Gemeentecomplimentje voor Nova Dirks!

Home > Actueel in Nederweert > Gemeentecomplimentje voor Nova Dirks!

Gemeentecomplimentje voor Nova Dirks!

De gemeente Nederweert kan een Gemeentecomplimentje uitreiken aan jeugd die iets bijzonders voor de maatschappij doet. Burgemeester Op de Laak reikte op vrijdag 3 juli deze eervolle onderscheiding bij haar thuis in de tuin en in het bijzijn van haar familie uit aan Nova Dirks (17 jaar) uit Nederweert-Eind voor de (mantel)zorg die zij aan haar oudere zus Demi verleent.

Gemeentecomplimentje

Met een Gemeentecomplimentje worden jeugdigen gewaardeerd voor hun goede werk voor andere hulpbehoevende of oudere mensen of voor een door hen geleverde bijzondere prestatie. Het Gemeentecomplimentje is de Nederweerter variant van een jeugdlintje.

Nova zorgt voor Demi

Al vanaf heel jonge leeftijd (vanaf groep 1 van de basisschool ) zorgt Nova actief voor haar grote zus Demi. Vanwege een beperking moet Demi geholpen worden bij de dagelijkse dingen. Nova helpt haar bijvoorbeeld met de persoonlijke verzorging, maar betrekt haar ook bij activiteiten. En samen doen ze ook veel leuke dingen.

Nooit mopperen

Nu, in de coronatijd, gaat het nog een stapje verder. Omdat moeder en vader beiden werken neemt Nova, als vanzelfsprekend, nog meer zorg op zich. Helpen met douchen, haren kammen, kleding uitkiezen, aankleden, et cetera. Tussen haar thuisonderwijs door helpt ze Demi met opdrachten en activiteiten. Samen wordt er gesport in de tuin en gekookt voor het gezin. En dat allemaal zonder ooit te mopperen.

Veel indruk

Haar oma uit Tungelroy droeg Nova voor en die brief maakte indruk bij het gemeentebestuur. Ze wil de inzet van Nova daarom waarderen met het Gemeentecomplimentje.

Week van de Jonge Mantelzorger

De eerste week van juni was de Week van de Jonge Mantelzorger. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) startte de campagne ‘Deel je zorg’ om jonge mantelzorgers aan te moedigen over de zorg te praten. Veel jonge mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. De zorg voor een familielid met een ziekte of beperking hoort er in hun beleving ‘gewoon bij’ of ontstaat vaak sluipenderwijs. Veel jongeren die opgroeien met een zieke of gehandicapte ouder, broer of zus cijferen zichzelf weg. Om goed voor je naaste te kunnen zorgen, moeten jonge mantelzorgers ook goed voor zichzelf zorgen. Dat begint ermee dat je je bewust wordt van het feit dat je een mantelzorger bent. Vervolgens is het belangrijk je eigen grenzen te leren kennen en deze ook aan te geven.

Proficiat!

We feliciteren Nova van harte met deze mooie onderscheiding. En we zijn trots op deze bijzondere jonge zorgzame inwoner in onze gemeente.

Foto's: Nederweert24