitmaken, is dagelijks overleg. We doen er samen alles aan om u zo goed mogelijk te informeren en het corona-virus zo snel als mogelijk in te dammen.

Gemeentehuis blijft open (tot 17 maart, sinds 18 maart gelden nieuwe maatregelen, zie de update van 17 maart, 18:30 uur)

Het gemeentehuis blijft open zoals u dat van ons gewend bent. Wel vragen wij u om niet noodzakelijke afspraken af te zeggen en een nieuwe afspraak te maken na de maatregelenperiode. Houd ook hier de voorschriften met betrekking tot sociale interactie: wees terughoudend in contacten die niet noodzakelijk zijn en als er toch contact nodig is, houd dan ten minste 1,5 meter afstand. Zo zorgt u zo goed mogelijk voor u zelf en voor onze medewerkers.

Bijeenkomsten en evenementen zijn afgelast

De meeste bijeenkomsten en evenementen die in de periode tot 6 april georganiseerd zijn, gaan niet door. Zo ook de bijeenkomst over toerisme en recreatie (16 maart) en de landelijke opschoondag (21 maart). We informeren u via de website over gemeentelijke bijeenkomsten, informeert u zichzelf over evenementen van andere organisatoren?

Burgerinitiatieven

We zien dat verschillende burgerinitiatieven ontstaan waar mensen aanbieden elkaar te helpen. Heel fijn om te zien de Nederweertenaren voor elkaar zorgen. Ook hier geldt opnieuw: houd oog op de mensen om u heen, help elkaar waar dat kan, maar neem geen onnodige risico’s.

16 maart, 13:45 uur: 54 besmettingen in Limburg-Noord, 4 patiënten overleden

In de regio Limburg-Noord zijn op de laatste peildatum (16 maart 12.30 uur) 54 besmettingen* van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. Van deze 54 besmette mensen zijn 4 patiënten overleden.  De 4 overleden patiënten komen uit de gemeenten Echt-Susteren, Gennep, Horst aan de Maas en Venlo. Deze personen waren respectievelijk  89, 74, 78 en 63 jaar. De patiënten zijn overleden in het ziekenhuis en hadden ernstige onderliggende medische problemen.

* Vanwege het aangepaste testbeleid geeft het aantal besmettingen niet het totale beeld weer, niet alle verdachte, besmette personen worden getest. Vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juiste behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19 hebben, worden getest.

15 maart, 18:00 uur: Aanvullende maatregelen onderwijs, horeca, sport 

Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

14 maart, 15:00 uur: Eén nieuwe besmetting in Nederweert

Sinds gisteren is er in de gemeente Nederweert één nieuw geval van coronabesmetting geconstateerd. Hiermee komt het aantal op drie volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er zijn sinds gisteren  in Nederland 155 nieuwe mensen positief getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positief geteste mensen op 959. Vandaag zijn minder nieuwe positieve testen gemeld dan gisteren. Een verklaring is dat het testbeleid is aangepast. Vanaf 12 maart worden mensen met milde klachten niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Het is nog te vroeg om het effect van deze maatregel te zien.

13 maart, 14:45 uur: Toelichting maatregelen evenementen

Eén van de maatregelen die sinds donderdag 12 maart van kracht is, luidt: Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
Deze regel blijkt vragen op te roepen. Namens de
veiligheidsregio en GGD Limburg - Noord lichten we de maatregel hier toe:
De maatregel van het kabinet is heel erg duidelijk. Alle evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 mensen worden verplicht afgelast. Gelukkig zien we al dat dit gebeurt. Maar wat nu te doen bij een bijeenkomst met minder dan 100 mensen? Dus wat te doen met de kienavond? En kan ik nog wel naar de sportschool? En mag ik mijn dochter nog wel naar het café laten gaan? En is het verstandig met mijn kinderen naar een binnenspeeltuin te gaan?
Zolang er nog geen aanvullende maatregelen zijn afgekondigd vanuit het kabinet is een deelname aan een bijeenkomst met minder dan 100 mensen nog steeds mogelijk. Maar we doen wel een uitdrukkelijk beroep op het gezonde verstand. Denk na en neem uw verantwoordelijkheid in plaats van een risico. Heeft u klachten? Ga dan niet! Breng uw eigen gezondheid en die van anderen niet in gevaar. Ga dus voorzichtig om met sociale contacten. Bent u in het café geweest en heeft u daarna klachten? Ga dan even niet naar bijvoorbeeld uw opa en uw oma.
De GGD doet tevens een beroep op al die bedrijven, instellingen en branches die worstelen met de “100-regel” om goede hygiënisch maatregelen te nemen en ook hier geldt: Denk na en gebruik uw gezonde verstand en neem maatregelen om beneden die 100 te blijven.

