Dementie in beeld met expositie en theatervoorstelling

Home > Actueel in Nederweert > Dementie in beeld met expositie en theatervoorstelling

Dementie in beeld met expositie en theatervoorstelling

Op donderdag 19 september opent Pop Up Galerie Nederweert (PUGN) om 19.30 uur de deuren voor de expositie Deuren van Dementie. Bij de opening en gedurende de tentoonstellingsperiode is er een interactief programma, waaronder twee bijzondere themavoorstellingen en een theatervoorstelling. Het project is mede mogelijk gemaakt door Steunpunt Mantelzorg Nederweert.

Bewust

In Nederland hebben ruim 280.000 mensen dementie. Dat aantal neemt alleen maar toe. Vroeg of laat krijgt iedereen in zijn omgeving hiermee te maken. Het is belangrijk dat we ons hiervan bewust zijn, de signalen leren kennen en weten hoe hiermee om te gaan.                                       

Deuren van Dementie

“De expositie Deuren van Dementie, die op initiatief van de PUGN wordt georganiseerd, draagt met een veelzijdig programma hieraan bij”, aldus mantelzorgconsulente Sandra Hermans van het Steunpunt Mantelzorg Nederweert.

Mijn demente moeder en ik

Onder andere wethouder Henk Cuijpers zal de tentoonstelling op donderdag 19 september om 20.00 uur openen. Vervolgens staat een korte voorstelling op het programma. Wilhelmien Knapen, werkzaam bij Land van Horne, draagt de door haar samengestelde monoloog ‘Mijn demente moeder en ik’ voor.

Schilderen

De expositie bestaat uit werk van Wilhelmien Verheijen, Gerrie Roemen, Frank Vanhooren, Ellecke Francken, Harrie Paquay, Mien Huijskens, Olga Salmans, Bea Visser en Inez Davits. Ook zijn er werken te zien van het schilderproject met dementerenden. Dit project is tot stand gekomen in samenwerking met Land van Horne en de Weerter kunstenaar Jan van Riet, die overigens ook met eigen werk exposeert.

Afbeelding: Kunstwerk Olga Salmans
Een kunstwerk van Olga Salmans dat te zien is bij de expositie. Op 31 oktober is er ook een theatervoorstelling over
dementie in de galerie.

Leven opbergen in tas

Speciaal voor deze expositie hebben twee kunstenaars het thema uitgewerkt met tassen en deuren. Doris Verlaat: “Dementerenden hebben de neiging hun tas angstvallig bij zich te houden en er hun leven in op te bergen”. Mika van Vonderen in samenwerking met schrijfster Inge Schouten: “Mensen met Alzheimer weten vaak de weg niet meer. Met Deuren van Dementie verbeelden we dit”. De werken die ze hebben gemaakt, zijn om aan te raken en doorheen te lopen: kortom, interactief.

Vlog

Ook is een vlog te zien van Fanny Willems van Fijn Interieurarchitectuur. Zij vertelt waarmee ze zoal rekening houdt bij de interieurinrichting voor zorginstanties waar mensen met Alzheimer verblijven.

Wereld Alzheimer Dag

Op zondag 21 september, Wereld Alzheimerdag, staat een themaprogramma gepland dat nu nog in voorbereiding is. Meer informatie hierover volgt via het Weekblad voor Nederweert en de Facebookpagina van PUGN.

Theatervoorstelling over dementie

Thomas Borggrefe komt op donderdag 31 oktober met een voorstelling over dementie naar Nederweert. Hij is naast theatermaker ook parttime geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Thomas staat garant voor aangrijpende en liefdevolle voorstellingen. Kaarten à 5 euro zijn vanaf dinsdag 1 oktober verkrijgbaar tijdens de openingsuren bij Pop Up Galerie Nederweert of Bloemstyling ’t Roosje. Wilt u de voorstelling Helderman niet missen? Wees er dan snel bij, er is beperkt ruimte in de PUGN. Helderman begint om 20.00 uur. Op www.krachtvanbeleving.nl kunt u er meer over lezen.

Openingstijden

De expositie Deuren van Dementie is van donderdag 19 september t/m zondag 10 november te bezoeken. De galerie aan Lambertushof 3 is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vindt u op www.popupgalerienederweert.nl of op de Facebookpagina.

Te downloaden: