Een geslaagde dag: Prikkelende Prokkel in De Pelen

Home > Actueel in Nederweert > Een geslaagde dag: Prikkelende Prokkel in De Pelen

Een geslaagde dag: Prikkelende Prokkel in De Pelen

Prokkel? Weet u het nog? Dat betekent een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder. Jaarlijks vindt er in heel Nederland een Prokkelweek plaats. Dit jaar was dat van maandag 3 t/m zaterdag 8 juni. In Nederweert hebben een aantal organisaties zich samengepakt en een mooi programma ontwikkeld en aangemeld onder de naam Prikkelende Prokkel in de Pelen.

Netwerkbijeenkomst

De jaarlijkse Prokkelnetwerkbijeenkomst voor de Provincie Limburg vond begin dit jaar plaats in de gemeente Nederweert. Tijdens deze sessie kon iedereen zich laten inspireren door andere prokkelaars en zo ontdekken wat je met prokkelen kunt doen. U herinnert zich misschien nog de Prokkel ‘Bakken, Knippen en Plakken’ van vorig jaar? Eettafel Ontmoeten doet Groeten ontving voor dit initiatief de Zilveren Prokkel. Een activiteit die tot stand was gekomen in samenwerking met het Rick, Dörpsoverlek Ni-jwieërt, PSW en de gemeente Nederweert.

Samen aan de slag!

Dat heeft ertoe geleid dat er zich ook dit jaar weer een aantal organisaties hebben samengepakt! Resie Jennissen van Ontmoetingscentrum De Gunnerij kwam met het idee om de activiteit bij Buitencentrum De Pelen te organiseren. Beheerder Marijke Vaes was meteen enthousiast. Ook PSW (Pedagogisch Sociaal Werk), Woningvereniging Nederweert en de gemeente Nederweert waren betrokken bij de organisatie.

Roulerende activiteiten

Afgelopen maandag 3 juni vond de bijzondere activiteit in en rondom de Peelboerderij plaats van 12.00 tot 17.00 uur. Het programma startte met een heerlijke lunch in de Peelboerderij waarna er roulerend een aantal activiteiten volgden: het maken van insectenhuisjes, de tuin van de Peelboerderij beleven en een speelse ontdekkingstocht door natuurgebied De Pelen. De middag werd sfeervol afgesloten met een optreden van zanger en troubadour Gerard van Kol.

Iedereen deed mee

Marijke Vaes: “Wat ik vooral zo bijzonder vond, is dat iedereen meedeed met de activiteiten, ook met het waterdieren scheppen en knutselen. Van de oudere deelnemers hoorde ik vaak opmerkingen over 'vroeger'. Een mevrouw vertelde bijvoorbeeld dat ze vroeger met haar kinderen ging zwemmen in het Meerbaansblaak”.

Leuk en leerzaam programma

“De samenwerkende organisaties hebben een ontzettend leuk en leerzaam programma weten neer te zetten”, aldus wethouder Henk Cuijpers. “Ze zullen hier nog vaak aan terugdenken.” Gerrie Kessels, begeleidster van PSW: ”Onze cliënten hebben genoten van de dag en de insectenhotels hebben inmiddels hun plaatsjes gevonden”.

Prokkel organiseren

Wilt u volgend jaar met uw organisatie ook een Prokkel organiseren en/of wilt u weten wie er dit jaar een Gouden Prokkel en/of Zilveren Prokkel heeft ontvangen? Kijk op www.prokkel.nl voor meer informatie!

Woord van dank

Tot slot een woord van dank aan iedereen die aan deze middag heeft meegewerkt!

Foto's: Nederweert24 en Marijke Vaes, Buitencentrum De Pelen