13 maart, 12:30 uur: Nieuwe besmettingen in onze regio, ook in Nederweert 2 besmette personen

In onze regio zijn op de laatste peildatum (13 maart 12.00 uur) 11 nieuwe besmettingen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) bevestigd. De nieuwe besmettingen komen uit de gemeente Venlo (1), gemeente Leudal (2), gemeente Peel en Maas (3), gemeente Nederweert (2), gemeente Horst aan de Maas (2) en gemeente Gennep (1). Alle patiënten zijn in isolatie. Het totaal aantal besmettingen in onze regio komt hiermee op 23.

Contactonderzoek

De GGD doet contactonderzoek en brengt in kaart met wie deze nieuwe patiënten contact hebben gehad. De contacten van de patiënt moeten hun temperatuur meten en dit melden aan de GGD. Zij moeten ook melding maken van klachten die zij hebben. Door deze maatregelen verkleint de kans dat de ziekte zich in Nederland verspreidt. De GGD monitort deze personen de komende twee weken. Bij klachten worden zij door de GGD getest.

12 maart, 17 uur: Nieuwe maatregelen sinds 12 maart

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart de volgende aanvullende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus:

 • Iedereen in Nederland: Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met de huisarts als uw klachten verergeren.
 • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
 • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
 • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: Vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
 • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: Er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: Reis niet naar het buitenland.
 • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
 • Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: Er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding.
 • Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Deze aanvullende maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart.
De hygiënevoorschriften blijven uiteraard ook van kracht: Dit zijn: was geregeld uw handen goed, hoest en nies in een papieren zakdoek of in uw elleboog en geef geen hand.

12 maart, 17 uur: Het gemeentehuis blijft gewoon open (tot 17 maart, sinds 18 maart gelden nieuwe maatregelen, zie de update van 17 maart, 18:30 uur)

Het gemeentehuis is geopend volgens de normale openingstijden. Medewerkers nemen alle hygiënemaatregelen in acht. Medewerkers die thuis kunnen werken, vragen wij om dit te doen. Op deze manier draagt de gemeente zo veel mogelijk bij aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus.

Verkoudheidsklachten? Maak dan een nieuwe afspraak

Heeft u een afspraak in het gemeentehuis en bent u verkouden, hoest u of hebt u koorts? Dan vragen wij u om niet naar het gemeentehuis te komen en een nieuwe afspraak te maken op het moment dat u klachtenvrij bent. Kan de afspraak niet wachten? Neem dan telefonisch contact met ons op.

Wij danken u voor uw medewerking.

Meer informatie

Er is veel informatie te vinden op internet en via diverse social media. Hier zitten helaas ook veel berichten bij met onjuiste gegevens. Wij verwijzen u graag naar de officiële kanalen voor juiste en actuele informatie.

Websites

•    Algemene informatie (per doelgroep): rijksoverheid.nl/coronavirus 
•    Regionale algemene- en gezondheidsinformatie: ggdlimburgnoord.nl
•    Gezondheidsinformatie en veelgestelde vragen/antwoorden: rivm.nl

Informatienummers

•   Landelijk: 0800 - 1351 (Rijksoverheid; 8.00 - 20.00 uur)
•   GGD Limburg-Noord:  088 -  119 19 90 (GGD; 8.30 - 17.00 uur)

De maatregelen in beeld: vermijd grote groepen, werk thuis als dat kan, blijf thuis als je je niet lekker voelt en beperk sociale contacten.