Een speciale dag voor de jarige toren!

Home > Actueel in Nederweert > Een speciale dag voor de jarige toren!

Een speciale dag voor de jarige toren!

Dit item is verlopen op 01-05-2017.

Veel ideeën tijdens startbijeenkomst comité Herstel Lambertustoren

Een hoop goede ideeën en nog veel werk aan de winkel voor het comité Herstel Lambertustoren. Het begin van de actie om een bijdrage te leveren aan de restauratie van de toren is een feit. Op donderdag 6 april vond de startbijeenkomst plaats in De Pinnenhof. De belangstelling was matig, “maar de energie die vrijkwam deed goed”, aldus voorzitter van het comité, Fons Jacobs. “Nu is het tijd dat de olievlek zich verspreidt.”

Nadat bleek dat de toren gerestaureerd moet worden, sprong burgemeester Evers in de bres voor het behoud ervan. Een aantal prominente Nederweertenaren, waaronder oud-burgemeester van Nederweert en Helmond, Fons Jacobs, en de oud-wethouders Hans Houtman, Peter Willekens en Mart van de Mortel hebben een comité opgericht dat fondsen gaat werven en inwoners wil enthousiasmeren om activiteiten te organiseren. Op donderdag 6 april was de eerste bijeenkomst in De Pinnenhof.

Dag van de Lambertustoren

Voorzitter Fons Jacobs raakte tijdens de avond steeds enthousiaster over de positieve energie en de geopperde ideeën. “Het was jammer dat de avond niet druk bezocht werd, maar ik verwacht dat de inspanningen die de aanwezigen gaan verrichten zich als een olievlek over Nederweert gaan verspreiden. De restauratie kan niet jaren op zich laten wachten. We moeten nu actie ondernemen. Dit doen we om te beginnen door een Dag van de Lambertustoren te organiseren. Heel Nederweert kan daar aan meedoen.”

Met enthousiasme is door betrokken inwoners het startsein gegeven voor het herstel van de kerktoren. Foto: Nederweert24

Verjaardag op 15 juli 2017

De toren bestaat op 13 juli 2017 precies 550 jaar. Dit is op een donderdag, dus houdt het comité de actiedag op zaterdag 15 juli. “Het is een dag die iedereen al in zijn agenda kan reserveren.” Tijdens de avond zijn veel plannen geopperd en deze worden allemaal bekeken. Verkoop van tegeltableaus met naam voor bedrijven, een concert om geld in te zamelen met koren en zangverenigingen, een sponsorloop door scholen of een webshop voor de figuurlijke verkoop van stenen en materialen voor de restauratie.

Onderzoeksresultaten

Paul Groen van het adviesbureau presenteerde de resultaten van het onderzoek. Er is het nodige mis, dus is versneld onderhoud hard nodig. Op de vraag wat het gaat kosten, antwoordde de burgemeester: "We hebben afgesproken nog niet over bedragen te praten in verband met de openbare aanbesteding die voor ons ligt".

Historie van de toren

Alfons Bruekers belichtte de historie van de toren. Bruekers stond in 1983 precies op dezelfde plek met bijna hetzelfde verhaal. Ook toen was er geld nodig voor het behoud van de toren. De Lambertustoren is gebouwd als verdedigingstoren en niet als kerktoren. Hij was bedoeld als bescherming van de gemeenschap.

Zeven redenen

Vanuit landmeetkundig oogpunt is de Lambertustoren een van de twee torens die in 1886 en de jaren erna zijn gebruikt om Nederland in kaart te brengen. Volgens Alfons zijn er zeven redenen waarom de toren bewaren moet worden: uniek monument, twee keer belegerd, drie keer verwoest, door vier generaties gebouwd, twaalf grote restauraties ondergaan, door 22 generaties onderhouden, exact 550 jaar oud dit jaar, jarig op 13 juli 2017. Daarbij had hij één cadeautip: geld!