Cultuurfunctionaris Ron Colbers aan de slag: meer aandacht voor muziek!

Home > Actueel in Nederweert > Cultuurfunctionaris Ron Colbers aan de slag: meer aandacht voor muziek!

Cultuurfunctionaris Ron Colbers aan de slag: meer aandacht voor muziek!

Ron Colbers is sinds januari aan het werk als cultuurfunctionaris voor Nederweert. Een veelzijdig musicus met een berg aan ervaring. Ron is daarnaast breed georiënteerd. Hij heeft naast muziek ook veel affiniteit met andere kunst en cultuur. Al zal muziek de komende tijd de boventoon gaan voeren. Want samen met de verenigingen en de basisscholen gaat hij eerst aan de slag om het muziekonderwijs naar een hoger plan te tillen. We legden hem een aantal vragen voor.

Wie is Ron?Afbeelding: Muziek en andere kunst en cultuur zijn heel belangrijk voor Ron

“Ik ben 52 jaar en woon, na een aantal omzwervingen (Horn, Den Haag, Australië), sinds 2008 in Weert.

Sinds 1 januari 2019 ben ik bij Rick actief als Combinatiefunctionaris Cultuur voor de gemeente Nederweert.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Heel gevarieerd! Op het moment van schrijven zit ik nog wel een beetje in de inwerkfase, dus hoe het precies gaat lopen met ‘de gemiddelde werkdag’, is nog niet helemaal met zekerheid te zeggen. Mijn donkerbruine vermoeden is dat de dagen heel verschillend zullen zijn. Een volle dag op kantoor kan voorkomen, maar er moeten ook regelmatig bezoekjes worden afgelegd bij de diverse verenigingen, scholen, de gemeente en instellingen. Ook overleg met collega-combinatiefunctionarissen in de provincie behoort tot de taken. Ik ga er dus vanuit dat geen dag hetzelfde zal zijn, en dat vind ik persoonlijk wel prettig.”

Wat deed je voor je bij het Rick kwam werken?

“Ik werk inmiddels ruim 30 jaar met veel plezier als zelfstandig musicus bij diverse nationale en provinciale symfonieorkesten, ensembles en theatergezelschappen. Daarnaast heb ik de kans gehad ‘de halve wereld’ te mogen afreizen door de diverse tournees die ik heb gedaan. En daardoor heb ik veel kennis opgedaan met andere culturen. Dat zijn voor mij onbetaalbare ervaringen waar ik uit kan putten bij het geven van mijn lessen hier. Ik ben werkzaam bij twee muziekverenigingen, alwaar ik de slagwerkgroepen onder mijn hoede heb én de leerlingen opleid. Prachtig mooi werk! Je ziet de leerlingen opgroeien, zichzelf ontwikkelen en heel veel plezier beleven aan het bespelen van een instrument.”

Welke opleidingen heb je gevolgd?

“Via de basisschool naar de HAVO, St. Ursula in Horn, door naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ik ben afgestudeerd als, zoals dat toen werd genoemd, Uitvoerend en Docerend musicus - Slagwerk Klassiek. Na vele, vele jaren ben ik uiteindelijk ook nog begonnen met de opleiding Docent Muziek, maar die heb ik helaas niet af kunnen maken vanwege te drukke werkzaamheden. En in navolging daarop ben ik afgelopen september begonnen aan de opleiding Muziek als Vak, bedoeld om nog meer inzicht te krijgen in het onderwijzen van muziek.”

Ben je in je vrije tijd ook met muziek bezig?

“Vrije tijd? Waar? Wanneer? Muziek neemt heel veel tijd in beslag, vooral voorbereidende werkzaamheden zoals lesvoorbereiding, studie, componeren en arrangeren. De ‘werkweek’ is in de muziek nooit duidelijk, omdat er altijd een flinke overlap is tussen werk en hobby. Opvallend: ik heb in die dik 30 jaar zelden het gevoel gehad dat ik ‘moest gaan werken’. Het is blijkbaar nog steeds m’n grote hobby.”

Wat betekent muziek voor jou?

“Inhoud, diepgang, rust, energie, emotie en ga zo maar door. Onmisbaar en onbetaalbaar.”

Wat trekt je aan in de functie?

“Omdat muziek (en cultuur in bredere zin) zo belangrijk voor mij is, en ik inmiddels weet wat dat allemaal kan brengen, ben ik heel gedreven om dat iedereen te kunnen laten zien. Iedereen maakt uiteindelijk zijn/haar eigen keuzes in het leven. Dan wil ik ervoor zorgen dat iedereen weet dat een van die keuzes ook muziek maken kan zijn!”

Succes toewensen

We wensen Ron heel veel succes met zijn werkzaamheden als cultuurfunctionaris!